Taylor Jenkins Reid - The Seven Husbands of Evelyn Hugo

Hollywood má nespoutané kouzlo, které mnohé láká chtít se stát jeho součástí. Cena za to však může být vysoká. Evelyn Hugo je ikonou klasické filmové éry, má na svém kontě řadu nezapomenutelných rolí a navíc velmi skandální pověst, protože stihla za život uzavřít celkem sedm manželství. Kdo však tato žena ve skutečnosti byla a co stálo na počátku všech jejích sňatků?

Monique Grant je mladá novinářka, která touží prorazit, byť ve skandálůchtivém New Yorku to není nic snadného. Pak jí ovšem do klína spadne nečekaná příležitost. Evelyn Hugo, slavná hollywoodská herečka, souhlasí u příležitosti dražby svých šatů s rozhovorem, i když normálně interview neposkytuje. Má to však jednu podmínku. Tím, kdo ji bude zpovídat, musí být jen a pouze Monique. Šéfredaktorka z toho není zrovna dvakrát nadšená, rozhodně však nehodlá obětovat příležitost dostat do svého časopisu podobný sólokapr, proto svou redaktorku úkolem pověří.

Monique neví, co od rozhovoru vlastně čekat, a ukáže se, že celkem oprávněně. Evelyn totiž nehodlá mluvit o svých šatech a už vůbec ne pro časopis. Místo toho nabídne Monique svou exkluzivní biografii. Předá jí příběh svého života od začátků v Hollywoodu po stáří v newyorském bytě, nezamlčí žádnou sebetajnější ani sebekontroverznější informaci a má jen jedinou podmínku - životopis vyjde nejdříve po její smrti. Monique na dohodu přistoupí, protože takováto kniha by jí mohla přinést všechno, po čem v životě prahne. Nemluvě o tom, že na konci vyprávění se snad dozví, proč si Evelyn vybrala jako autorku své osobní zpovědi právě ji.

Román se odehrává ve dvou časových rovinách a je koncipován v podstatě jako příběh v příběhu. Na jedné straně čtenář pozoruje dění v současnosti, kde Monique vede s Evelyn rozhovor a postupně rozplétá nitky jejích komplikovaných osudů, na straně druhé má čtenář příležitost postupně se seznamovat s Evelyninou biografií a odhalovat její životní vzestupy i pády, omyly i okamžiky štěstí. Tyto pasáže, které tvoří naprostou většinu románu, jsou v podstatě už výslednou biografií, kterou Monique v současné dějové lince teprve tvoří.

Obě hlavní hrdinky jsou si překvapivě podobné, byť pro Monique je poměrně těžké to přiznat, protože jsou obě velmi ctižádostivé a hledají v životě víc, než jen obyčejnou pohodlnou jistotu, zároveň jsou však absolutními protiklady. Díky tomu se od sebe však mohou mnohému naučit, protože Evelyn sice dle vlastních slov není dobrý člověk, je to však osobnost, která dovede inspirovat a strhnout k následování bez ohledu na její možná lehce pokřivené morální hodnoty. Evelyn je nezdolnou dračicí, která se neštítí použít jakýchkoliv prostředků, jen aby dosáhla svých cílů. Nevadí jí drát se dopředu a nechávat za sebou mrtvoly, nestará se o to, kolik lidí zraní ani jestli ublíží sama sobě. V podstatě je svolná k čemukoliv, pokud na konci dosáhne toho, oč se celou dobu snaží. Její sebevědomí v kombinaci s bezohledností jsou stejnou měrou iritující jako inspirativní. Evelynina houževnatost je ohromující, zejména tváří v tvář všem ranám osudu, které jí život bez ustání uštědřuje. Autorka všeobecně dovede vytvořit velmi živé charaktery s mnoha povahovými slabinami, které člověk v jednu chvíli miluje a v druhou nenávidí. Řada postav se pohybuje na emocionální houpačce, podléhá více vlastním citům než jakékoliv racionalitě a jejich chování proto mnohdy postrádá opodstatnění, je snad až příliš exponované a sice dělá čest jejich hereckému povolání, ale už méně jejich zdravému rozumu.

Další extrémně silnou stránkou knihy je celková atmosféra. Autorka dokáže dokonale vykreslit lesk i špínu Hollywoodu; ukázat ho jako líbivé pozlátko se spoustou temných zákoutí pro hříšné myšlenky i činy. Čtenáři přímo před očima ožívá éra klasických filmů a má příležitost seznámit se s náročným procesem tvorby, okázalými popremiérovými večírky i elegantními oscarovými ceremoniály. Myslet si, že román je pouze o slávě, by však byla velká chyba. Mnohem spíš je totiž o tragédii ležící pod povrchem a o tvrdé ceně, kterou musí všichni hrdinové platit, chtějí-li se i nadále hřát na výsluní. Autorka otevírá řadu velmi zásadních společenských otázek a nastiňuje jejich vývoj v čase, přičemž prostřednictvím paralel se současností ukazuje, že svět se zas tak moc nezměnil.

Vše v příběhu je podáno tak, že ani na moment nepochybujete o existenci Evelyn Hugo a všech dalších hrdinů, i když dobře víte, že se zrodili jen v autorčině fantazii. Hodně tomu přispívá i extrémně upřímný styl obou vypravěček, který nicméně nesplývá. Monique je možná ctižádostivá, ovšem Evelyn má obrovský nadhled plynoucí z životních zkušeností, nebojí se sarkasmů ani břitkých poznámek a s nikým včetně sebe se nemaže.

The Seven Husbands of Evelyn Hugo je velmi poutavě napsaný román ukazující pozadí zářivého života hollywoodských celebrit. Autorka se nebojí otevírat závažné společenské otázky a problémy, které byly v době, kdy se příběh odehrává, tabuizovány a komplikovaly hrdinům běžnou každodenní existenci. Velké hvězdy stříbrného plátna jsou v románu představeny jako obyčejní lidé se svými problémy, strastmi, přáními i touhami, zároveň je však prezentován jejich neustály boj o sebe samé. Autorka navíc dokáže ke čtivému stylu přidat i fenomenální vykreslení atmosféry, které přiměje čtenáře uvěřit, že se právě nachází na place hollywoodského velkofilmu nebo přihlíží křepčení hvězd na některém z pompézních večírků. V románu se skrývá silný, hluboce lidský příběh vystavěný na mnoha paradoxech, který se čte s až překvapivou lehkostí na to, jak moc vám nakonec zlomí srdce.

2 komentáře:

  1. Líbí se mi, jak je z toho každý nadšený :D Na autorčiny knihy se rozhodně chystám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to přišlo strašně podezřelé a říkala jsem si, že tak dobrá tak kniha určitě být nemůže, ale po přečtení jsem musela změnit názor. :D

      Vymazat