Delphine de Vigan - Děti nade vše

Jaká je v dnešní době cena za slávu? A kdo ji nakonec zaplatí? Francouzská prozaička Delphine de Vigan, která patří k nejvýraznějším tvářím současné frankofonní literatury, přináší ve svém nejnovějším románu příběh, z něhož mrazí pro jeho reálnost, a především aktuálnost. Autorka se totiž zabývá životem na sociálních sítích a především zobrazováním dětí, které se nemohou bránit.

Mélanie je naprosto posedlá slávou. Touží být známá a obdivovaná a nebojí se k tomu zneužít jakýchkoliv prostředků. Když je sama za sebe, úplně to neklape, jakmile se jí však narodí děti, vycítí jejich potenciál a rozhodne se jim založit YouTube kanál. Z Happy Récré se velmi brzy stane fenomén, Kimmy a Sammy jsou milováni miliony dětí po celé Francii a z Mélanie je konečně celebrita, jíž se vždycky toužila stát. Pak se však stane něco nečekaného - Kimmy během hry na schovávanou beze stopy zmizí. Kam se holčička poděla a co to bude pro Mélanii a její influencer byznys znamenat?

Clara pracuje na kriminálce. Není přímo vyšetřovatelka, nicméně je zodpovědná za sběr všech důkazních materiálů, které by u soudu mohly hrát svou roli. Dostane na starosti i případ zmizelé Kimmy a nestačí se divit. Když se totiž ponoří do hlubin kanálu Happy Récré je víceméně zděšena tím, jak Mélanie své děti využívá, možná dokonce spíš zneužívá. Všechen sdílený obsah ji však zároveň jistým zvráceným způsobem fascinuje. Navíc každá, i ta sebenepatrnější maličkost, by se mohla pro případ stát naprosto klíčovou, proto není možné cokoliv vynechat bez ohledu na její vlastní názor.

Mélanie a Clara jsou dvě naprosto protikladné hrdinky. Zatímco ta první touží být za každou cenu známá a slavná, ta druhá je naprosto spokojená ve své anonymitě a touží splynout s davem. Mélanii nechybí sebevědomí, které však plyne spíše z pocitu vlastní uměle budované důležitosti a nepostradatelnosti než jakýchkoliv pevných základů. Mélanie pro svůj život potřebuje neustálé ujišťování, že je milovaná a obdivovaná, protože sláva je její drogou, jíž se nedokáže jen tak zříct. Clara má tendenci upřednostňovat svou práci před svými pocity, protože je z povahy samotářka a bojí se hlubších vztahů, které by mohly narušit její individualitu. Moderní technologie jdou zcela mimo ni a využívá je pouze do té míry, do jaké to bez nich nejde. Už jen proto se zdá, že obě ženy nemají ani tu nejmenší šanci si navzájem porozumět, přesto mezi nimi existuje podivná sounáležitost.

Autorka v rámci románu zpracovává problematiku sociálních sítí a zneužívání dětí jejich prostřednictvím. V podstatě ukazuje obrázek papírově dokonalé rodiny, v níž je však všechno jinak, než jak se to na první pohled jeví. V románu se řeší zejména problematika moderních technologií, které lidem kradou soukromí, v souvislosti s tím však také pomíjivou slávu a uspokojení, které jim mohou přinášet. Příběh ukazuje, jak snadno se hon za slávou může zvrtnout v ubližování, jež se na první pohled tváří naprosto nevinně, přestože zanechává hluboké jizvy. To je nejvýrazněji ukázáno v druhé části románu, která reflektuje blízkou budoucnost po roce 2030, v níž se technologie posunuly novým směrem a staly se snad ještě nebezpečnějšími.

Autorka opět čtivě, ovšem zároveň bez zbytečného pozlátka a patosu zpracovává lidsky silný příběh se značným přesahem. Její styl je poměrně prostý, popisný a bez důrazu na jakoukoliv větší akci, v tom však tkví jeho působivost. Řada věcí zůstává v náznaku a nevysvětlená, aby čtenář sám mohl pátrat po pravdě a pokoušet se ji odhalit, případně se nad problematikou hlouběji zamyslet. Autorka neodsuzuje, spíše nastavuje zrcadlo a nechává na každém, aby se rozhodl, co chce jeho prostřednictvím vidět a jak s tím naloží.

Děti nade vše jsou působivou prózou s velmi aktuální problematikou, která může být oči otevírající. Autorka zachycuje obraz naší doby a společnosti, jejíž vidění reality se čím dál víc křiví v důsledku náhledu na svět skrz sociální sítě. Právě existence jejich prostřednictvím je vedle zneužívání dětí jedním z hlavních témat románu a zároveň tím, které ve čtenáři asi nejvíce rezonuje. Jde o čtivě napsaný text, který má potenciál podnítit celou řadu úvah o stavu dnešního světa, a už jen v tom tkví jeho přidaná hodnota.

Žádné komentáře:

Okomentovat