Annette Bjergfeldtová - Kodaňská Píseň písní

Kdesi v Kodani stojí dům, který má hodně specifické obyvatele, jejichž osudy se neustále proplétají. Hlavní hrdinka Esther se narodila do rodiny, v níž každý je něčím zvláštní nebo podivný a má nějaké speciální nadání. Jejich malý mikrokosmos se bez ustání otřásá vlivem vnějších okolností a nikdo jako by netušil, kudy nasměrovat své kroky.

Esther vyrůstá ve stínu své mladší sestry, dvojčete, která všechny okouzluje svým křišťálově jasným skřivánčím hlasem. Má nakročeno ke kariéře jedné z nejúspěšnějších světových operních div a navíc je vyhlášenou kráskou, za níž se každý otočí a jíž muži padají k nohám. Esther všude kolem sebe vidí barvy, snaží se malovat a dokázat sobě i ostatním, že je stejně schopná jako její sestra, byť realita je někde trochu jinde.

Příběh zachycuje z větší části osudy Esther a její sestry, zaměřuje se však také na minulost celé rodiny. Díky tomu se čtenáři hned v úvodu dozvědí, jak se seznámili dívčini prarodiče a později i rodiče, mají možnost poznat příběh cirkusačky Varinky, pro niž vášnivě vzplál dánský obchodník, a později příběh jejich dcery Evy, která okouzlila švédského holubáře. V rámci rodiny se navzájem mísí nejrůznější nejen národnostní vlivy, které pomáhají utvářet její specifický charakter.

Román se vyznačuje zejména velmi osobitým literárním stylem, který místy inklinuje k magickému realismu, byť se nijak přísně nedrží jeho pravidel a jde spíš o nádech a náznaky. Vyprávění samo o sobě je velmi poetické, lyrické a založené spíš na pocitech a dojmech než racionálních úvahách. Autorka má sklony k mnohomluvnosti a repetitivnosti, zároveň se však s textem mazlí, objevuje nejrůznější zákruty jazyka a hraje si s jeho skladbou i strukturou. Fascinující je zejména velká obrazivost, protože autorka jako by se snažila skutečně zachytit perspektivu hlavní hrdinky a to, jakým způsobem svět vnímá.

Román vlastně nemá klasický děj, který by se odvíjel odněkud někam. Jde spíše o sled epizod, okamžiků zachycených v čase, jež měly větší či menší vliv na utváření osobností jednotlivých hrdinů. Každá z postav se pokouší najít sama sebe, osvobodit se a zjistit, kam patří, touží po lásce a pochopení, ale nedovede si stanovit pořádné hranice - jedni se s plnou vášní oddávají jedinému vztahu, který odmítají opustit i po jeho skončení, druzí přelétají z jedné náruče do druhé a nikde nedokážou na dlouho zakotvit.

Kodaňská Píseň písní je velmi zvláštním příběhem napsaným poetickým jazykem, který disponuje zajímavými charaktery a jedinečnou atmosférou. Postavy hledají samy sebe a své místo ve světě, ale zdá se, že ve skutečnosti nejsou pány vlastních životů a nechávají se prostě jenom zmítat událostmi okolo, které nedokážou ovlivnit. Román je bezesporu dobře napsaný a po jazykové stránce výrazně působivější než po té dějové, to však neznamená, že by nestál za přečtení. Naopak může být velmi zajímavým vhledem do severské literatury jiného než detektivního žánru.

Žádné komentáře:

Okomentovat