Eva Mašková - Povídky (p)od psa

Žít v útulku není žádný med, proto se není co divit, že když se Oskarovi naskytne možnost z něj uniknout, chopí se jí všemi čtyřmi packami. Protože však podle svého názoru není stavěný ani na klasický městský život v bytě, u svojí paničky dlouho nevydrží. Je odhodlaný za každou cenu získat zpátky ztracenou svobodu a užít k tomu jakýchkoliv prostředků. Může se z něj ale nakonec přece jen stát pes domácí?

Oskar je flanderský bouvier obývající spolu se svou majitelkou Hradčany. Právě v tomto rajonu prožívá všechny více či méně nečekané příhody a dobrodružství, dostává se do potíží nebo k překvapení všech pomáhá k odhalení bezpráví. Zakládá si na svém původu a nezkrotnosti, je to však z duše dobrák, který by pro svou paničku dýchal a snad i do ohně skočil. A vlastně nejen pro ni. Jeho šlechtická krev v něm probouzí silný smysl pro spravedlnost, takže jen těžce snáší, pokud se někomu děje bezpráví, bez ohledu na to, jestli jde o člověka nebo psa.

Jednotlivé příběhy fungují jako samostatné jednotky, zároveň však jsou lehce propojeny, protože v nich vystupují stále stejné postavy, jejichž životy se proměňují a vyvíjí. Dalo by se tedy možná říct, že se jedná o povídkový román složený z krátkých, vzájemně provázaných epizod. Vypravěčem je pes Oskar, který všechno líčí ze svého pohledu a vlastníma očima. Coby pes má na různé věci vcelku zajímavý názor, ani nemluvě o skutečnosti, že je často vnímá jinak, než jak by to měl člověk.

Kniha je velmi čtivě napsaná, autorka má talent vkládat do textu přiměřené množství sympatického humoru, a navíc velmi dobře pracuje s faktem, že jejím vypravěčem je pes. Řada lidských přirovnání je převedena do psí podoby, aby lépe odpovídala hlavnímu hrdinovi i jeho přátelům, kteří jsou logicky taktéž z psí říše. Autorka dobře pracuje s různými charaktery různých plemen, přičemž částečně vychází z jejich všeobecně známých vlastností, částečně jim vtiskává ty lidské. Vtipný potom je psí pohled na jejich páníčky a často až přezíravost, s níž nedokážou pochopit jejich problémy.

Kniha je také příjemně graficky zpracovaná. Jednotlivé příběhy jsou doprovázeny jednoduchými, ale výstižnými ilustracemi, na nichž jsou téměř bez výjimky zachyceni psi. Obrázky Pavla Beneše v sobě mají něco z dětských malůvek, výstižně však postihují všechna zobrazovaná plemena v několika základním ostrých liniích a barevných plochách. Originály ilustrací jsou pravděpodobně kolorované, pro potřeby knihy byla nicméně použita jejich černobílá verze. Ničemu to nevadí, protože svůj účel plní i tak velmi dobře.

Povídky (p)od psa je humorná sbírka příběhů tvořících konzistentní celek, díky čemuž čtenář k hrdinům snadno přilne a jejich vyprávění si bude užívat. Hlavní hrdina Oskar je místy lehce iritující, jeho patálie však jsou zábavné, občas poučné, a navíc velmi často přesně vystihují problémy naší doby. Pokud tedy hledáte nějaké lehké, odpočinkové čtení, s touhle knihou neuděláte chybu.

Tímto děkuji autorce za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit tady.

Žádné komentáře:

Okomentovat