Jennifer Lynn Barnes - The Inheritance Games

Život má zvrácený smysl pro humor. Nebo možná osud. Ať tak nebo tak, oba jsou schopni dostat vás do naprosto absurdních situací, o něž jste se neprosili a z nichž se nedokážete dostat ven. Jak ostatně vybruslit z toho, že vám známý miliardář a filantrop, s nímž jste se nikdy v životě nesetkali, odkáže celé své jmění? Pod jedinou drobnou podmínkou.

Avery je vcelku normální puberťačka s trochu nešťastným rodinným zázemím. Příliš brzy přišla o matku, otci je naprosto ukradená a vzpomene si na ni tak dvakrát do roka, a navrch musí žít se svou starší sestrou a jejím násilnickým přítelem. V porovnání s mnoha jinými ale pořád nemá zvláštní důvod ke stížnostem. Minimálně má nějaké zázemí a blízké, kteří jí pomohou, když to potřebuje. Pak ale v jejím životě dojde k šokujícímu obratu. Filantrop a miliardář Tobias Hawthorne se rozhodne zahrnout ji do své závěti. A odkázat jí úplně všechno.

Avery nemá nejmenší ponětí, jak k tomu mohlo dojít. Muže vůbec nezná, v životě se nepotkali a k jeho rodině nemá žádný vztah. Přesto je jedinou a výhradní dědičkou, pokud se jí povede přežít v jeho domě, pro který by se skoro nabízelo označení panství, jeden celý rok. Avery se to ze začátku moc nelíbí, protože se zdá, že nikdo z rodiny o její přítomnost nestojí. Pak se ale ukáže, že na otázku, proč právě ona, by mohla existovat uspokojivá odpověď. Stačí ji pouze najít. A tak se naše hrdinka spolu se čtveřicí bratrů Hawthornových pouští do honu za pokladem.

Román má velmi originální námět, protože hlavní zápletka se točí okolo snahy zjistit, proč se dědičkou všeho stala právě Avery. Starý pan Hawthorne si nicméně velmi rád hrál a své vnuky školil v nejrůznějších hádankách, proto i cesta za pokladem vede přes zákruty mnoha nejrůznějších šifer, k nimž vedou často velmi pofidérní vodítka. Mnohdy se zdá, že pátrání uvízlo ve slepé uličce, pak se však objeví nová nápověda nebo nový pohled na věc a události se mohou dát opět do pohybu. Podobná honba za pokladem se v young adult literatuře příliš neobjevuje, takže je extrémně zábavným ozvláštněním. Tím spíš, že sice nevíte přesně, kam hrdiny jejich další kroky zavedou, ale můžete se minimálně dohadovat, protože záhy je vám jasné, že nic v románu není takové, jaké se na první pohled zdá.

Příběhu slouží k dobru i zajímavá pětice hlavních hrdinů. V čele stojí Avery, která je zároveň vypravěčkou. V podstatě je to úplně normální puberťačka, která dovede být nesnesitelná, většinou však stojí nohama pevně na zemi a nic v životě nebere jako samozřejmost. Zděděné peníze považuje za obrovskou úlevu, která by jí mohla pomoct splnit si životní sny, nehodlá jich však využívat bezhlavě a projevuje až překvapivé pochopení pro rodinu, kterou v podstatě ožebračila. V jejím čele stojí čtveřice bratrů Hawthornových. Nejstarší Nash je tak trochu dobrodruh se zachráncovským komplexem, kterému jsou peníze ukradené, a důvody, proč je zdědila právě Avery, ho nijak zvlášť nezajímají. Podobně je na tom i nejmladší Alexander, který má rád hry a baví ho vyhrávat, ale rodinný majetek nepovažuje za svou spásu ani smysl existence. A pak jsou tady Grayson a Jameson, kteří jsou každý jiný, ale mají tendenci spolu soupeřit, a to na mnoha frontách. Grayson je racionální, nade vše miluje svou rodinu a odmítá se nechat kýmkoliv využívat, Jameson je mnohem spontánnější, do všeho se vrhá po hlavě a bez rozmyslu a až nesmyslně riskuje. Přesto jsou si ti dva podobnější, než by možná chtěli.

Román je extrémně čtivý a odvíjí se vpřed ve svižném tempu, čehož autorka dociluje částečně krátkými kapitolami, částečně neustálou akcí. Navíc dokáže přicházet s velmi překvapivými zvraty zejména co se pátrání po odpovědích týče. Mnohé závěry totiž vyvolávají víc otázek, než kolik zodpovídají. Samotné závěrečné "překvapení" je však v některých ohledech očekávatelné. Minimálně pokud máte zkušenost s žánrem thrillerů, asi nepůjde o žádný vyloženě šokující zvrat.

The Inhertance Games je románem s originální zápletkou, který dovede od začátku upoutat čtenářovu pozornost a udržet si ji až do poslední stránky. Ústředním motivem je hledání pravdy nebo aspoň odpovědí na předkládané otázky, k čemuž vede spousta šifer a logických hádanek, s nimiž se hrdinové musí potýkat. Román disponuje sympatickými a plnokrevnými charaktery, které si vás dovedou získat a kterým chcete fandit, byť naznačená romantická linka je možná lehce navíc. I tak však jde o dobře vystavěný příběh s ohromným potenciálem zaujmout čtenáře i mimo hlavní cílovou skupinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat