Emma Hart - Rande s knihomolkou

Randění je speciální disciplína, za kterou by se měly rozdávat diplomy. Minimálně Kinsley si to myslí. Přečetla už sice stovky milostných románů a chtělo by se říct, že o lásce ví první poslední, ale stejně není stále schopná narazit na toho pravého. Vzhledem k její křečovitosti tváří v tvář příslušníkům mužského pohlaví a trochu vysokým nárokům to ale možná není až tak překvapivé. Vytáhnout tuhle holku na rande a přežít se zdravou kůží totiž vyžaduje speciální schopnosti.

Kinsley začíná být ze své vztahové situace zoufalá. Město, ve kterém žije, je poměrně malé a slušného materiálu k randění je tu pomálu, ovšem ani z toho mála si není schopná vybrat. Rozhodne se proto nainstalovat si do telefonu hned několik seznamek, protože to by v tom byl čert, aby aspoň v jedné nečekal ten pravý. Ještě je ale potřeba se v přítomnosti kluků uvolnit a pokud možno nemluvit neustále jenom o knížkách. S tím by jí ale mohl pomoct Josh, nejlepší kamarád jejího bratra, který slíbí, že její potenciální nápadníky předem prověří a navrch jí dá pár typů, jak se na správném rande chovat.

Josh je do Kinsley už nějaký ten pátek zakoukaný, nechce jí to však dát najevo. Jednak si není jistý, jestli jeho city opětuje, jednak jde o sestru jeho nejlepšího kamaráda, což jednoduše řečeno znamená ruce pryč. Pomoct jí najít lásku jejího života by mohl být přesně ten impuls, který mu pomůže se přes ni přenést, neuvědomí si však, že dávat ženu, pro kterou má slabost, dohromady s někým jiným, může být pěkně bolestné. Nemluvě o tom, že situace se začne už velmi brzy komplikovat.

Román je zcela prvoplánovou romantikou typickou pro svůj žánr, takže čtenáři je už na několika úvodních stranách naprosto jasné, jak to nakonec celé skončí. To je ale na druhou stranu také důvod, proč po podobném příběhu sáhnout. Kinsley je zapřisáhlá knihomolka, která má tendenci příběhy prožívat možná až trochu moc. Protože hodně čte, má určitou představu o dokonalém muži, která je však úplně nereálná, a zároveň se snadno nechá svou vášní pro knihy unést, čímž ostatní odrazuje. Rozhodně se nedá označit za nespolečenskou, jen s kluky jí to právě nejde. Josh je snad až přehnaně zásadový, což mu dost komplikuje život, zároveň má však sklony k jisté impulzivnosti, takže občas něco plácne nebo udělá dřív, než se nad tím stačí zamyslet. Je však velmi loajální a pro lidi, na nichž mu záleží, by se rozkrájel.

Román má zajímavou zápletku spočívající v něčem jako škole randění, bohužel ji však až příliš rychle opouští ve prospěch romantické linky. Hlavní hrdinka zvládne vyrazit všehovšudy na dvě schůzky, jednu děsivou, druhou příjemnou, a celý její randící plán jde do kopru. S ohledem na celkový vývoj to sice má jistou logiku, je to však škoda, protože prvotní nápad je vcelku zajímavý a zábavný. Děj jako takový je poměrně předvídatelný, v některých momentech se možná dokonce přistihnete při myšlence, že něco podobného už jste někde četli. Hrdinové však mají skvělou chemii a i vedlejší postavy a dějové linky jsou zábavné, takže se to dá skousnout. Co se erotiky týče, krom několika explicitnějších scén se autorka drží celkem zpátky.

Autorka má extrémně čtivý styl založený primárně na dialozích, takže stránky rychle ubíhají. Většina rozhovorů probíhá mezi ústřední dvojicí a je plná nejrůznějšího špičkování, což textu dodává náboj. Z literárního hlediska je text extrémně jednoduchý až banální, soustředí se takřka výhradně na popis vnějších okolností, nijak zvlášť na pocity hrdinů, a dost často se tu také opakují slova, někdy i v několika po sobě jdoucích větách. V konečném důsledku tak text působí lehce amatérsky, takže žádnou velkou literaturu skutečně nečekejte.

Rande s knihomolkou je čtivá a zábavná oddechovka, od které toho nemůžete moc čekat, protože víc než vcelku banální romantický příběh prostě nenabízí. Celá milostná linka je velmi prvoplánová a autorka není příliš originální ani co se vedlejších dějových linek týče, hrdinové jsou však vcelku sympatičtí, a pokud nehledáte víc, než knížku, která vás pobaví a vytáhne z čtecí krize, téhle by se to mohlo povést. Prostě romantické čtení s lehkým nádechem erotiky, které nepřekvapí, ale i tak může potěšit.

Žádné komentáře:

Okomentovat