Filip Titlbach - Byli jsme tu vždycky

Problematika LGBTQ+ je v poslední době stále více vidět a skloňuje se především v souvislosti se snahami o narovnání práv. Přestože příslušníci LGBTQ+ jsou nedílnou součástí společnosti a obvykle nijak výrazně nevybočují, najde se stále řada lidí, která se k nim staví negativně. Filip Titlbach se rozhodl ve své knize rozhovorů Byli jsme tu vždycky problematiku queer lidí představit v širších souvislostech a způsobem, který může být pro většinou společnost, bez ohledu na liberálnost jejího smýšlení, velmi poučný.

Kniha obsahuje 13 rozhovorů s celkem 16 queer lidmi. Každý z rozhovorů je tematizován, takže kniha obsahuje problematiku ve značné šíři od sebepřijetí své queer identity přes politický aktivismus až po mediální obraz LGBTQ+ lidí. V rozhovorech promlouvají lesby, gayové, transgender i nebinární lidé a každý z nich ukazuje, jak komplikovaná a pestrá queer problematika vlastně je a jak málo jí většinová společnost rozumí.

Jednotlivé rozhovory jsou vedeny tak, aby postihly zvolené téma v co největší šíři a aby zároveň zahrnuly objektivní fakta i subjektivní názor mluvčího. Zpovídaní jsou z různých oborů a mají různé životní zkušenosti, proto i jejich pohled na život se liší, vzniká však díky tomu extrémně zajímavá mozaika. V jednotlivých rozhovorech se velmi často řeší téma identity a vyrovnávání se s ní, protože jde o věc, kterou mají všichni mluvčí společnou. Krom toho však čtenáři mohou vyrazit třeba také na exkurzi do historie, a to jak z pohledu homosexuality v rámci lidských dějin, tak z pohledu osobní zkušenosti v době socialistické diktatury, tedy ne až tak dávné minulosti. V rozhovorech se však otevírá třeba také otázka HIV, manželství pro všechny nebo mediálního a popkulturního obrazu queer lidí. Titlbach se nebojí rozkrývat nejrůznější tabu a ukazovat barevnost queer světa, kterou jsou mnozí stále odhodlaní nevidět.

Všechny rozhovory jsou velmi civilní, autor se nesnaží o žádnou velkou kontroverzi, protože jeho cílem je dostat knihu k co nejširší veřejnosti, a především ukázat, že LGBTQ+ lidé se od ní v ničem neodlišují. Nesnaží se o skandálnost ani bulvárnost, prostě jen ukazuje queer svět takový, jaký ve skutečnosti je. Rozhovory jsou vedeny s obrovským respektem k mluvčím a jejich životním zkušenostem, autor je zbytečně netlačí do pozice, která by jim mohla být nepříjemná, ani se nesnaží jejich odpovědi jakkoliv moderovat, takže zpovědi jsou skutečně autentické, a o to cennější tato svědectví jsou.

Byli jsme tu vždycky je velmi dobře zvládnutou a navíc velmi důležitou knihou, která má potenciál otevřít veřejnou diskuzi nad LGBTQ+ problematikou, bude to však mít těžké. Byť je totiž napsaná ve snaze přiblížit queer lidi co nejširší veřejnosti, mainstreamový čtenář po ní pravděpodobně nesáhne, protože už svým tématem mu bude připadat příliš kontroverzní. Jde však o velmi civilní pohled na lidi, kteří jsou pevnou součástí naší společnosti a nevybočují ničím jiným než svou sexuální orientací. Některé rozhovory mohou lidem pomoci otevřít oči, jiné třeba pomohou nejistým mladým uvědomit si vlastní identitu. S ohledem na nálady ve společnosti asi nejde o knihu, která by dokázala změnit celospolečenské mínění, je to však minimálně první krok, a už jen proto je moc dobře, že vznikla.

Žádné komentáře:

Okomentovat