New York - město plné kontrastů; město, které nikdy nespí

Každý máme nějaký cestovatelský sen, který si chceme splnit, většina z nás jich dokonce má hned několik. Mám-li být úplně upřímná, na mém seznamu vysněných destinací je nekonečné množství míst a neustále se rozrůstá, proto mě těší každé nové místo, které mohu navštívit. New York na mém žebříčku figuroval na předních příčkách už od dob, kdy jsem na střední sledovala Gossip Girl, a teď konečně přišel ten správný čas pro jeho návštěvu. Kde jinde totiž oslavit kulatiny než ve městě, které nikdy nespí a má toho skutečně mnoho co nabídnout? :)

Jak do New Yorku a jak po něm?
Vzhledem k tomu, že New York se nachází na jiném kontinentu, po souši se do něj na rozdíl od většiny evropských měst nedostanete. Tím pádem nemáte vlastně jinou možnost, nechcete-li strávit několik dní na palubě zaoceánského parníku, než na místo doletět. I s ohledem na vzdálenost je to poměrně drahá záležitost, když se však zadaří, můžete sehnat zpáteční letenky za zhruba 10 tisíc. Z Prahy létá několikrát do týdne přímá linka operovaná Delta Airlines, stejně tak to však můžete vzít s přestupem na některém z větších evropských letišť. My letěly se Singapore Airlines přes Frankfurt a aerolinky rozhodně můžu doporučit, protože mají velmi vysoký standard služeb na palubě, v ceně máte dvě jídla a neomezený přísun alkoholických i nealkoholických nápojů, o možnosti sledovat širokou škálu filmů a seriálů (včetně relativních novinek) ani nemluvě.
Let z Frankfurtu do New Yorku trvá něco přes sedm hodin a většinu času budete nad oceánem, takže výhled z okénka bude nejspíš trochu monotónní. Na dlouhých transatlantických letech to tak ale bohužel bývá. Určitě doporučuju v tomhle případě do letenek investovat a zvolit si dobře hodnocenou přepravní společnost, jelikož na dlouhém letu si chcete užít co největší pohodlí. :)
Po přistání v New Yorku se obrňte trpělivostí, protože vás čeká kontrola před vstupem do země. Abyste se dostali do Spojených států, nepotřebujete vízum, protože Česká republika patří mezi země, kterým USA umožňuje bezvízový přístup. Musíte nicméně předem vyplnit žádost ESTA a zaplatit poplatek 21 dolarů, schválení je pak následně otázkou několika hodin. Ve zřídkavých případech se může stát, že vám žádost zamítnou a budete potřebovat klasické vízum, nestává se to však nijak často. Jestli máte potřebné dokumenty, vám zkontrolují už v Evropě, devadesátidenní turistické vízum nicméně do pasu obdržíte až po příletu na letišti od příslušného imigračního úředníka. Tady hodně záleží, na koho narazíte, kupříkladu nám položil jenom otázku ohledně účelu návštěvy, zapsal si adresu našeho ubytování a po pořízení fotky a otisků prstů jsme mohly vyrazit do víru velkoměsta.
Z letiště JFK se do centra dostanete vlakem. Respektive vlak vás zaveze na zastávku metra, odkud už pokračujte dál jím. Cesta z letiště do Brooklynu vám zabere zhruba tři čtvrtě hodiny, na Manhattan počítejte minimálně s hodinou. Systém metra je poměrně rozsáhlý, takže se dostanete všude, kam potřebujete, a pokud ne, můžete jet ještě autobusem. V závislosti na tom, kolik toho plánujete najezdit, si pak pořiďte jízdenky. Cesta z letiště stojí 8 dolarů, každá jízda metrem potom 2,75 dolarů. Pokud tedy víte, že absolvujete aspoň dvanáct jízd, pořiďte si týdenní metro kartu za 33 dolarů. V platnosti je sedm dní a po tu dobu s ní můžete jezdit neomezeně.
Vzhledem ke komplikovanosti systému metra (operuje tady přes dvacet různých linek, které se částečně překrývají) se určitě vyplatí stáhnout si do telefonu chytrou aplikaci, která vám dokáže říct, kterou linkou máte jet, kde přestoupit atd. Částečně to zvládne i aplikace Google Maps, takže můžete využívat i tu. S tím souvisí ještě jedna poměrně důležitá věc - pokud nechcete zaplatit majlant za internetové připojení, bude se vám hodit americká SIM karta s předplacenými daty. V New Yorku se sice na každém rohu připojíte k nějaké veřejné wi-fi síti, pro případy, že žádná nebude k dosahu nebo se vám nebude chtít připojit, se vám však americká SIM hodí. Pokud víte, že to jediné, co potenciálně potřebujete, jsou data, pak je zbytečné utrácet na letišti nebo v kamenné prodejně 50 dolarů za předplacenou SIM kartu. Pokud váš telefon umožňuje použití eSIM, stáhněte si aplikaci Airalo, v níž za 4,50 dolarů pořídíte 1 GB dat na 7 dní, což vám za předpokladu, že potřebujete jenom mapy a sem tam dohledání nějaké informace, bohatě stačí. Potřebujete-li větší objem dat, můžete si koupit pochopitelně i objemnější datové balíčky.

Kde se ubytovat a kde najíst?
Nalijme si čistého vína, New York není levná záležitost. S ohledem na jeho popularitu je celkem logické, že zdejší ceny jsou pěkně vyšponované a s vyššími výdaji musíte počítat. Krásně se to ukazuje už jen na bydlení. Pokud nevyděláváte stovky tisíc měsíčně, na hotel předem zapomeňte. Cena za jednu noc se totiž pohybuje v astronomických výšinách, a to nemluvím o žádném luxusu. I za ten úplně nejlevnější hotel s mizerným hodnocením dáte dobře dvacet tisíc za týden, možná i víc. V případě luxusnějších podniků se nedoplatíte už vůbec. Rozumnou variantou je tedy v tomto případě Airbnb. Ani to nebude levné, ale pořád vychází cenově líp. Cenu požene dolů i čtvrť, kterou si pro bydlení zvolíte. Nejdražší je pochopitelně Manhattan, nicméně tam se snadno dostanete metrem, tudíž není nic proti ničemu zvolit trochu větší klid. My jsme skončily v Brooklynu, navíc ve velmi klidné čtvrti plné rodinných domků, takže na hluk jsme si určitě nemohly stěžovat. Na metro to bylo slabých pět minut a na Manhattan zhruba půl hodiny, záleželo, kam jsme konkrétně jely.
Co se jídla týče, New York nabízí nepřeberné množství možností a národních kuchyní. Narazíte tady na všechny možné druhy evropského jídla, stejně jako na asijské pokrmy či speciality ryze americké. Pokud holdujete street foodu nebo prostě jen rádi objevujete nejrůznější chutě, určitě byste neměli minout Chelsea Market, který je plný nejrůznějších restaurací a bister. Určitě se zastavte v Los Tacos No. 1, kde prodávají suverénně ty nejlepší tacos, jaké jsem kdy ochutnala. Doporučuju především marinované vepřové, které je ochuceno přímo geniálně.
Pokud jde o další jídelní spoty mimo Chelsea Market, pak hodně doporučované je bistro Katz Deli, které působí jako klasický americký podnik tak 50. let minulého století, a servírují tady údajně nejlepší pastrami ve městě. Z osobní zkušenosti můžu říct, že vůbec nejsou špatné, ale zároveň je to jídlo pro stoprocentní masožrouty, protože jde v podstatě o hromadu masa mezi dvěma tenkými plátky chleba. Dalším doporučením je Zabars, kde mají spoustu sladkých dobrůtek, ale třeba taky klasický americký sendvič s grilovaným sýrem, nebo Village Square Pizza, kde dělají hodně specifickou, ale moc dobrou pizzu.
Co je v New Yorku trochu nedostatkové zboží, je dobrá káva. A to na tom New York není v porovnání s jinými částmi Spojených států zas až tak špatně. Dá to sice trochu práce, ale na spoustě míst narazíte na malé kavárničky s pražírnami, kde si můžete dát kvalitní a chuťově velmi dobrou kávu. Čemu se naopak v tomhle případě radši vyhněte, je McDonnald's, protože hnědý nápoj, který tady servírují, je vyloženě urážkou kávy.
Pokud jde o alkohol, ten je v New Yorku poměrně drahý, v baru vás koktejl vyjde kolem 20 dolarů, sklenka vína je o něco levnější. Pokud byste chtěli ušetřit a koupit si alkohol domů, pak budete muset do specializovaného obchodu, v supermarketech mívají jenom pivo. Pít se smí v Americe až od 21 let, věk se kontroluje ještě před vstupem do podniku, nicméně jenom za předpokladu, že vypadáte extrémně mladě. Po nás nikdo žádné doklady nechtěl. :)
A ještě jedna věc, se kterou musíte při jedení v restauracích počítat - je zvykem tu nechávat celkem vysoké dýško. Platíte-li kartou, a je to tak pochopitelně nejsnazší, terminál vám automaticky nabídne, kolik chcete dát, standardem je tak 15 - 20 %. Předem proto počítejte s tím, že jídlo budete mít vždycky tak o pětinu dražší. Zároveň se smiřte s tím, že všechny ceny jsou všude vždycky uváděny bez daně, tudíž počítejte ještě s dalším navýšením oproti tomu, co se píše.

Co v New Yorku vidět a rozhodně neminout
New York nabízí neskutečné množství velmi atraktivních míst. Některá jsou zadarmo, do jiných si musíte koupit lístek, ale vždycky je jenom na vás, která se rozhodnete navštívit. Pokud víte, že chcete do muzeí nebo na různé vyhlídky, zvažte nákup New York Passu, který můžete mít i jako aplikaci v chytrém telefonu. Dá se nakoupit na časový interval od 1 do 10 po sobě jdoucích dní, přičemž od doby platnosti se odvíjí cena. Čím delší období, tím dražší, spektrum atrakcí, které můžete navštívit, je však stále stejné a nutno podotknout, že velmi pestré. V rámci pasu máte všechna významná muzea, vyhlídky, dokonce i zábavní park. My si nakonec pořídily pas na 3 dny, který nás vyšel na 214 dolarů a v přepočtu na všechno, co jsme s ním navštívily, se určitě vyplatil, zároveň to však není úplně malá investice, tudíž se předem rozhodněte, kolik toho vlastně chcete vidět, a následně si zvažte, jestli se vám nákup pasu vyplatí. A teď už pojďme na nějaké konkrétní typy.

Působivé vyhlídky
Každé město nejlépe vynikne při pohledu z výšky a New York v tomhle případě není výjimkou. Už jen proto, že většina Manhattanu sestává z výškových budov a obdivovat je z nadhledu dává celé situaci úplně nový rozměr. Vyhlídky jsou však zároveň tím, co vás vyjde na nejvíc peněz, proto se speciálně v jejich případě rozhodně vyplácí New York Pass.
Asi nejslavnější budovou celého New Yorku je Empire State Building. Ona sama to o sobě minimálně tvrdí, ovšem něco pravdy na tom bude. Vždyť který jiný mrakodrap se objevil v tolika filmech, seriálech nebo knihách? Pokud budete chtít nahoru, máte na vybranou ze dvou možností - 86. a 102. patro, v rámci New York Passu je pouze 86. I to vám ale k nádhernému rozhledu úplně stačí. Navíc, ještě než budete pokračovat na vyhlídku, čeká vás expozice s historií budovy, která je velmi pěkně udělaná a navíc i zajímavá.
Druhým známým vyhlídkovým místem je Rockefellerovo centrum, konkrétně tedy Top of the Rock, které láká hlavně na fakt, že z něj uvidíte Central Park. Vzhledem k neustávající výstavbě je tenhle pohled dnes už částečně stíněn, ale i tak stojí za to si nahoru vylézt a pokochat se výhledem na horní Manhattan. Jen si k tomu pokud možno vyberte pěkné počasí a ne déšť jako my, protože jinak toho moc neuvidíte. Výhodou je, že vám tady garantují možnost přebookovat lístky, takže pokud je máte koupené předem a viditelnost je mizerná, můžete je na pokladně vyměnit za jiný termín.
Z nověji otevřených budov byste neměli vynechat One World Observatory nacházející se v těsné blízkosti zřícených Dvojčat. Jde o aktuálně nejvyšší budovu v celém New Yorku a výhled je už jen proto velmi působivý. Tahle budova má navíc ještě jednu výhodu, a sice tu, že nechtějí příplatek za vstup při západu slunce (na všech dalších vyhlídkách je to 10 dolarů navíc ke vstupu). Navíc jako bonus ke vstupence tu dostanete desetidolarovou poukázku na konzumaci v místní kavárně.
A zajímavým zážitkem je rozhodně také Edge v sousedství High Line. Budova byla otevřená teprve nedávno, nicméně výhled odsud je opět velmi působivý a navíc se tady můžete postavit i na skleněné panely umožňující pohled přímo dolů na ulici, takže dokonale vidíte, co se děje pod vámi. Nic pro ty, kdo trpí závratí.
Tradičním vyhlídkovým spotem je také Socha Svobody. Ta v ceně New York Passu zahrnutá není, takže chcete-li nahoru, musíte si koupit vstupenky. Dá se jít buď do soklu nebo až do koruny (ta byla v září 2022 kvůli covidovým opatřením zavřená) a na ostrově je i malé muzeum spojené s historií sochy. Stát na Liberty Islandu i bez návštěvy sochy však rozhodně stojí za to a na něj se s New York Passem dostanete.
A ještě jeden tip - minimálně na jednu vyhlídku si zajděte po setmění. Noční New York je totiž vskutku oku lahodící pohled.

Unikátní muzea
New York je obrovský, takže tady přirozeně narazíte na celou hromadu muzeí, která lákají k návštěvě. Která si vyberete, záleží čistě na vašich osobních preferencích, takže já tu budu doporučovat jenom ta, která jsme navštívily my a rozhodně toho nelitujeme. Všechno jsou to místa, kam bych se neváhala vypravit znovu.
Jako první zmíním Interpid Museum umístěné na stejnojmenné letadlové lodi a přilehlém molu. Už jen loď sama je monumentální, muzejní sbírka je navíc extrémně zajímavá. Můžete tady vidět americkou vojenskou techniku a v podstatě se jí takřka dotknout. Součástí expozice je mimo jiné jaderná ponorka Growler, která se návštěvníkům představuje v takřka původní podobě (s výjimkou palebného arsenálu), nebo raketoplán Entreprise, na němž Američané podnikali cesty do vesmíru. Je tu ale také celá řada vojenských stíhaček a vrtulníků a v rámci expozice uvnitř lodi si krom poznávání námořnického života můžete také na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je sedět ve vesmírném modulu nebo spát na vojenské palandě.
Za návštěvu rozhodně stojí také Ellis Island, kde se nachází muzeum imigrace. Je rozdělené do několika sekcí, přičemž ta nejzajímavější se týká imigrace na přelomu 19. a 20. století. V první části si můžete přečíst všechno o její historii, ve druhé potom po vzoru příchozích následovat celý proces příjezdu do nové země. Jen tak mimochodem, nejednou tu narazíte i na českou stopu, třeba plakáty v češtině nebo příběhy českých rodin, které přes Ellis Island prošly.
Extrémně působivé je muzeum 9/11 umístěné v podzemí pod památníkem událostí 11. září. Muzeum bylo zbudováno přímo u základů zřícených budov a rozhodně není pro slabší povahy. Samotné zpracování zářijových událostí je velmi dobré a srozumitelné, zároveň však nesmírně emotivní. Každý z nás, kdo jsme v určitém věku, si velmi dobře pamatujeme, co jsme dělali, když k útokům na Světové obchodní centrum došlo, a i když 3 000 mrtvých se ve srovnání s válkami nezdá jako závratné číslo, jejich osudy se nás stejně dotýkají zejména kvůli nečekanosti, s níž k útokům došlo. Upřímně doznávám, že část návštěvy tady dole jsem probrečela, protože jsem to emočně nezvládla, a nebyla jsem ani zdaleka jediná.
Pokud chcete trochu odlehčení, pak zavítejte do muzea voskových figurín Madame Tussauds. Expozice je rozdělena do tematických celků a je velmi příjemná na pohled. Pochopitelně se tu můžete vyfotit s vašimi oblíbenými celebritami nebo třeba filmovými postavami, zároveň je však zábavné už jen tudy procházet a kochat se.

