Cynthia Harrod-Eagles - Válečné pole

Válka trvá už tři roky a stále nic nenasvědčuje tomu, že by měla skončit. Pokaždé, když už mají lidé pocit, že se blíží její závěr, nepřítel znovu zmobilizuje síly a přijde s novým a nečekaným útokem. Na Morlandu panuje nervózní atmosféra, protože většina tamních mužů nasazuje svůj život na bojištích a vzhledem k množství válečných vdov v rodině není nikdy předem jisté, koho budou oplakávat jako dalšího.

Jessie se v práci ošetřovatelky našla. Těší ji pomyšlení, že může aspoň trochu přispět k válečnému úsilí, a rozhodne se proto vypravit přímo do Francie, kde bude v zázemí pomáhat raněným frontovým vojákům. Jejich zranění jsou sice velmi často děsivá a fatální, ona však v pomoci jim vidí ohromný smysl. Navíc její pobyt ve Francii znamená, že může být blíž Bertiemu, který za vlast nasazuje život a kterého zoufale miluje, byť ví, že nikdy nemůžou být spolu. Na bitevním poli však jsou i její bratři a další bratranci, bratránek Thomas pro změnu nasazuje krk v Rusku, kde není situace ani trochu dobrá a vypadá to, že car už velmi brzy padne.

Morland se proměňuje v místo plné opuštěných žen. Některé už o své manžely přišly trvale, protože ti se stali obětí války, jiné jsou vdovami pouze slaměnými, jelikož jejich muži stále ještě bojují. Jedinou neměnnou a trvalou silou zůstává Teddy, který je na přímé vojenské nasazení moc starý, ale přesto dělá vše pro to, aby k válečnému úsilí nějak přispěl. Třeba podporou výcvikového tábora, který vyroste takřka na jeho pozemcích a pro obyvatele domu se stane aspoň malým rozptýlením v nejisté a smutné době.

Autorka své hrdiny i čtenáře dovádí primárně na válečná pole, jak už sám název napovídá. Válka je tu opět popsána velmi podrobně a z mnoha různých perspektiv, protože se dotýká naprosto každého. Máte možnost podívat se na frontu, a to dokonce do první linie, stejně tak můžete obdivovat odvahu ošetřovatelek a lékařů působících v zázemí nebo se dojímat nad osudy civilistů, kteří se stávají úplně zbytečnými oběťmi ve válce, která vlastně ani není jejich. Oproti předchozím dílům je také podrobněji popsána situace v Rusku a okolo carské rodiny, jejíž čas se pomalu nachyluje.

Jak je u Dynastie Morlandů zvykem, autorka má dobové reálie velmi precizně nastudované a takřka nefabuluje. Pořád je to primárně příběh, takže přirozeně ne všechno, co je v knize nastíněno, se skutečně odehrálo, všechny zásadní válečné mezníky však vycházejí z reality a román díky tomu velmi precizně popisuje válečné dění a ukazuje ho na osudech obyčejných lidí, kteří jsou jím nejvíce zasaženi. Působivá je zejména ohromná lidskost všech osudů, která čtenáře v každém momentu přesvědčuje, že by to mohl být i jeho příběh. Postav vystupuje v románu skutečně hodně a autorka se snaží všem věnovat pozornost, byť některé dostávají přeci jen více prostoru než jiné. Vějíř rozmanitých charakterů je však skutečně velmi široký a všichni dotyční jsou natolik silnými osobnostmi, že vás jejich další osudy zajímají, byť ne se všemi nakonec sympatizujete.

Román je i přes ohromnou historickou věrnost velmi čtivý a mohl by klidně sloužit jako populárně naučná učebnice dějepisu. Autorka má tendence k velké a podrobné popisnosti všech momentů, které považuje za stěžejní, dobře se jí však daří balancovat tyto popisy se skutečným dějem. Zároveň skvěle vyvažuje hrůzy války, které jsou mnohdy skutečně otřesné, krátkými okamžiky štěstí a naděje, které hrdiny neopouští ani v těch nejtemnějších momentech.

Válečné pole je dalším výborně propracovaným románem rozsáhlé rodinné ságy, která si už přes třicet dílů udržuje velmi vysokou úroveň. Příběhy hlavních protagonistů jsou velmi silné, dojímají, roztrpčují, zarážejí i baví. Charaktery nejsou černobílé a o to zajímavější jejich perspektiva a zapojení do válečného dění je. Kniha je čtivě zpracovaným válečným románem, který však nechce vyprávět pouze o zvěrstvech a smrti, ale také o lásce a naději. Jde jednoduše o dobře vystavěný a skvěle napsaný příběh, který dovede čtenáře bez nejmenších potíží strhnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat