Karen Schaler - Láska k Vánocům

Riley se proslavila jako autorka úspěšných romancí, ale zdá se, jako by jí docházel dech. Její poslední kniha propadla a před ukončením smlouvy s nakladatelem ji momentálně může zachránit pouze další úspěšný román. A protože všichni milují Vánoce, měl by to být zamilovaný příběh odehrávající se právě v tomto období roku. Problém je, že Riley Vánoce neslaví. A navíc si to stihla rozházet s pořadatelem speciální vánoční akce, jejíž je patronkou, ještě dřív, než se stihli pořádně seznámit.

Protože Rileyině poslední knize se zrovna dvakrát nedaří, je potřeba jakákoliv propagace, kterou jí může dopřát. Jejímu píáristovi Mikeovi se povede domluvit rozhovor v celostátní televizi, ovšem interview se neodvíjí tak, jak by si Riley představovala. Když se moderátor namísto v její kariéře začne vrtat v jejím osobním a milostném životě, rozzlobeně odkráčí ze studia. Tím ale naštve nejen svůj tým a moderátora, ale také Luka, organizátora speciálního vánočního tábora pod její patronací, protože musí narychlo usednout do křesla pro hosta a zastoupit ji. V reakci na to se rozhodne akci okamžitě zrušit, což se Riley ani trochu nehodí do krámu.

Riley potřebuje, aby se vánoční tábor odehrál podle původního plánu, proto se za Lukem vypraví, aby se pokusila ho přesvědčit ke změně názoru. Chata jeho rodiny má naprosto kouzelnou atmosféru a vypadá to, že Luke se nakonec nechá obměkčit a akci uspořádá. Riley spadne kámen ze srdce, ovšem to ještě netuší, že její interview v televizi bude mít dohru. Náhodou totiž zmínila svoji velkou životní lásku a každý z jejích tří bývalých partnerů tuto informaci vztáhl na sebe. Teď jsou všichni odhodláni získat Riley zpátky, protože kdy jindy by se mělo dařit druhým šancím, když ne o Vánocích?

Román je typickou vánoční romancí s jednoduchou zápletkou a předvídatelným dějem. Autorka v něm tak trochu vykrádá sama sebe, protože už poněkolikáté využívá motiv vánočního tábora, na němž mezi účastníky přeskočí jiskra. V Lásce k Vánocům je ho asi nejmíň, přesto má kniha paradoxně asi nejsvátečnější atmosféru, protože autorka zbytečně netlačí na pilu a veškeré vánoční tradice jsou do textu zakomponovány přirozeně a v té správné míře. Svou roli v tom nejspíš hraje i fakt, že hlavní hrdinka není žádný vánoční fanatik ale ani absolutní odpůrce svátků, takže autorka nemá potřebu příběh Vánocemi zaplavit a utopit ho v nich. Zápletka stojí zejména na cestě hrdinky sama k sobě, na níž se pokouší zjistit, kam se z jejího života vytratila láska, jestli ji skutečně chce a jak ji získat.

Riley je coby hlavní hrdinka vcelku sympatická, protože je velmi lidská. Má slušně našlápnutou kariéru, která nicméně pomalu začíná skomírat, a ona se ji za každou cenu snaží zachránit. Nepostrádá ambice, ví, co od života čeká a chce, a dovede si srovnat priority. Někdy sebou zbytečně nechává manipulovat a bojí se být sama sebou, protože by se mohla dočkat odsouzení, ale ve věcech, na nichž skutečně záleží, si stojí za svým a důvěřuje hlasu vlastního srdce. Co se jejích potenciálních mužských protějšků týká, nejsou nijak podrobně prokresleny, jedná se spíše o výstižnou zkratku, která nicméně postihuje jejich nejvýznačnější charakterové vlastnosti, takže žádná z postav naštěstí nepůsobí ploše.

Román je napsaný čtivě, rychle plyne a má příjemnou atmosféru. Popisy skutečně dovedou evokovat sváteční náladu v zasněžené horské chatě a čtenář si na základě nich dovede velmi přesně představit, jak prostředí i postavy pohybující se v něm vypadají. Příběh plyne v poněkud líném tempu, protože se v něm vlastně moc neděje a hlavní bod zápletky se odhaluje až za polovinou románu, nicméně v tomto případě není pozvolný rozjezd na škodu, protože autorka aspoň dává čtenáři dostatečný prostor seznámit se s postavami a vybudovat si k nim vztah.

Láska k Vánocům je čtenářsky příjemná, byť není nijak originální a autorka v ní víceméně vykrádá sama sebe. Zdá se, jako by stále dokola recyklovala tentýž model, protože si už jednou ověřila, že funguje, a tak to s ním zkouší pořád dokola. Celá zápletka i její rozuzlení je jedno velké klišé, nicméně k Vánocům podobný styl příběhů vlastně patří. Román se čte lehce, má příjemnou atmosféru, je vtipný a přiměřeně romantický. Nejde o nijak převratné literární dílo, nicméně pokud hledáte ryze odpočinkovou četbu zasazenou do prostředí pohádkové zasněžené chaty u jezera, pak s Láskou k Vánocům neuděláte chybu. Jde o sváteční příběh, který vám dovede předat tu správnou vánoční náladu, a už jen tím splní svůj účel.

1 komentář: