Tenerife, skvělé vlny i fascinující příroda

Kanárské ostrovy patří k nejoblíbenějším turistickým destinacím, a přesto mi podobně jako u Chorvatska trvalo skoro třicet let, než jsem se na ně poprvé dostala. Letos se ale právě tahle destinace ukazovala jako ideální, protože tam celoročně vládne příjemné klima a navíc se tady dá sehnat ubytování v soukromí za velmi slušné peníze. A pokud nevyhledáváte čistě ležení na pláži, má vám zdejší příroda i města co nabídnout.

Jak na Kanáry a jak po nich
V hlavní turistické sezóně létá na jednotlivé Kanárské ostrovy z Prahy přímá linka. Počítejte s tím, že zpáteční letenka vás vyjde na něco kolem 10 tisíc Kč. Teoreticky se dají sehnat i letenky přestupní, které vás povedou přes pevninské Španělsko a jsou levnější, nicméně u nich je třeba počítat s možnými komplikacemi kvůli epidemiologické situaci, proto si radši veškeré náležitosti předem zjistěte. Na přímém letu strávíte v letadle něco přes pět hodin, z toho zhruba čtyři a tři čtvrtě hodiny ve vzduchu.
Na Tenerife jsou dvě letiště - severní a jižní. Naprostá většina komerčních letů končí na jižním letišti, které je novější a leží blíže hladiny moře, takže tady nehrozí velké a náhlé změny počasí. Přímo před terminálem najdete autobusové zastávky i stanoviště taxíků, kde si snadno odchytnete dopravu do cílové destinace, v příletové hale jsou zároveň pobočky autopůjčoven, pokud byste si pro pohyb po ostrově radši zvolili dopravu automobilem. Nejsem si nicméně úplně jistá jejich otvírací dobou, protože po našem příletu byly všechny do jediné zavřené.
Na Tenerife funguje hromadná doprava, ale pochopitelně záleží na tom, kam vlastně jedete. Autobusových zastávek je tady hodně a často i v místech, která na první pohled působí opuštěně, ve větších městech je i klasická MHD a v Santa Cruz de Tenerife jezdí dokonce tramvaje. Pobřeží lemuje klasická ostrovní autostráda, která vede po celém obvodě ostrova a dostanete se po ní tím pádem kamkoliv, zajedete-li víc do vnitrozemí, silnice se zužují a výrazně víc kroutí.
Pohodlnou možností je pochopitelně půjčit si auto. Pokud se pro tuto možnost rozhodnete, volte spíše některou z lokálních autopůjčoven, jelikož je to levnější. Chcete-li mít jistotu, že na vás vůz bude čekat rovnou na letišti nebo skutečně nějaký bude k dispozici, rezervujte si ho předem. My nicméně rezervaci neměli a auto jsme si půjčovali až na místě, ale i tak jsme ho sehnali. Co se řízení týče, hlavním specifikem jsou tu kruhové objezdy, na nichž dost často platí pravidlo silnějšího a řidiči na ně vjíždějí bez ohledu na přednost. Sjedete-li z pobřežní dálnice, počítejte také s náročnějšími řidičskými podmínkami ve smyslu většího množství začátek a kopcovitého terénu. Oproti Madeiře jsou ale zdejší silnice vyloženě luxus, takže za volant si můžou troufnout i méně zdatní řidiči.

Ubytování a stravování
Kanárské ostrovy jsou mezi turisty velmi populární, proto tady najdete řadu turistických rezortů. Bydlení tak můžete volit na základě vlastních preferencí a nároků na luxus i pohodlí. Pokud se ubytujete ve velkém hotelu s all-inclusive nabídkou, počítejte s tím, že si sáhnete hlouběji do kapsy, pokud vám však nevadí obstarat si jídlo po vlastní ose, najdete spoustu cenově velmi sympatických nabídek. Vedle hotelů jsou totiž v nabídce ubytovacích kapacit i byty či celé domky, kde máte dostatek soukromí a maximální pohodlí.
My se ubytovali v Sun Bay Villas poblíž golfového resortu Amarilla Golf. Z letiště je to sem zhruba 15 minut a vede tudy přistávací koridor, což znamená, že dost uslyšíte přilétající letadla, na druhou stranu letecký provoz na Tenerife se nedá označit za zvlášť silný, tudíž hluková zátěž je přiměřená. Domky jsou patrové, mají obývací pokoj s prostorným, plně vybaveným kuchyňským koutem, dvě ložnice, dvě koupelny, terasu a malou zahrádku. Navíc máte přístup i ke společnému venkovnímu bazénu, případně si můžete rezervovat i domek, který má k dispozici bazén vlastní (velikostně je to spíš větší vířivka, takže je fajn ke zchlazení, ale moc si v něm nezaplavete).
Co se jídla týče, hodně záleží na tom, kde konkrétně budete bydlet. Ve městech je nabídka stravování velmi pestrá, v ryze turistických destinacích se musíte spokojit s omezenějším výběrem. Ve většině restaurací nicméně mají ryby a populární jsou i různé menší snacky jako hranolky nebo pizza. V supermarketech i menších obchůdcích je obvykle dostatečný výběr potravin a cenově se to tu pohybuje na podobné úrovni jako v Česku, tudíž se nemusíte bát, že vás zdejší pobyt zruinuje.

Co na Tenerife navštívit
Kanárské ostrovy jsou destinací vhodnou k relaxaci i aktivně strávené dovolené. Pokud máte chuť, můžete si tu najít různě dlouhé a různě náročné turistické trasy, vyrazit za krásou zdejších měst nebo se vydat na pobřeží a otestovat vlny při surfování. Možnosti jsou skutečně velmi pestré a byla by škoda nevyzkoušet všechno, co Tenerife nabízí.

Santa Cruz de Tenerife
Pokud byste měli z nejrůznějších měst a městeček navštívit jenom jedno, pak si zvolte město hlavní. Není historické v pravém slova smyslu, přeci jen většina zdejších staveb je spíš mladšího data, nicméně i tak je hodně na co se koukat. Pokud dorazíte autem, nechte ho u Auditoria, moderní multifunkční kulturní haly, kde se nachází velké neplacené parkoviště. Do centra je to odsud zhruba půl hodinka pěšky, pokud se vám nechce chodit, můžete si taky chytnout tramvaj.
Centrum Santa Cruz není nijak zvlášť velké, takže ho projdete vcelku rychle. Za pozornost určitě stojí Parque García Sanabria, který je sympatickou oázou zeleně s mnoha skrytými zákoutími, fontánami či drobnými stavbičkami, v sousedství se můžete pokochat vládními budovami a ve městě se nachází i několik zajímavých kostelů.

San Cristóbal de La Laguna
Kousek od hlavního města v La Laguně se nachází nejstarší univerzita na ostrově. Založena byla v 18. století a funguje dodnes. Město samo o sobě je vcelku malebné a svůj univerzitní status rozhodně nezapře, byť uprostřed léta tady na moc studentů nenarazíte. Můžete se tady pokochat tradičními domy s předsunutými dřevěnými balkóny, které bývají řezbářskými klenoty, a uniknout by vám neměla ani zdejší katedrála.

La Orotava
Dalším historickým a na pohled velmi malebným městečkem je La Orotava, které patří k těm nejzachovalejším. Nejstarší památky tady pochází už z 16. století a přímo v historickém centru jako by se zastavil čas. Podobně jako v La Laguně i tady narazíte zejména na domy s předsunutými dřevěnými balkóny, jsou tu krásné vyhlídky a několik zelených parků. Jen počítejte s tím, že se trochu nachodíte, a to zejména do kopce. Historické jádro města se totiž skrývá v jeho horní části.

Národní park Teide
Na Kanárských ostrovech leží nejvyšší vrchol Španělska - El Teide - a okolo se rozkládá stejnojmenný národní park. Můžete jím projet z jednoho konce na druhý a zastavit na některé z mnoha vyhlídek umožňujících pohled do doslova měsíční krajiny všude kolem, pokud upřednostňujete turistiku, můžete si vybrat některou z mnoha zdejších tras. S jejich značením je to nicméně nevalné, takže počítejte s tím, že se vám rozhodně bude hodit mapa. Taky si předem ověřte, že se na vybranou cestu vůbec dostanete. My se v oblasti vyskytovali v období zvýšeného rizika požárů, což znamenalo, že většina tras byla uzavřená a tenhle zákaz vstupu se dost kontroloval.
Teide je se svými 3 718 m nejvyšší horou Kanárských ostrovů i Španělska. Pro vstup až na samotný vrchol je nutné obstarat si povolení vydávané přímo národním parkem, které reguluje množství lidí u kráteru. Jde totiž o stále činnou sopku, byť poslední výbuch tady zaznamenali už před více než sto lety. Povolení získáte zdarma, rozhodně si ho však obstarejte se značným předstihem, ideálně několikaměsíčním. Nahoru se dá dopravit po svých nebo lanovkou. V případě, že se rozhodnete pro druhou, pohodlnější možnost, budete tak trochu odkázáni na rozmary počasí. Ve dnech, kdy hodně fouká, totiž lanovka nejezdí. V tuhle chvíli je navíc kvůli covidu omezená kapacita, respektive snížená na polovinu, a lístky se dají zakoupit jenom předem přes internet. Odvážlivci a zdatní turisti mohou na vrchol vyrazit po svých, jedná se však o poměrně náročný výšlap, před nímž byste měli řádně zvážit své fyzické možnosti. Celková délka trasy je něco kolem deseti kilometrů jedním směrem, stoupání je však z většiny dost prudké a nepříjemné. My se bohužel na vrchol nedostali, protože lanovka kvůli počasí nejezdila a stezka pro pěší byla z téhož důvodu uzavřena. Sám park se všemi úhly výhledů na Teide ale rozhodně stojí za to.

