Jan Štifter - Café Groll

Některé podniky se stanou legendárními a stačí k tomu málo. Café Groll v Českých Budějovicích patří k vykřičeným domům s vynikající pověstí a prvotřídní klientelou. Zdejší bordelmamá totiž zná přání svých zákazníků ještě dřív, než je stačí vyslovit. A předchází si i našeho hlavního hrdinu Rudolfa, který se coby doktor o všechna její děvčata, a nejen o ně, stará.

Rudolf přijde do Budějovic jako mladý a nadějný doktor, pod něhož okamžitě spadne péče o všechny městské prostitutky. Stará se o ně poctivě a s maximální péči bez ohledu na to, jestli jde o holky z ulice nebo nějakého luxusnějšího podniku. K jeho osobním favoritům nicméně patří Café Groll, které si ve městě drží skvělou pověst, ale především má údajně tu nejkrásnější dívku v celých Budějovicích. Anna Václavíková je živoucí legendou, Rudolfovi však přidělává vrásky. Jako jediná z místních lehkých holek za ním totiž nechodí na prohlídky a zrovna ji jedinou by přitom tak rád viděl.

Novela je rozdělena do dvou nestejně dlouhých částí. V první vypráví Rudolf, v druhé jeho milenka. Rudolfova linka je zároveň dále dělena do dvou časových rovin, z nichž jedna popisuje jeho osudy jako lékaře prostitutek, druhá potom poválečné dění a postupné přebírání moci komunisty. Obě však jsou propojené, protože je to nález starých lékařských záznamů a karet ošetřovaných prostitutek, co Rudolfovi připomene jeho minulost a kariéru a oživí dávné vzpomínky.

Výraz vzpomínky je pro charakter novely asi nejvýstižnější, jedná se totiž o střípky z Rudolfova života, které jsou mnohdy jenom volně provázané a spojuje je především prostředí Grollu nebo některá z tamějších holek. Jednotlivé kapitoly jsou krátké a zachycují pomíjivé epizody pospojované dohromady do většího a konzistentnějšího příběhu. Zároveň však tvoří jednoznačný celek s vypointovaným závěrem, který dovede překvapit.

Autor velmi dobře pracuje s charaktery, a to i přesto, že se jim dostává omezeného prostoru. Jejich osobnosti jsou dobře prokreslené, byť vystižené spíše ve zkratce. Svou roli v tom hraje i fakt, že autor si pro potřeby novely zvolil pouze několik hlavních postav, jimž věnuje pozornost, zatímco ostatní jsou pouze zmíněny, jako jakési fantómy pro dokreslení atmosféry. Má tedy prostor pro vybudování uvěřitelných charakterů s pochopitelným chováním i jejich vzájemných vztahů, ovšem také pro zachycení postav, které mají v rámci příběhu vpravdě epizodickou úlohu.

Vyprávěcí styl je poměrně popisný a vychází ze skutečnosti, že se jedná o vzpomínky obou vypravěčů, nechybí však ani živé dialogy. Jazyk odpovídá dobovému ukotvení příběhu do doby první republiky, není však nijak archaický a odpovídá spíše místnímu umístění, protože autor občas používá jazykové regionální speciality typické právě pro jižní Čechy a oblast okolo Českých Budějovic. Štifter není přehnaně poetický, popisuje věci spíš suše, reportážně a bez emocí, ale zakládá si na budování atmosféry, což se mu daří na výbornou.

Café Groll je sympaticky vystavěným příběhem, ze kterého na vás dýchne atmosféra starých časů. Autor píše velmi přístupným jazykem, kterým sděluje přesně to, co si přeje, nesnaží se zbytečně schovávat za líbivé fráze ani své vyprávění převlékat do honosného hávu. Zachycuje vzpomínky dvou velmi odlišných lidí, jejichž životní cesty se zkřížily, ale každý si to pamatuje trochu jinak. Vytváří poetický, ale nijak přehnaně líbivý příběh vystavěný na osudových setkáních, která se zpětně mohou ukázat jako významnější, než se zdála na první pohled.

Žádné komentáře:

Okomentovat