Řím, věčné město nad Tiberou

Řím má své kouzlo v každém ročním období a za každého počasí. Zimní návštěva má nicméně tu výhodu, že se nikde nebudete muset tísnit v davech turistů, ale zároveň nezmrznete, protože prosincové teploty se tu pohybují okolo 10 °C. Pokud si tedy chcete v klidu projít všechny nejvýznamnější památky a vyhnout se nadbytku lidí, vřele prodloužený víkend mimo hlavní sezónu doporučuju.

Jak do Říma a jak po něm
Dostat se z Prahy do Říma je celkem snadné, protože tam létá hned několik různých leteckých společností. A když budete mít štěstí na nějakou akci, pořídíte zpáteční letenky za pár stovek. My letěly s WizzAir, takže jsme měly mimo jiné nárok na klasický příručák v ceně. Sice jsme tuhle možnost nevyužily, protože i z praktických důvodů jsme cestovaly jenom s batohem, nicméně do klasického kufříku se pohodlně sbalíte a na letišti nás, co se velikosti zavazadla týče, nikdo nekontroloval.
Jakmile přistanete v Římě na letišti Fiumicino, nejsnazší cesta do centra vede vlakem. Leonardo Express jezdí z letiště každých patnáct minut a lístky na něj pořídíte na klasické pokladně nebo v některém z četných automatů. Bez potíží berou i karty, takže nepotřebujete hotovost. Jednosměrná jízdenka na Roma Termini, což je něco na způsob hlavního vlakového nádraží, vás vyjde na 14 euro.
Jakmile dorazíte přímo do města, je už na vás, jak po něm budete cestovat. Nejlepší je to přirozeně pěšky, protože tak se vám nejsnáze povede načerpat tu správnou atmosféru. Většina památek je navíc relativně blízko u sebe, takže pokud si vytyčíte určitou trasu, celkem bez potíží obejdete všechno. Plánujete-li navštívit nějaký vzdálenější kout města, můžete se přepravit taky metrem. V Římě jsou dvě, respektive tři linky, které staví víceméně u většiny významných památek, jezdí tady taky tramvaje a fungují autobusové linky. Lístek vás vyjde na 1,50 euro za jednu cestu, nicméně je přestupní, takže s ním klidně můžete vystřídat několik spojů, pokud se vejdete do časového intervalu platnosti.
Pokud se rozhodnete pro výlet do bližšího či vzdálenějšího okolí Říma, můžete k tomu využít autobusy nebo vlak. Železniční síť je celkem hustá, byť na rozdíl od autobusů občas vede oklikou. Cena spoje se odvíjí od vzdálenosti, kterou plánujete vlakem urazit.

Kde se v Říme ubytovat a kde najíst
Možnosti bydlení jsou v Říme velmi pestré a seženete vlastně cokoliv od levných studentských hostelů po luxusní pětihvězdičkové hotely. Záleží tedy hlavně na vašich požadavcích a finančních možnostech. Zároveň platí, že čím blíž centru, tím víc za bydlení zaplatíte. My se ubytovaly v Elle Cavour Guest House, což je v podstatě byt předělaný v malé ubytovací zařízení. Všeho všudy tu jsou čtyři pokoje, každý s vlastní koupelnou, navíc vybavené lednicí, rychlovarnou konvicí a kávovarem. Taky tu funguje pokojová služba, takže vám každý den uklidí, případně vymění ručníky. Ubytování se nachází na vcelku hlučné ulici, ale noční provoz tady naštěstí není až tak strašný. Není to žádný luxus, ale pokud vám jde hlavně o přespání, svůj účel to splní.
Co se jídla týče, je Řím plný nejrůznějších podniků schopných uspokojit vaše chuťové pohárky. Italská kuchyně všeobecně je velmi chutná, takže ať zajdete kamkoliv, nešlápnete vedle. V Římě se doporučují zejména dvě čtvrti. Ta první je Trastevere a nachází se v sousedství Vatikánu a láká na spoustu tradičních i neotřelých podniků. Ta druhá potom Rione Monti rozkládající se zhruba mezi bazilikou Santa Maria Maggiore a Forum Romanum. Za nás můžu doporučit zejména Trattoriu Al Tettarello, která má velmi domáckou atmosféru a fantastickou kuchyni. My na ni narazily spíš náhodou při hledání jiné restaurace, ale i podle množství lidí, kteří uvnitř byli, tenhle podnik rozhodně stojí za to.
Pokud si nechcete nikam sednout, ale jenom sháníte rychlý oběd nebo něco k zakousnutí, určitě doporučuju různé menší pizzerie, které fungují na podobné bázi jako naše pizza do ruky. Jenom tady místo klasické kulaté pizzy pečou pizzu na plech, ze které vám potom prodavač podle vašeho přání odstřihne, kolik si řeknete. Cena se odvíjí od váhy.
Většina lidí si Itálii spojuje s dobrou, kvalitní kávou a ani Řím v tomto ohledu nedělá své zemi ostudu. Kdekoliv se zastavíte na cappuccino, můžete se spolehnout na to, že bude chutnat báječně. A pokud byste si kávu chtěli osladit kapkou historie, zajděte do Caffé Greco. Jedná se o nejstarší kavárnu v Římě založenou už v roce 1760. Vnitřní prostory jsou trochu bizarní a klasickou kavárnu ani v nejmenším nepřipomínají a jeden šálek vás tu vyjde na 10 euro, ale za ten genius loci to stojí.

