Beth Garrodová - Vánoční seznam

Holly nadevšechno miluje Vánoce a taky plánování. Každoročně už začátkem listopadu začíná s přípravami na pro ni nejkrásnější svátky v roce, protože nic se nesmí podcenit. Elle začíná s přípravami na Vánoce v podobném období, až na to, že se netýkají jí a její rodiny, ale cizích. Její rodiče totiž vlastní firmu zajišťující dekorace všeho druhu, a chce-li někdo slavnostně ozdobit dům, jsou mu plně k dispozici. Elle a Holly se nikdy neviděly, přesto se tento rok během svátků jejich životy zásadně protnou.

Elle má instagramový účet, na kterém se snaží získat co nejvíc followerů. Po jistých nešťastných událostech totiž musela svůj minulý účet smazat, přišla o všechen jeho obsah a taky o fanoušky. Teď by se ráda dostala zpátky na výsluní, a proto se rozhodne přijmout vánoční výzvu. V jejím rámci musí co nejrychleji získat 15 tisíc nových sledujících. Pokud se jí to totiž nepovede, bude muset smazat i svůj nový účet, na kterém se dost nadřela. A protože získat si přízeň fanoušků není jen tak, rozhodne se pro vcelku neobvyklý krok - provede výměnu s někým z Anglie.

Holly Elle na instagramu sleduje a zbožňuje. Když proto Elle navrhne, že si s nějakou Angličankou na pár dní vymění místo, nadšeně se přihlásí. Znamená to totiž, že se bude moct podívat do New Yorku a prožít ty vůbec nejkrásnější Vánoce. Všechno okolo ní se totiž letos sype jako domeček z karet, a pokud zůstane doma, nejspíš ji čeká jenom hluboká deprese a sebelítost. Cesta do USA ale nebude tak úplně zadarmo. Elle si totiž pro svou virtuální kamarádku připravila seznam věcí, které by měla za každou cenu splnit. A ne ze všech je Holly nadšená.

Román je hodně nenáročné a velmi předvídatelné čtení, které má nicméně celkem příjemnou vánoční atmosféru. Autorce se podařilo zakomponovat adventní čas do děje relativně nenásilně, což je s ohledem na povahu jejích hrdinek docela umění. Holly je extrémně nesnesitelná, umanutá a poněkud sebestředná. Má pocit, že její nepokryté zbožňování Vánoc je jediný správný přístup, a pokud jej někdo nerazí, je o to horší člověk. Nerada se smiřuje s tím, že její přehnaná organizovanost, nedostatek spontaneity a posedlost absurdními maličkostmi může být na někoho moc, a přestože skutečně bezmezně miluje Vánoce, vlastně nechápe jejich pravou podstatu. Elle jako by žila dvojí život - jeden na internetu a druhý v reálu. Má dojem, že vlastně nikam tak úplně nezapadá, proto se snaží být aktivní na sítích a budovat si co nejrozsáhlejší fanouškovskou základnu, aby měla pocit, že aspoň někam patří. Pro svoje internetové já však jako by neuměla žít tady a teď a neuměla ocenit, co jí vlastně život nabízí. Už jen proto by pro ni pobyt v Anglii mohl být zajímavou lekcí.

Obě hrdinky procházejí vývojem, nicméně Holly se i tak po většinu času chová jako absolutní spratek a kontrolou posedlý blázen, který má pocit, že pokud si každou minutu každého dne dopodrobna nerozplánuje, nebude stát za to. Uvědomit si, co je ve skutečnosti důležité, jí trvá poměrně dlouho a ani tak jí to jako čtenáři možná neuvěříte. Elle je v tomhle ohledu mnohem sympatičtější, chtělo by se říct i dospělejší, jelikož se dovede ze svých chyb rychle poučit a pochopit, na kterých věcech ve skutečnosti záleží. Zajímavou postavou je také její bratr Nick, s nímž si jsou v mnohém podobní, ovšem musejí k sobě opět najít cestu, protože v důsledku minulých událostí se navzájem odcizili a jako by nevěděli, jak to napravit.

Na pozici vypravěče se střídají Holly a Elle, takže čtenář má šanci pozorovat dění na obou stranách Atlantiku a pozorovat tak dva velmi odlišné přístupy k Vánocům i advent jako takový. Každá z hrdinek je navíc úplně jiná, takže je vcelku snadné je od sebe rozeznat, byť občas se možná přistihnete, že si nejste úplně jistí, kdo vlastně vypráví. Autorka píše čtivě, takže stránky rychle ubíhají, nečekejte však žádné zásadnější zvraty. Vlastně všechno na knize je předvídatelné a odvíjí se přesně tím směrem, který očekáváte. Příběh je vcelku přímočarý a moc překvapení čtenáři nepřináší.

Vánoční seznam je vlastně relativně milá vánoční romance, od níž nemůžete čekat žádnou velkou literaturu ani originalitu, nicméně řekněme si na rovinu, že jistá dávka klišé k Vánocům prostě patří. Autorka představuje řadu zábavných situací a vánočních tradic, píše čtivě a byť její hrdinky (nebo aspoň Holly) jsou celkem nesnesitelné, ve výsledku nad jejich chováním asi dovedete přimhouřit oči. Jde o ryze odpočinkovou záležitost, která vás sice nijak intelektuálně neobohatí, ale minimálně si ji můžete celkem užít.

Žádné komentáře:

Okomentovat