Dagmar Digma Čechová - Okno s dívkou a ptáčkem

Některá setkání se mohou ukázat jako osudová, a i když už je dávno po nich, z hlavy nám je nedokáže nic vymazat. Renému se nepovedla maturita, proto ho matka poslala do Francie za jeho otcem, aby mohl o svém selhání přemýšlet a důkladně se připravit na opravný termín. René nicméně svůj pobyt považuje za trest a na svém přístupu ani chování nehodlá nic měnit. Aspoň do chvíle, než potká Gale.

René je vcelku normální puberťák, který tak úplně neví, co se sebou. Narodil se vlastně trochu omylem jako výsledek letního románku, a i když otec se o něj vždycky v rámci svých možností staral, nikdy nebyl tak úplně součástí jeho života. To se však má tohle léto změnit. Chlapcova matka je z jeho odmítavého, negativistického přístupu zoufalá, proto se rozhodne poslat ho do Normandie, aby u otce přemýšlel o svém životě a přehodnotil své chování. René to od první chvíle nenávidí, pak se však začne ukazovat, že má s otcem možná společného víc, než si do té doby myslel. A navíc potká Gale.

Gale je tajuplná dívka, na niž René náhodou narazí na jedné ze svých četných procházek a která mu úplně zamotá hlavu. Netuší sice, co na něm vidí, ale je odhodlaný se po tom radši nepídit, protože v její společnosti se cítí skvěle. V momentě, kdy začne léto v Normandie považovat za vlastně docela příjemné, však přijde obrovská rána. Gale totiž nečekaně zemře. Prázdniny ve Francii mají pro Reného hořký závěr, když však o několik let později vystaví Galin portrét mezi dalšími svými obrazy, začne se ukazovat, že to tenkrát možná všechno bylo trochu jinak.

Autorčin třetí román je žánrově velmi pestrá směsice, která v sobě snoubí prvky romantiky a thrilleru s přídechem hlubších společenských otázek. Román je rozdělen do čtyř částí, přičemž první a třetí se zrcadlí, protože popisují totéž časové období, jen pokaždé z jiného úhlu pohledu. Díky tomu má čtenář šanci poznat události z perspektivy obou hlavních hrdinů a lépe pochopit jejich pohnutky. Pokud totiž zůstávají v první části neosvětleny, díky vývoji příběhu se nakonec objasní a jednotlivé dílčí dějové linie se přirozeně uzavřou.

Čechová je velmi silná ve vytváření plastických charakterů, byť v případě vedlejších postav trochu hlubší prokreslení schází a ony jsou popsány poměrně tendenčně podle toho, jak je vnímá vypravěč. Je to nepochybně autorský záměr, protože pro děj je klíčový vztah vypravěče s konkrétním charakterem, nikoli tato postava sama. Občas by však nezaškodilo více osvětlit, co stojí za konkrétním chováním či jednáním. Největší roli hraje v příběhu René, jehož vývoj mohou čtenáři sledovat. Na začátku je nejistým a neukotveným puberťákem, který se marně snaží najít sám sebe. Má sny, ale nedokáže si je pořádně definovat ani je následovat, protože se o ně nedokáže prát. Uvízl vlastně ve zvláštním vzduchoprázdnu, v němž žít nechce, ale z nějž přesto nenachází cestu ven. Když se s ním čtenář znovu setkává po několika letech, je to už sebevědomý mladý muž, který cítí uspokojení nad životní cestou, kterou zvolil. Pořád se ale tak trochu hledá a věří, že najít nové stránky sama sebe by mohl na cestách, které mu jednak rozšíří obzory, jednak mu snad pomůžou rozkrýt záhadu, kterou mu do života vnesla Gale. Právě ona je hlavní hrdinkou další části příběhu a čtenář má šanci nakouknout hlouběji do jejího života a motivací vedoucích její jednání, které je bez výjimky čistě účelové a dobře promyšlené, byť svou roli ve výsledku hraje i značná dávka štěstí a až osudové náhody.

Autorka v románu otevírá téma morálky, řeší právo svých hrdinů na sebeurčení a zároveň se zabývá otázkou moci. Nahlíží z několika úhlů na problém manipulace a pocit, jaké to je mít někoho v hrsti, nebo naopak být tím, kdo nesvobodně trpí svírán ocelovou pěstí moci někoho jiného. Ve výsledku však autorka nevyvozuje žádné závěry ani soudy a vlastně je nevkládá do úst ani svým hrdinům. Nechává na čtenářích, aby se sami rozhodli, co si chtějí o konkrétních problémech myslet a zda je odsoudí nebo přijmou. Ona sama zůstává nestranná.

Okno s dívkou a ptáčkem je výborně napsaným, čtivým románem, který sice otevírá složitější společenské otázky, ale řeší je s ohromným nadhledem a lehkostí, takže čtenář je vnímá spíš podprahově, než aby se jimi cítil zahlcen. Hlavní síla románu tkví v dobře napsaných charakterech s uvěřitelným vývojem, jednáním i motivacemi, které probouzí rozporuplné emoce, ale přesto jsou snadno pochopitelné. Malým příjemným plusem je zahraniční prostředí Normandie a Skotska, které sice není příliš podrobně popsáno, ale přesto se autorce dobře podařilo postihnout jejich atmosféru. Oproti předchozím autorčiným románům nepůsobí tenhle tolik jako román ze života, protože hrdinové se ocitají spíše v extrémních a nevšedních situacích už jen tím, že odjíždí do zahraničí, to však nic neubírá na skutečnosti, že jde o dobře vystavěný příběh, který se skvěle čte.

Tímto děkuji autorce a nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete koupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat