Tania Del Rio, Will Staehle - Warren XIII. a šeptající les

Warren zjistil o svém hotelu naprosto fascinující věc - dokáže se pohybovat a cestovat se svými hosty napříč světem. Od chvíle, co se zprávy o potulném hotelu rozšířily, doslova praská ve švech, hosté si jenom podávají dveře a každý chce zdejší pohostinství aspoň na chvíli vyzkoušet. Právě proto však po stavbě zatouží i královna čarodějnic Kalvína, která ji považuje za sídlo důstojné sebe sama. A před snahou hotel získat ji nic nezastaví.

Warren musí každý den řešit spoustu požadavků od svých hostů, protože přes všechnu úspěšnost se řady jeho zaměstnanců nijak nerozrostly a on je pořád ještě na většinu provozu sám. Má sice k ruce kuchaře, knihovníka, svého strýce i Petulu s její matkou, většinu činností zahrnujících opravy, úklid a péči o hosty však musí zvládnout sám. A do toho se mu nevyhýbají zcela nečekané problémy. Jejich absolutně bezpečný a spolehlivý hotel totiž klopýtne, a kdyby to šlo, dopadl by přímo na nos. Takhle se jenom rozplácne jak široký, tak dlouhý a všechny přítomné hosty pořádně vyleká.

Warren okamžitě začne pátrat po příčině, protože nic podobného se dosud nestalo. A záhy se ukáže, že na vině není nespolehlivost jeho hotelu, nýbrž jeho strýc, který si naprosto nezodpovědně donesl do řídicí místnosti sladkou limonádu a celou ji vylil na přístrojovou desku. Snad to půjde nějak zachránit, je však potřeba k tomu najít nějaký dobrý čistič, a protože v hotelu aktuálně žádný není, vypraví se Warren s Petulou do krámku se smíšeným zbožím, který se příhodně nachází jen kousek od místa, kde hotel zaškobrtl. Čistič tady sice pořídí, zároveň tady však započnou všechny jejich další problémy...

Druhý díl volně navazuje na ten první, odehrává se v něm však nové dobrodružství, pro jehož pochopení není znalost předchozího dílu vyloženě nutná. Vzhledem k tomu, že se vrací charaktery známé z první knihy, je sice záhodno být s jejím příběhem obeznámen, pokud se k ní však z nějakého důvodu nedostanete a začnete rovnou druhou, porozumění ději vám to ztěžovat nebude.

Vyprávění je svižné a velmi rychle plyne, protože autorka umí perfektně vybalancovat dobrodružství s často až absurdními situacemi a mnohdy až sarkastickým humorem. Její hrdinové se obvykle vinou vlastní naivity a důvěřivosti dostávají do problémů, z nichž se pak zase oni sami musí vymotat. Z rozložení charakterů je jasně patrné, že se jedná o dětskou knihu, protože se dělí na dobré a špatné, zároveň se však nedá říct, že by byly vyloženě ploché. Obvykle mají vedle zástupu dobrých vlastností nějakou tu špatnou a naopak. Celý vývoj děje i postav směřuje k určitému poučení a autorka se viditelně snaží dětským čtenářům něco předat. Vzhledem k humoru a nadsázce, s níž je celý příběh líčen, si ho však užijí i dospělí.

Stejně jako v případě prvního dílu je i tentokrát skvostná grafická podoba, tudíž se při čtení zároveň kocháte ilustracemi, které skvěle doplňují atmosféru. Vzhledem k tomu, že značná část příběhu je situována do lesa, dává smysl, že byla zvolená černo-bílo-zelená barevnost. Kresby jsou dobře propracované, někdy se stávají samostatným vyprávěcím médiem, jindy pouze doplňují děj jako vhodná kulisa, všechny bez výjimky však zaujmou.

Warren XIII. a šeptající les je dětská kniha s přesahem, kterou si v maximální možné míře užijí i dospělí. Autorka vystavěla zajímavý, místy trochu překvapivý dobrodružný příběh, v němž svým hrdinům nedá vydechnout, ale rozhodně je nechce zničit. Díky milému, lehce sarkastickému humoru a nadhledu, s nímž jsou jednotlivé situace popisovány, si navíc knihu vychutnají i dospělí, kteří v ní možná uvidí i věci, kterých si děti na první dobrou nevšimnou. Je to jednoduše odpočinkové čtení, které baví.

Žádné komentáře:

Okomentovat