Co v Římě vidět a rozhodně neminout
Řím je prošpikovaný památkami a můžete se vsadit, že na nějakou narazíte prakticky na každém rohu. Navíc tady funguje přímo fascinující spojení antiky s jejími pohanskými kulty a křesťanství. Nenarazíte tady sice na gotiku, nicméně můžete obdivovat řadu barokních kostelů i dalších staveb, o pozůstatcích antiky ani nemluvě. Navíc většina památek stojí ve vzájemné docházkové vzdálenosti, takže můžete jen tak bloudit ulicemi a každou chvilku narazíte na místo, kde stojí za to se zastavit.
Volba, co si prohlédnout, musí být řízena hlavně tím, kolik máte na Řím času. Počítejte s tím, že pokud budete chtít i do vnitřních expozic, musíte si ho vyšetřit víc, než když se spokojíte s rychlou obhlídkou zvenku. Zároveň počítejte s tím, že vnitřní prostory bývají zpoplatněné, kdežto zvenku to máte zadarmo. Tohle pravidlo má jedinou výjimku a sice kostely, které jsou všechny zdarma, jen u těch nejznámějších musíte u vstupu projít kontrolou.
Co se muzeí týče, rozhodně stojí za to vatikánské sbírky, a to nejen pro svou neuvěřitelnou pestrost, ale také pro naprosto ohromující interiéry papežských paláců. Vstupné do expozice vyjde na 27 euro a v rámci návštěvy můžete projít nejen kompletní sbírky, ale také Sixtinskou kapli, která je naživo naprosto ohromující a za návštěvu rozhodně stojí. Většina sbírek vatikánských muzeí potom sestává z uměleckých předmětů, zejména soch, ale narazíte i na kusy moderního umění, tapiserie, mapy nebo astronomické pomůcky. Pokud patříte k velkým fanouškům umění, pak doporučuju ještě Galerii Borghese, která se nachází v jednom z největších římských parků, a i když se nakonec rozhodnete nechodit dovnitř, minimálně prohlídka okolí se rozhodně vyplatí. V parku totiž mimo jiné narazíte na další stavby jako třeba italskou obdobu divadla Globe, které přesně kopíruje to původní Shakespearovo.
Pokud už budete ve vatikánských muzeích, nenechte si ujít ani svatopetrské náměstí a baziliku. Do ní je vstup zdarma, počítejte nicméně s bezpečnostní kontrolou. Platí se pouze za přístup do kopule, odkud je moc pěkný výhled na náměstí i zbytek Říma. Pokud půjdete pěšky, vyjde vás to na 8 euro, v případě výtahu na 10 euro. V tomhle případě nicméně nohy neušetříte tak ani tak, protože výtah vás vyveze pouze na střechu baziliky a odsud musíte pokračovat po dalších zhruba tří stech schodech do kopule. Cesta je to extrémně úzká, křivá a poněkud klaustrofobní, ale na konci čeká zasloužená odměna v podobě výhledu. Při cestě dolů vás pak výtah vypustí přímo v bazilice, takže můžete rovnou pokračovat prohlídkou jejích interiérů. Jde o naprosto monumentální stavbu s fantastickou výzdobou hlavní lodi i bočních kaplí, nezapomeňte se zastavit zejména u slavné Michelangelovy Piety.