Taborno
O Tenerife se nedá tvrdit, že by byl turisticky nějak zvlášť přívětivý. Nějaké trasy tady sice najdete, ovšem málokdy jde o oficiální turistické stezky. Po pravdě tady lidi trackují spíš na vlastní pěst než po předem určených trasách. Značení tady prakticky neexistuje, stejně tak můžete zapomenout na jakoukoliv úpravu cest či jištění. Občas proto jde spíš o adrenalinový zážitek než o poklidný výlet, a to i když jsou některé stezky propagovány jako snadné.
Taborno je vesnička na samotné výspě ostrova a je to tak trochu konec světa. Když budete mít štěstí, najdete po vašem příjezdu otevřenou hospůdku s občerstvením, mnohem pravděpodobnější je však varianta, že bude zavřeno. Krom pár domků a kostela tady vůbec nic není, můžete se ale vydat na zhruba čtyřkilometrový výlet na útesy u Roque Taborno, která zaujme zejména svým neotřelým tvarem. Trasa není vyloženě náročná, počítejte však s tím, že místy je hodně úzká a vede dost těsně nad srázem, takže opatrnost je na místě. Pokud sem vyrazíte ve slunečný den, vezměte také v úvahu, že sem celou dobu praží slunko bez možnosti nalézt jakýkoliv stín, proto se dobře zásobte vodou.

Los Gigantes
Na Tenerife není zas tolik pěkných vyhlídek, proto byste si neměli nechat ujít aspoň tu nejznámější. Útesy Los Gigantes, v překladu příznačně "Obři", se vypínají do výše až 800 m přímo z oceánu. Pokud byste se tedy rádi dostali do jejich bezprostřední blízkosti, budete to muset vzít lodí. Pěkný pohled nicméně poskytne i vyhlídka nad městečkem, kde je taky obchůdek se suvenýry a kavárna. Město samo je hlavně turistickým letoviskem vhodným ke koupání.

Playa de las Américas
Za jedny z nejkrásnějších pláží na ostrově jsou považovány ty v Playa de la Américas. To je naprosto typické prázdninové letovisko se spoustou hotelů a na ně navázaných služeb, nicméně dál od pobřeží je to vcelku klidné město. Zdejší pláže se táhnou do dáli a dají se rozdělit na několik úseků - některé jsou vhodné v podstatě pouze k surfování, na jiných se bez potíží i vykoupete. I v klidných dnech jsou tady dost velké vlny a oceán nepatří k nejteplejším, přesto je to velmi příjemné odpočinkové místo. Jen malé upozornění. Pokud se rozhodnete půjčit si na pláži lehátka se slunečníkem, počítejte s dost přemrštěnou cenou. Jedno vás vyjde na 6 euro, což není úplně málo, i když na něm teoreticky můžete strávit celý den. A ještě rada na závěr - pokud můžete, nejezděte sem autem. Zaparkovat tady je totiž úkol pro silné nervy, jelikož o každé uvolněné místečko se tu rve hned několik řidičů, a když se vám přeci jen povede zastavit, může to být v dost extrémních podmínkách.

Tenerife nabízí nepřeberné možnosti pro velmi vyváženou dovolenou. Můžete tu relaxovat na pláži i u bazénu, vypravit se za krásami přírody nebo prozkoumat tajuplná zákoutí historických měst. Zábavu si tady najdou příslušníci všech věkových kategorií i stylů dovolené, a pokud ne na Tenerife, tak na jiném z Kanárských ostrovů. Já jsem si už teď jistá, že jsem se do téhle destinace nevypravila naposledy. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat