Claire Lombardo - Nejhezčí dny našich životů

Každá rodina je jiná a nese si s sebou jiné chyby minulosti. A ani ta, která vypadá na papíře perfektně, taková ve skutečnosti nemusí být. Marilyn a David jsou spolu už celé věky a vychovali čtyři dcery, z nichž jsou teď už dospělé mladé ženy s velmi rozdílnými životy. Které mají ke vzoru, který jim dali jejich rodiče, pěkně daleko.

Wendy je vdova, se kterou se život rozhodně nemazlí. Zdědila po manželovi ohromné jmění, které jí umožňuje žít si jako v bavlnce, rozhodně se však nedá říct, že by to byla nějak zvlášť naplněná existence. Pořádá sice nejrůznější charitativní akce a účastní se nóbl večírků, ve skutečnosti si však připadá prázdná a svůj žal utápí v alkoholu a náhodném sexu s o polovinu mladšími muži. Violet je vdaná a svým dvěma synům se snaží poskytnout co nejlepší rodinné zázemí, občas však má pocit, že v tom kolosálně selhává. Nesnáší, když nemá věci pod kontrolou a má sklony k úzkostem, pokud toho na ni začne být moc. Obvykle však problémy dusí v sobě, dokud už není na jakékoliv řešení téměř pozdě. Navíc má temné tajemství, o němž ví jenom Wendy a které právě teď hrozí vyplavat na povrch. Liza si vybudovala úspěšnou kariéru na fakultě, v osobním životě už to nicméně tak slavné není. Její partner trpí chronickou depresí, s níž se však odmítá léčit, protože si myslí, že všechno zvládne sám a bez cizí pomoci, i když opak je pravdou, a ještě ke všemu je těhotná. Dítě rozhodně neplánovala a je spíše dílem náhody než cílené snahy, přesto se rozhodne, že si ho nechá, byť to znamená jen další komplikaci navíc. Grace je benjamínek rodiny, na svět přišla v době, kdy její sestry pomalu šly do puberty, a připadá si v životě absolutně ztracená. Žije daleko od rodiny, dělá mizernou práci a snaží se dostat na práva, aby všem ukázala, že není jenom netalentovaným posledním dítětem. Život s ní však dost mává a hází jí klacky pod nohy, nutno však podotknout, že mnohé si tam nastavuje ona sama svou snahou dokázat něco, co vůbec není potřeba.

Román se odehrává ve dvou časových rovinách. Ta první mapuje současnost rodiny, ta druhá potom její minulost od chvíle, kdy se Marilyn a David seznámili, až po události pouze nedávné minulosti. Čtenář má díky tomu šanci poznávat jak ústřední dvojici, tak jejich potomky a postupně zjišťovat, jak se jejich život odvíjel a dovedl je až do toho konkrétního bodu, v němž se právě nacházejí. Příběh je hodně ze života, protože mapuje problémy, s nimiž se potýká většina z nás, a stejně tak nabízí pestrou škálu nejrůznějších řešení, která však ani náhodou nemusí být správná. Zajímavá je především premisa, že děti ze šťastných manželství rozhodně samy nemusí být šťastné ani mít nakročeno ke spokojenému životu, protože základ, který dostávají do života, je pro ně v mnohém spíše deformující. Všechny čtyři dívky mají neustále před očima vzor svých rodičů, který je však nedostižný, a snaha vyrovnat se mu, může končit obrovským zklamáním.

Každá ze čtveřice sester je úplně jiná a autorce se podařilo vtisknout jim každé naprosto svébytnou osobnost. V jistých povahových rysech se sice podobají sobě navzájem nebo svým rodičům, v jiných jsou však tak odlišné, že to snad ani víc nejde. Zajímavé je především to, jak se vyrovnávají se vzorem šťastného manželství, jehož jsou celoživotními svědky a jež všechny bez výjimky považují za nenaplnitelný ideál. Wendy je rodinná rebelka, která prochází životem na vlně sarkasmu a jen málokoho a co si připouští blíž k tělu. Violet je puntičkářská perfekcionistka, která potřebuje mít ve věcech řád, ovšem její snaha o dokonalost ji nejvíc limituje. Liza je cílevědomá a odhodlaná vždycky si se vším poradit, protože vzdávat se nemá v povaze, občas to však mohou být řešení trochu neortodoxní. Grace trpí celoživotní nejistotou a pocitem nedostatečnosti, které jí komplikují jakékoliv mezilidské vztahy a nutí ji uchylovat se ke lžím a polopravdám. Všechny navzájem se mají rády, protože jsou rodina, zároveň se však nemohou zbavit sklonu spolu soupeřit a dokazovat si, která z nich je vlastně nejlepší.

Román je čtivě napsaný, a přestože řeší řadu zásadních životních otázek, čte se lehce. Autorka se nesnaží čtenáře uondat vzletnými popisy nebo vznosnými vyjádřeními, takže její styl plně odpovídá tomu, že líčí příběh ze života, který by se mohl stát komukoliv z nás. Vedle střídání dvou časových linek se velmi často střídají také vypravěči, protože každý z hrdinů má nárok na svůj vlastní vyprávěcí prostor, díky rozdílným a dobře napsaným charakterům však naštěstí nesplývají a čtenář nemá pocit, že by mohl vypravěče vzájemně zaměnit.

Nejhezčí dny našich životů je čtivě napsaná kniha o rodinných problémech, která má potenciál podnítit uvažování o vašem vlastním životě a tom, jaký základ vám do něj položila vaše vlastní rodina. Autorce se podařilo napsat příběh ze života oplývající extrémně rozdílnými charaktery s ještě rozdílnějšími osudy, které je však zajímavé sledovat právě proto, že se tak moc liší. Navíc se nedá říct, že by autorka jenom plytce klouzala po povrchu, protože ač se nenimrá v niternostech, jde dostatečně do hloubky, aby čtenář zvládl pochopit jednotlivé souvislosti i to, proč se postavy chovají, jak se chovají. Ve výsledku tak jde o příběh v něčem dojemný, v něčem nostalgický a v něčem iritující, rozhodně však plný rodinného tepla a extrémně zajímavých charakterů, které chcete blíže poznávat.

2 komentáře:

  1. Já ji včera dočetla a musím říct, že za mě příbeh docela fajn, ale chyběla mi tam nějaká pořádná zápletka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu. Já od ní žádnou zápletku nečekala, šla jsem do toho s tím, že půjde o příběh jedné rodiny, a ten jsem taky dostala. Něco málo mi tam chybělo, ale ve výsledku to vlastně bylo dobré.

      Vymazat