Florencie, perla Toskánska

Florencie bývá nazývána perlou Toskánska a není se co divit, když právě tady se zrodila renesance, která je tu stále všudypřítomná. Na své si zde přijdou milovníci architektury, výtvarného umění, literatury, dobrého jídla i příjemné atmosféry, a pokud byste chtěli nějakou změnu, vyrazte na venkov, který nabízí malebnou krajinu a celé lány vinic.

Jak do Florencie a jak po ní
Do Florencie se dá dostat několika různými způsoby, které se odvíjí především od vašich finančních možností. Nejlevnější je to autobusem, v takovém případě ale počítejte s tím, že na cestě strávíte nějakých patnáct šestnáct hodin. Pokud dáváte přednost letadlu, zvládnete to podstatně rychleji, nicméně přímo do Florencie z Prahy nic nelétá, takže budete muset buď letět z přestupem, nebo si, stejně jako my, nakombinovat dopravu. Z Prahy jsme doletěly do Bologni, která je vcelku velkým dopravním uzlem, a z ní pokračovaly do Florencie vlakem. Jedna jízda vás vyjde na cca 25 euro, nicméně budete to mít bez přestupu a za 40 minut po vysokorychlostní železnici, která vede převážně tunely, takže kouzelným italským venkovem se příliš nepokocháte.
Jakmile dorazíte do Florencie, můžete tady pochopitelně chodit pěšky, což vřele doporučuju, případně využít veřejnou dopravu. Ve městě jezdí tramvaje a autobusy, pro pohyb po centru jsou nicméně nejlepší vlastní nohy, protože se tak dostanete i do míst, kam žádný dopravní prostředek nezajíždí.

Kde se ubytovat a kde najíst
Bydlení bude přirozeně opět vycházet z vašich finančních možností. Florencie skýtá rozmanité varianty od luxusních hotelů po studentské hostely. Platí tady, že čím blíž centru budete, tím dráž vás bydlení vyjde, město, respektive jeho historická část, však není tak velké, abyste museli být ubytováni v úplném středu. My si našly bydlení nedaleko nádraží, z nějž se na hlavní florentské náměstí dalo dojít za přibližně patnáct minut rychlejší chůze, takže ideální stav. A jeden soukromý tip, pokud sem vyrazíte v létě, určitě hledejte bydlení s klimatizací, jinak se upečete, protože i noční teploty jsou hodně přes dvacet.
Co se jídla týče, Itálie je už sama o sobě gastro velmocí, takže při výběru podniku málokdy šlápnete vedle. Všeobecně platí, že čím blíže hlavním památkám, tím dražší jídlo o horší kvalitě, obvykle však stačí pár kroků a narazíte na sympatický podnik, který vás nezruinuje. Většina restaurací nabízí těstoviny, pizza zas až tak typická není. Vřele doporučuju podnik Trattoria Boboli kousek od zahrad Boboli, kde připravují naprosto fantastické těstoviny. Velmi příjemný gastronomický zážitek je také tržnice San Lorenzo, kde můžete jednak pořídit čerstvé suroviny na vaření, jednak se dobře a vcelku levně najíst.
Itálie nabízí také skvělé víno a kávu, a to bez ohledu na to, kde si ho dáte. Velmi chutná káva se dá pořídit už za cenu kolem 2 euro, sklenku dobrého vína seženete za 5 euro. Pro Toskánsko jsou typická lehká červená vína, která příjemně kloužou do krku a osvěží i v horkém létě. To si nemůžete nechat ujít.

Co ve Florencii vidět a rozhodně neminout
I kdybyste se jenom procházeli v ulicích, můžete načerpat atmosféru plnými doušky. Existují ale pochopitelně památky, které byste minout neměli. Na prvním místě je to rozhodně ikonická katedrála Santa Maria del Fiore, renesanční klenot zaklenutý Bruneleschiho kopulí. Vstup do katedrály je zdarma, připravte se však na skutečně dlouhou frontu. Pokud si chcete zajistit přednostní vstup, můžete si koupit některý ze tří lístků, které vás opravňují k návštěvě dalších objektů v blízkosti katedrály. Nejlevnější variantou je Ghiberti Pass za 15 euro, s nímž můžete navštívit muzeum dómu, jeho podzemí s archeologickými vykopávkami a sousední baptisterium, Giotto Pass stojí 20 euro a navrch přidává ještě možnost vyšlápnout si 414 schodů na zvonici, nejdražší Bruneleschi Pass umožňuje vedle všeho zmíněného ještě výstup na kopuli chrámu a vyjde vás na 30 euro. Pokud o návštěvu kopule eminentně stojíte, radši si lístky kupte předem, protože by se vám mohlo stát, že v den vaší návštěvy už budou vyprodané. Výhodou je, že vstupenka platí tři dny, takže nemusíte všechny objekty zvládnout najednou, ale klidně si je rozložit tak, aby vám na každý den vyšlo něco. Ani na zvonici ani na kopuli nejezdí žádný výtah, což znamená, že to budete muset zvládnout po svých. Výstup je to poměrně namáhavý, takže radši předem zvažte svou fyzičku.
Florencie je městem galerií, aby ne, když se tady umělci v minulosti pořádně činili. Ta nejznámější je Uffizi a vstupné vás vyjde na 20 euro. I sem si radši kupte lístek předem, vyhnete se nepříjemným frontám. Podstatně méně návštěvníků je v Palazzo Pitti, kde mimo jiné najdete několik vznosných historických interiérů nebo kolekci módy, vstupné je 16 euro. Hodně návštěvníků láká také galerie dell'Accademia, v níž se skrývá originál sochy Michelangelova Davida. Tady stojí lístek 12 euro, pokud se nicméně spokojíte s pohledem na kopii, stačí zajít k Palazzo Vecchio nebo na Piazzale Michelangelo, kde David stojí všem na očích.
Když už je řeč o Palazzo Vecchio, v jeho nitru se skrývá další z četných florentských muzeí, které vás mimo jiné seznámí s historií města. Pár kroků odsud potom najdete kouzelnou sochu, která plní přání. Má podobu kance, kterého stačí pohladit po rypáku a následně mu do tlamy vsunout minci. Pokud vypadne a trefí se do pokladničky pod ním, přání se vám splní. Kus dál po ulici se dostanete k Ponte Vecchio, který je proslulý především malými krámky, které ho po obou stranách lemují. Dnes patří zlatníkům, v minulosti tady nicméně sídlili řezníci.
Na druhé straně mostu, hned za už zmiňovaným palácem Pitti najdete zahrady Boboli, které rozhodně stojí za návštěvu, protože jsou jednak ukázkou renesanční zahradní architektury, jednak jsou oázou klidu v ruchu města. Můžete se tady potulovat mezi zelení, obdivovat sochy a kašny a jen tak nerušeně relaxovat nebo si třeba i uspořádat piknik. Součástí areálu je i malá botanická zahrada, v níž vás sice nezláká mnoho exotických druhů, ale i tak za projití stojí. Za vstupné zaplatíte 10 euro.
A co by to bylo za město bez pořádné vyhlídky. Chcete-li mít Florencii jako na dlani, vystoupejte na Piazzale Michelangelo, které skýtá nádherný pohled na panorama města. Největší kouzlo to tu má při západu slunce, kdy je to sice jeden velký kýč, ale přesto se určitě neubráníte obdivu.

Až vás město omrzí
Městská architektura je sice krásná, ale přesto vás nejspíš po čase unaví. V takovém případě můžete vyrazit do okolí Florencie a strávit den na vinici, kterých jsou po celém Toskánsku desítky. Výlety za kouzlem italského vína se pořádají pod záštitou cestovních kanceláří i jako airbnb zážitky, a je tudíž jen na vás, co nakonec zvolíte. My se rozhodly pro zážitek tři v jednom a rozhodně jsme nelitovaly. :)
Výlet začal ve Florencii, kde nás ráno vyzvedly mikrobusy a dopravily nás na ekologickou farmu, která se snaží o absolutní soběstačnost, pěstuje ovoce a zeleninu, ale především má olivový háj a vinice, takže se specializuje na výrobu právě olivového oleje a vína. V rámci výletu si prohlédnete farmu i vinice, načež dostanete možnost ochutnat zdejší víno, a nakonec si ještě uvařit vlastní těstoviny. Hostitelé jsou extrémně příjemní, všem hostům se naplno věnují a podávané jídlo i víno je skvělé. Odpoledne po skončení programu vás odvezou na vlak, který vás dopraví zpátky do Florencie. Na vypnutí hlavy a poznání Toskánska z trochu jiného úhlu je to ideální.

Florencie je objektem turistického zájmu plným právem, jelikož se jedná o město s neopakovatelnou atmosférou, které v sobě snoubí historii i moderní živost. Ať už budete procházet galerie nebo jenom tak bloudit ulicemi a nasávat do sebe okolní kouzlo, město na vás zapůsobí. Tak se jím nechte svádět. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat