Lukáš Daniel Pařík - Princezna zakletá v čase: Povídky a svět

Příběhy a pohádky si lidé vyprávějí od nepaměti. Ať už proto, aby lépe porozuměli světu, nebo aby se přesvědčili, že svět není tak strašné a nehostinné místo, jak se někdy tváří. Vyprávět pohádky dneska je stejně zodpovědná práce, ne každý to však zvládne. Lukáš Daniel Pařík však vytvořil plnohodnotný fantasy svět, v němž je i přes jeho komplexnost místo pro příběhy se šťastným koncem.

Princezna zakletá v čase se objevila v kinech někdy na podzim 2020, ale kvůli covidu nedosáhla ani zdaleka takové návštěvnosti, jakou by si zasloužila. Na poli české pohádkové tvorby jde totiž o neotřelý a navíc velmi povedený projekt, a taky ukázku, že je pořád možné natočit přiměřeně pohádkovou pohádku bez snahy o vtipnost za každou cenu a překombinovanost zápletky. Kniha, která vznikla na její motivy v loňském roce, nicméně není adaptací filmu, nýbrž hlubším pohledem do jeho světa.

V knize na čtenáře čeká 14 povídek ze světa Oberon, do nějž je děj pohádky zasazen, a také informace o postavách, magii nebo čarovných bytostech, které zde existují. Autoři představují velmi komplexní svět s přesně danými zákonitostmi, za nějž by se nemusel stydět ani ostřílený autor fantasy. Dávají svému světu dlouhou a komplikovanou historii, která se zapsala do jeho tradic, staví jeho magii na logických základech, které jsou funkční a dávají smysl, a navrch jej osidlují až překvapivě plnokrevnými charaktery. Jednotlivé příběhy obvykle hlouběji charakterizují některého z hrdinů filmového příběhu a ukazují jeho vlastnosti. Čtenář se tak může blíže seznámit s postavami, které zná už z filmu, pochopit jejich pohnutky a lépe porozumět tomu, kým ve skutečnosti jsou.

Každý z textů je napsán trochu jinak a koresponduje s charakterem hlavního hrdiny. Pokud tedy čtete o nekňubovi, který zkazí, co může, bude to v odlehčeném duchu a se značnou mírou nadsázky, čtete-li naopak o hrdinských činech jiné z postav, nechybí potřebná vážnost. Texty jsou koncipovány jako náhodné střípky a výňatky z kronik, které se podařilo objevit kdesi v hlubinách oberonských archivů a už jen tím, jak jsou jednotlivé příběhy vystavěny a vyprávěny si autoři se čtenářem hrají a přesvědčují ho o tom, že jejich svět skutečně existuje.

Jednotlivé texty jsou velmi čtivé a na své si přijdou i příznivci pohádky, protože poslední povídka je věnována jedné ze závěrečných scén filmu. Vedle literárně příjemných textů je však kniha velmi atraktivní také svým vizuálním zpracováním, které je na první pohled líbivé a dokonale podtrhuje celkovou atmosféru příběhů a styl, jakým se autoři rozhodli povídkovou sbírku sestavit. Ilustrace vychází z většiny z filmu, výjimkou jsou postavy, které se v pohádce zatím neobjevily. Co by si zasloužilo trochu větší péči, je korektura, nicméně chyb není mnoho a jedná se spíš o drobnosti.

Pokud se vám líbila pohádka Princezna zakletá v čase, pak je pro vás povídková sbírka, která ji doplňuje, naprostou nutností. I pokud filmovou předlohu neznáte, si však přijdete na své, protože byť sbírka funguje spíše jako doplněk k filmu, je funkční i sama o sobě. Jedná se o graficky velmi pěkně zpracovanou a čtivou záležitost, která ve správné míře vyvažuje fantasy svět s pohádkovostí a dovede příjemně naladit a potěšit všechny milovníky šťastných konců.

Žádné komentáře:

Okomentovat