Emma Chase - Královsky v háji

Některá setkání jsou osudová a změní náš život, aniž bychom chtěli nebo se o to jakkoliv prosili. Na začátku všeho stojí Nick a Olivia, dva lidé, kteří na sebe narazili náhodou a i přes pochybný start pro sebe dokázali vzplát. Na konci je dilema, které může zásadním způsobem změnit osud celého království.

Nick je korunním princem malé evropské země rozkládající se na britských ostrovech někde mezi Anglií a Skotském, jehož minulost je celkem bohatá na nejrůznější jednorázové vztahy. Atmosféra v zemi však není dobrá a chtělo by to lidi nějak povzbudit. Královna proto rozhodne, že její vnuk se musí oženit - královská svatba je totiž přesně tím, co národ právě potřebuje. Aby se však Nick nemusel cítit pod tlakem, dostane k dispozici pět měsíců, během nichž si může nevěstu vybrat a aspoň trochu ji poznat. Problém je, že náročná dvorská kritéria splní jen málokterá.

Olivia žije v New Yorku, kde vede malou rodinnou pekárnu. Na krku má hypotéku, mladší sestru, která touží studovat, a otce alkoholika, jemuž je láhev milejší než jeho dvě dcery. Olivia dře od rána do večera, peče koláče podle rodinných receptů, skoro nespí a snaží se udržet sebe i celý zbytek rodiny nad vodou, je to však den ode dne těžší. Když pak do jejího podniku zavítá Nick, je to jen další problém, který nepotřebuje. Jejich první setkání nedopadne právě slavně, přesto si k sobě ti dva najdou cestu a rozhodnou se, že nezávazný letní románek by nemusel být nic proti ničemu. Jenže pak se věci začnou komplikovat.

Román je plnokrevnou, trochu naivní romancí, která využívá mezi Američany tolik oblíbený motiv královských rodin. Když se člověk koukne na Netflix, říká si, že v očích amerických tvůrců se celá Evropa musí hemžit pohlednými dědici miniaturních státečků, a pokud jde o romantickou literaturu, není to jinak. Vlastně je to tak trochu archetyp Popelky, která najde štěstí v náručí pohádkově bohatého, krásného a v posteli zdatného prince, což je pohádka, která se dobře čte, byť je skutečně velmi naivní.

Autorka se rozhodla vyprávět příběh střídavě z pohledu obou hlavních hrdinů, takže čtenář má možnost skutečně je poznat a vytvořit si k nim vztah. Přesto se občas zřejmě neubrání pocitu, že všechno v příběhu tak nějak klouže po povrchu a tím hlavním, co drží ústřední dvojici pohromadě, je fantastický sex. Oba hlavní hrdinové mají sklony chovat se sobecky a přehlížet city druhých, Nick v tom z pozice svého postavení dědice trůnu vyloženě exceluje. Celý vztah je až absurdně pohádkový, ovšem stejně tak protkaný snad všemi myslitelnými žánrovými klišé.

Autorka má čtivý styl, díky kterému stránky rychle ubíhají, a byť je dějový oblouk velmi jednoduchý a celý vývoj příběhu je s ohledem na žánr zcela předvídatelný, dobře se čte. Autorka se navíc nebojí pikantních scén ani explicitních popisů, některé využívané výrazy nicméně působí lehce obhrouble. V tomto případě ovšem zřejmě padá vina spíše na překlad, který sice s popisy intimností bojuje statečně, ale přesto občas zvolenými výrazy narušuje kouzlo okamžiku.

Královsky v háji je klasická, prvoplánová romantika, která nepřichází s novým nápadem ani pojetím. Od románu dostanete přesně to, co od něj čekáte - v podstatě moderní verzi pohádky o Popelce, jakých už byla napsána řada. Pokud ovšem chcete něco odpočinkového, co vás aspoň na chvíli přenese mimo realitu a přiměje vás věřit ve šťastné konce, pak s tímto románem neuděláte chybu. Nečeká vás sice nic převratného, coby odpočinkové romantické čtení s erotickým nábojem však poslouží dobře.

Žádné komentáře:

Okomentovat