Z dalších kostelů byste neměli minout baziliku Santa Maria Maggiore, která je po svatopetrském chrámu tím nejvýznamnějším v Římě. Není tak monumentální ani vzdušná, ale přesto má neopakovatelnou atmosféru a navíc se po ní pohybuje nepoměrně méně lidí. Pěkný je také kostel na vrcholu Španělských schodů, který nevyniká žádnou zvláštní zdobností, ale spíše čistotou linií. A co je naprostý unikát, je Pantheon, který v sobě kloubí antické umění s barokní monumentalitou. Chrám vznikl ještě v dobách starověkého Říma, ovšem následně byl upraven na křesťanský svatostánek. Jedná se o naprosto fascinující architektonický počin, který jen tak někde neuvidíte a který vás jednoznačně ohromí.
Co se antických památek týče, každý milovník tohoto období bude v Římě plesat, protože na starověké pozůstatky tady narazíte doslova na každém kroku. Největší koncentrace jich je nicméně okolo Kolosea, v jehož sousedství najdete ještě Palatin a Forum Romanum. Vstupenky do všech tří koupíte jako balíček a vyjdou vás na 18 euro. Jen pozor na způsob jejich pořizování. Kvůli covidu jsou aktuálně zavřené pokladny, takže lístek si musíte koupit online na stránkách památky. Je to otázka pár kliknutí na chytrém telefonu a mimo sezónu bez potíží seženete lístky na daný den, v sezóně si je ale asi radši kupte předem.
Co dalšího byste neměli minout? Rozhodně se projděte po Piazza Navona s obeliskem a několika fontánami a zastavte se také u fontány Di Trevi, k níž se váže legenda o vhození mincí. Někdo je do ní hází pro štěstí, někdo, aby se do Říma jednou vrátil. Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv důvod, nebo třeba nebudete házet mincemi vůbec, je to fajn zastávka, protože jde o sympatický kus architektury. A zastavte se taky na legendárních Španělských schodech. Kvůli covidu se na nich momentálně nesmí sedět, ale fotku vestoje taky určitě zvládnete.
Pokud si vyšetříte volný půl den a budete chtít vyrazit z Říma někam ven, vyzkoušejte Tivoli, kde se nachází hned dvě unikátní památky a navíc se tam pohodlně dostanete vlakem nebo autobusem. Ta první je Villa D'Este se zachovanými freskami a mozaikami a naprosto fascinujícími zahradami. Vstupné vás vyjde na 10 euro a můžete naplno obdivovat překrásně zdobené interiéry i snad ještě kouzelnější zahrady a unikátní výhled. Druhou památkou je potom Villa Adriana, neboli Hadriánova vila, což je významné archeologické naleziště se spoustou antických pozůstatků. Rozkládá se na vcelku velké ploše a vlastně připomíná takové malé antické městečko. My k ní nakonec nešly, protože leží 4 km od vlakového nádraží a nejezdí k ní žádný autobus. I samo Tivoli je nicméně městečko moc pěkné a blouděním v jeho uličkách určitě neuděláte chybu.

Řím má rozhodně mnoho co nabídnout a záleží jen na vás kdy a jakým způsobem ho budete obdivovat. Pokud vyrazíte mimo sezónu, můžete se spolehnout, že vás nečekají davy turistů, vyhnete se vedrům, která v rozpáleném kamenném městě bývají nesnesitelná, ale vlastně vám nic neunikne, protože všechny památky zůstávají otevřené a nadšeně vás přivítají. V Římě je zkrátka mnoho co obdivovat a jedna návštěva vám k tomu zřejmě stačit nebude. Já jsem si už teď jistá, že se sem ještě někdy vrátím.

Žádné komentáře:

Okomentovat