Miroslav Komínek - 365 + 1 příběh strážníků z Přerova

Být městským strážníkem je vlastně docela rutina. Na denním pořádku je řešení drobných krádeží, výtržnictví nebo opileckých hádek a jeden den připomíná druhý. Klasická agenda městské policie je prostě v podstatě nezajímavá a monotónní. Když se však jejímu popisu věnuje literárně zdatný jedinec, může to nakonec být i zábava.

Facebookový profil Městské policie Přerov se dostal do širšího povědomí veřejnosti zejména díky poutavým příspěvkům popisujícím každodenní dění ve městě a na policejní stanici. Texty, které můžou čtenáři znát z internetu, teď vychází také v knižní podobě. Na stránkách 365 + 1 příběhu najdou 366 krátkých textů převážně fejetonového charakteru, které zábavnou formou poučují o činnosti městské policie a jejích pravomocích.

Většina příběhů má rozsah půl nebo celou stránku a zabývá se jedním konkrétním případem, který má potenciál zaujmout. Paradoxně jde o vcelku nudné a nezajímavé problémy, protože obsahem většiny příběhů je výtržnictví v podobě poškozování veřejného majetku, drobné krádeže převážně alkoholu v supermarketech nebo zvedání důchodců, kteří vlivem gravitace a kluzkých přikrývek skončili na zemi a teď nemají sílu se sami vyškrábat zpátky na nohy. Není to však ani tak obsah, jako spíš styl, pro který je kniha tak vděčná.

Miroslav Komínek má ohromující dar jazyka a velmi širokou a pestrou slovní zásobu. V jednotlivých příbězích se to jen hemží nejrůznějšími přirovnáními, odkazy na popkulturu či neotřelými slovními spojeními. Autor se navíc cíleně snaží držet každý příběh v jednotném duchu, takže pokud si vybere určitý styl přirovnání, drží se jich po celou dobu. Vyloženě literárními hrátkami pak jsou texty stylizované kamsi do hlubokého středověku, složené ze slov začínajících na stejné písmeno nebo imitující cizí literární styl. Ve své podstatě jsou všechny texty tak trochu na jedno brdo, jelikož tematický záběr už z principu nemůže být příliš široký, přesto zůstávají čtivé a udrží si čtenářovu pozornost.

365 + 1 příběh strážníků z Přerova je jazykově překvapivě vyspělá kniha, která staví víc na stylu a formě než na obsahu. Autor umí skvěle pracovat s jazykem a využívat celý jeho potenciál a má sklony všechno "okecávat", takže věc, která by se dala vyjádřit třemi slovy je roztažena na tři řádky. Právě v tom ovšem tkví kouzlo textu, takže to v tomto případě není ani trochu na škodu. Od knihy nemůžete očekávat literární zážitek, který by vám nějak výrazně změnil život, je to jednoduše oddechovka plná čtivých textíků, případně fejetonů. Pro pobavení a trochu jiné seznámení s policejní prací ji však můžu doporučit.

Žádné komentáře:

Okomentovat