J. Suzanne Frank - Odrazy v Nilu

"Existuje trhlina v čase - jakýsi tunel, jímž je za určitého spojení data, místa, totožnosti a hvězdné konstelace možné opustit přítomnost." Tak začíná román Odrazy v Nilu a udává, o co vlastně v příběhu půjde. Hlavní hrdinka totiž hnutím podivných okolností přeskočí z roku 1994 do starověkého Egypta za vlády Hatšepsut. Její největší životní dobrodružství právě začalo.

Chloe se rozhodne navštívit sestru, která právě úspěšně promovala z egyptologie a momentálně se nachází v Luxoru na vykopávkách, které přinášejí zajímavé objevy. Kdesi uprostřed pouště totiž byl nalezen prostor, jenž vydal papyrové svitky s velmi podivnými a neegyptskými kresbami. Pokud se prokáže jejich pravost, mohl by to být skutečný hit, protože by mimo jiné objasnil okolnosti vlády Hatšepsut, o níž se toho zas tak moc neví. Chloe není do egyptologie nijak extra zapálená, ale přesto jí to připadá zajímavé, takže sestru pochopitelně podporuje v dalším výzkumu. Když pak ta odjede zpátky na archeologické naleziště, Chloe se rozhodne v Luxoru ještě chvíli zdržet a prozkoumat zákruty zdejšího chrámu. Což se pro ni stane osudným.

Je 23. prosince v noci, Chloe se podařilo skrýt ostraze a je v jedné z bočních svatyní zasvěcených bohyni Hathor, kde hodlá počkat do rána a vyfotit si východ slunce. Okolnosti tomu však chtějí, že dojde k něčemu zcela nečekanému. Dívka se přemístí časem o několik tisíc let zpátky do doby Hatšepsut. Najednou už není Američankou Chloe, ale Egypťankou Raemhetepet, kněžkou bohyně Hathor toho času sloužící chrámu. A to je teprve začátek.

Odrazy v Nilu jsou plnohodnotným historickým románem, v němž se sice objevují jisté nadpřirozené prvky, jinak je však z velké části založen na dějinách starověkého Egypta a také na Bibli. Autorka totiž do období vlády Hatšepsut zasazuje velký exodus Židů z Egypta, jemuž předchází deset morových ran. Čtenář tak má možnost pozorovat z první ruky starozákonní příběh, a to na pozadí mocenského dění spojeného nejen s rivalitou okolo trůnu. Autorka má velmi pečlivě nastudované veškeré reálie včetně kultů nejrůznějších egyptských bohů a jejich fungování nebo každodenního života na dvoře faraona i mimo něj. Součástí románu je i osudový milostný příběh Chloe a staroegyptského lékaře Cheftua, který není tak úplně tím, za koho se vydává.

Příběh je líčen z pozice více postav, díky čemuž se čtenáři nabízí vcelku komplexní pohled na veškeré dění. V první části je vypravěčkou výhradně Chloe a vše je podáváno v první osobě, od jejího přesunu v čase však autorka přechází do třetí osoby a volí perspektivu jednotlivých postav. Schází tak sice vševědoucí vypravěč, zároveň však zůstává pestrá mozaika nejrůznějších přístupů ke konkrétní problematice, protože každý z hrdinů má v určitý moment nárok dostat vlastní hlas. Postavy jsou vystiženy velmi dobře včetně jejich vzájemných vztahů. Ve středu všeho stojí Chloe, která se ze všech sil snaží sžít se situací, na niž nebyla ani trochu připravena. Díky pozůstatkům vědomí ženy, v jejímž těle se ocitla, si uvědomuje, jak se má v určitých situacích chovat, stále je však moderní ženou, jíž některé věci připadají absurdní a směšné. Na jednu stranu se snaží zapadnout, protože je to její nejlepší šance na přežití, na druhou však touží vrátit se domů, protože si nedovede představit doživotní existenci v aktuálních podmínkách. Její chování je sice občas silně iritující, ale v celkovém kontextu vlastně dává smysl.

Celkové tempo příběhu je velmi pomalé, protože autorka si dává práci s podrobným popsáním fungování společnosti i historickým kontextem. Do příběhu to vhodně zapadá a doplňuje jej, tudíž román plně odpovídá svému žánru. S ohledem na silnou historickou linku je jazyk vcelku popisný, avšak obrazivý, takže čtenář se dokáže v prostředí perfektně zorientovat a představit si ho. Neschází ani určitá míra poetičnosti, kterou autorka využívá zejména v rámci romantické linky, která se nebojí ani lehké, ovšem velmi vkusné erotiky.

Odrazy v Nilu jsou poutavým portrétem starověkého Egypta, který propojuje dějiny polyteistické země s biblickými prazáklady jednoho z nejvýznamnějších monoteistických náboženství. Otázka víry a boha má v příběhu své pevně dané místo, na tuto problematiku je však nahlíženo striktně z pozice postav a autorka sama nezaujímá žádné stanovisko. Styl románu je vcelku popisný, avšak čtivý s notnou dávkou pochopení pro žánr a jeho zákonitosti. Příběh si užijí asi zejména milovníci historických románů a starověkého Egypta, rozhodně však jde o velmi slibný úvod série, který stojí za pozornost.

Žádné komentáře:

Okomentovat