Lenka Češková - Mike a Lily

Jsou mladí, studují a především řeší nečekané problémy. Život se s nimi totiž nemazlí a hází jim klacky pod nohy. Mike, Lili a Monika tvoří trojici, která by spolu za normálních okolností neměla mnoho společného. Problém je, že jejich aktuální situace je všechno jen ne normální.

Mike se ráno probudí v cizím bytě a vedle holky, kterou nikdy v životě neviděl. Matně si vybavuje, že to v noci přehnal s alkoholem a s tou holkou se vyspal, což ho na celé situaci stresuje asi nejvíc. Jako katolík totiž přísně odsuzuje předmanželský sex a teď tuto svoji zásadu porušil, aniž by si to pamatoval. Z bytu dotyčné zbaběle uteče a na celý zážitek chce urychleně zapomenout. Zvlášť když ho v neděli v kostele zaujme Lili, které se Mike taky viditelně líbí.

Mike by rád poznal Lili blíž, ale brání mu v tom morální zásady. Svěří se jí s nocí, kterou se snaží vymazat z paměti, a vypadá to, že dívka s tím dokáže žít. Trvá sice na tom, že se Mike musí vyzpovídat a dostat rozhřešení, vztahu se však nebrání. Ti dva by si mohli užívat svoji klidnou romanci podle všech křesťanských zásad, kdyby se jejich situace dost výrazným způsobem nezkomplikovala. Monika, s níž se Mike před časem vyspal, je totiž těhotná. A i když od otce svého dítěte nic nechce, je jasné, že životy všech se obrátí vzhůru nohama.

Román se snaží zpracovávat poměrně komplikované životní otázky a zároveň popularizovat katolickou víru, je však otázkou, jestli jí nedělá spíš medvědí službu. Krom motivu zákazu předmanželského sexu se totiž v románu náboženství téměř nevyskytuje a čtenář nemá vlastně šanci pochopit, co Bůh pro postavy znamená a proč se v něj rozhodly věřit. Postavy jsou ostatně největší slabinou románu, protože působí poměrně ploše a navíc se chovají neadekvátně svému věku. Mají tendenci k impulzivním rozhodnutím, řadu věcí řeší, aniž by se nad nimi pořádně zamyslely, a v jejich chování schází logika. Většina jejich akcí není pořádně vysvětlena, a přestože vyprávění je střídavě z perspektivy všech tří hlavních hrdinů, čtenář nemá po dočtení pocit, že by je jakkoliv blíže poznal. Královnou iracionality je Lili, jejíž chování odpovídá dívce tak třináctileté a ne jednadvacetileté. Navíc Mike i Lili působí v mnoha ohledech jako sobci a pokrytci skrývající se za zásady, o nichž ale jako by nebyli bytostně přesvědčení. Charakterově nejzajímavější je tak Monika, na kterou sice osud naložil nejvíc, ale která přesto i bez víry v Boha dokáže zůstat morálně silná, ctít svá rozhodnutí a následovat směr, o němž věří, že je správný.

Text je dobře napsaný, byť velmi popisný. Zhruba první třetina knihy působí jako naprosto o ničem, protože postavy pouze žijí své každodenní životy a vykonávají už takřka ritualizované činnosti, které je ale nikam neposouvají ani nerozvíjí jejich charakter. Podobné je to i s dialogy, které jsou občas prostě jenom výkřikem do tmy a v případě některých to skoro působí, že se postavy navzájem ani neposlouchají a prostě jenom vedou paralelní monology, případně na sebe sice reagují, ale absolutně bez kontextu, takže čtenář uvažuje, kde se daná výměna vlastně vzala. Po stylistické stránce působí text vyspěle, byť nějaká zaškobrtnutí se najdou, a korektuře uteklo několik hrubek, ale naštěstí jich na rozsah textu není mnoho.

Mike a Lily je dobře napsaný román, který se i přes drobná stylistická zaškobrtnutí zejména v úvodu příjemně a rychle čte. Nastoluje zajímavé otázky, už však nedává úplně uspokojivé odpovědi, což je dáno zejména tím, že je obtížné vytvořit si jakýkoliv vztah k postavám (možná s výjimkou toho, že vám lezou na nervy). Jednotlivé charaktery působí poměrně ploše, navíc jejich chování úplně nekoresponduje s jejich věkem. Co je navíc hodně ošizeno, je problematika víry, která by měla být pro postavy zásadní, ale po celou dobu působí spíš jako nepodstatný doplněk. Román vás asi nijak zvlášť neobohatí, jako vcelku nenáročná oddechovka ale obstojí.

Tímto děkuju autorce za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat