J. K. Rowlingová - Vánoční prasátko

Kuba rozhodně nemá o hračky nouzi, jeho nejmilovanější je však plyšové prasátko Pašík. Má ho odmalinka, vlastně si ani nepamatuje na dobu, kdy by ho neměl. Všechno prožívají spolu, od dovolených a nejrůznějších dobrodružných objevů až po první dny ve škole. Kuba si nedovede představit, že by Pašíka neměl, dokud o něj skutečně nepřijde.

Kuba je úplně obyčejný malý kluk, který vyrůstá se svými rodiči a prožívá všechno, co na děti v jeho věku čeká. Všechno kolem něj je naprosto normální až do momentu, kdy se jeho rodiče rozhodnou rozvést. Maminka se poté přestěhuje, aby to měla blíž ke svým rodičům, a Kuba se stěhuje s ní. Na nové místo se mu nijak zvlášť nechce, ale věří, že s Pašíkem to nějak zvládne. A skutečně to vypadá, že všechno bude dobré.

Kuba si na novém místě celkem rychle zvykne, najde si nové kamarády a smíří se i s tím, že už s nimi nebydlí jeho otec. Pak si ale maminka najde nového partnera a věci se začnou kazit. Oskar je sice milý a na Kubu hodný, nicméně má dceru jen o pár let starší než Kuba, která těžce snáší, že její rodiče jsou od sebe a snad to tak trochu dává za vinu i svému nevlastnímu bratrovi. Právě to je důvod, proč Kuba přijde o svého milovaného Pašíka a musí se spolu s Vánočním prasátkem vydat do Země Ztracených, aby svého kamaráda našel a přivedl zpátky.

Knížka je rozdělena do několika částí a má příjemnou pohádkovou atmosféru. Autorka sice není stoprocentně originální, protože její pojetí Země Ztracených trochu připomíná hned několik animovaných filmů, nicméně právě tuhle známost nejspíš malí čtenáři ocení. Vyvolává totiž pocit důvěry a uklidňuje. To však neznamená, že by autorka svůj svět odněkud okopírovala. Spíše vhodně zkombinovala různé známé motivy a využila je ve prospěch svého příběhu. Svět Země Ztracených je velmi barvitý a plasticky vystavěný, navíc funguje podle konkrétních, vcelku konzistentních pravidel, byť i jejich nedodržování a porušování si autorka pojistila postavou Ztráty, který si je může svévolně upravovat podle svého. Sám popis Země Ztracených je nicméně velmi dobrý a založený na tom, jak moc jsou věci pro své majitele důležité. Jde-li o nepotřebnou veteš, na níž nikomu nesejde, končí přímo na Skládce, v případě kousků, které mají aspoň nějaký význam však existují různá další místa, mezi nimiž se věci přesouvají na základě svého aktuálního statusu. Obyvatelem Země Ztracených přitom může být věc, ale třeba také vlastnost, emoce či zlozvyk.

Kuba je vcelku obyčejný kluk, který se chová adekvátně svému věku a na některé situace reaguje s dětskou umanutostí, jež je pro dospělé takřka nepochopitelná. Nechybí mu odvaha ani touha po dobrodružství, a pokud mu na někom či něčem záleží, je ochoten za to i položit život. Přirozeně ho sužují klasické dětské obavy, občas nechává hlas srdce, aby zastínil zdravý rozum a ne vždycky jedná a chová se úplně správně, nicméně v průběhu své cesty kouzelnou říší se učí mnoho o sobě i o tom, na čem v životě nejvíc záleží.

Kniha je v první řadě celkem dobrodružným dětským příběhem, autorka však neváhá vtisknout do ní i vážnější témata a věci, které stojí za úvahu. Rozhodně vás přiměje uvažovat nad hodnotou i vašich vlastních věcí, nad materialismem naší společnosti i nad tím, co je v životě skutečně podstatné a proč na tom tak záleží. Ne všechny úvahy dovedou děti rozklíčovat, mnohé z nich však ocení zejména jejich rodiče nebo starší čtenáři, protože příběh vlastně není primárně dětský a nemá jedinou cílovou skupinu. Naopak přináší mnoho podnětů k úvahám bez ohledu na vaše stáří.

Rowlingová umí psát, o čemž s každou další knihou přesvědčuje. Že je mistryní zajímavých novotvarů víme už dávno a ani v případě Vánočního prasátka o ně není nouze, jinak však velmi dobře pracuje hlavně s budováním napětí a atmosféry. Kulisy, v nichž se příběh odehrává, ožívají čtenáři před očima díky plastickým, ale nijak přehnaným popisům a struktura vět a volené vyprávěcí prostředky zase pomáhají udržet si čtenářovu pozornost stránku za stránkou. Příběh je navíc v některých místech velmi dojemný, ale naštěstí se nesnaží nijak násilně hrát na city.

Vánoční prasátko je kouzelný vánoční příběh, který ocení čtenáři bez ohledu na věk. Jedná se o hřejivé vyprávění, které v sobě skrývá mnohem víc, než se na první pohled zdá, pobaví, dojme i přiměje k zamyšlení. J. K. Rowlingová je velmi talentovanou vypravěčkou, která umí se svými příběhy dobře pracovat a vhodně je cílit, takže se u nich pobaví dětské publikum, jemuž jsou primárně určeny, i dospělí. Vánoční prasátko je příběh plný zázraků, v něž je krásné uvěřit nejen o Vánocích.

2 komentáře:

  1. Podle popisu to vypadá na zájímavou knížku. Já jsem od J. K. Rowling četla akoraát Harryho Pottera. Samozřejmě že vím, že napsala ještě další věci, ale tak nějak jsem se k nim ještě nedostala. Možná bych si mohla nějakou sehnat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle má podobně kouzelnou atmosféru jako HP, takže rozhodně doporučuju. :)

      Vymazat