Na procházku do města i zeleně
New Yorku se přezdívá betonová džungle, což v případě Manhattanu nijak nepřekvapí. Až na výjimky tady totiž skutečně narážíte hlavně na výškové stavby. Pokud však chcete najít trochu přírody ve velkoměstě, stačí zavítat do některého z parků.
Rozhodně nejznámější je Central Park, který se rozkládá na velkorysé ploše přibližně 350 ha a je to ideální místo pro sport i obyčejné procházky. Můžete se zastavit u některého z četných jezírek, projít se po mostech, zajít na vyhlídku nebo zakempit v trávě a dát si něco dobrého na zub. Najdete tu spoustu malebných zákoutí a za pěkného počasí to tady je kouzelné.
Dalším místem, které byste při procházce neměli vynechat, je High Line, park vybudovaný v bývalém kolejišti newyorské nadzemky. Konkrétně tady nikdy nejezdily vlaky přepravující lidi, ale pohybovaly se tu nákladní vagóny přesouvající zboží a náhradní díly mezi továrnami. Jakmile však nebyly více potřebné, začalo kolejiště chátrat. Nápad na park je relativně nový, ovšem jde o místo, které se tvůrcům velmi povedlo. Dýchá totiž velmi uvolněnou atmosférou a je to taková zelená oáza uprostřed městské výstavby.
Dalším příjemným parkem postaveným poměrně nedávno je Little Island. Jedná se o umělý ostrůvek vybudovaný z desítek betonových tulipánů, kde se můžete posadit a pokochat pohledem na New York a ještě spíš na sousední New Jersey. Je tady spousta zeleně a taky amfiteátr, kde se pravidelně pořádají nejrůznější hudební i divadelní produkce.
A teď na chvíli opusťme zeleň a podívejme se na čtvrti, které byste neměli při svých toulkách New Yorkem vynechat. Velmi zajímavou zkušenosti jsou China Town a Little Italy. V případě obojího se jedná o úplně jiný svět, který se odkazuje k dobám živelného přílivu imigrantů na přelomu 19. a 20. století a který si toho hodně zachoval z původního spiritu. V China Townu budete mít nezřídka pocit, že se procházíte po ulicích nějakého asijského velkoměsta, jelikož jsou tu všude nápisy v čínštině, ta zní i z úst zdejších obyvatel a ti jsou navrch z devadesáti procent tvořeni Číňany. V Little Italy už to není tak nápadné, nicméně i ta má velmi evropský ráz a vzhledem i výběrem podniků vám připomene Sicílii.
Pokud chcete zůstat v evropštějším rázu města, určitě se projděte i po SoHo a Greenwich Village, které dýchají velmi uvolněnou atmosférou, je tu třeba něco na způsob Pride Parku, a mají neuvěřitelné kouzlo. Pokud je nějaká čtvrť, v níž si dovedu představit dlouhodobě žít, pak jsou to právě tyhle dvě. V tomhle ohledu má nicméně svoje kouzlo i Brooklyn, který na vás dýchne mnohem venkovštější, ale o to neotřelejší atmosférou.

Co dalšího navštívit
Určitě byste si neměli nechat ujít slavné newyorské mosty, konkrétně Brooklyn Bridge a Manhattan Bridge. Po obou můžete přejít na druhou stranu, tedy z Brooklynu na Manhattan či opačně, a pro oba existují ikonické fotospoty, které nemůžete vynechat. Navíc je u obou na brooklynské straně park, který nabízí krásné výhledy na Manhattan.
Teď pár zajímavých budov. Za zastávku určitě stojí Flatiron Building, neboli slavná Žehlička, nejstarší mrakodrap v celém New Yorku. Ve srovnání s těmi dnešními je to trpaslík, ve své době však rozhodně nezapadl. Když už jsme u těch mrakodrapů, zastavte se také u Chrysler Building. Pravda, z ulice jeho krása zas až tolik nevynikne, nicméně když si kousek popojdete, můžete se kochat jeho velmi půvabnou špičkou. K prohlídce by vás mohla zlákat i městská knihovna New York Public Library, která má okouzlující budovu s úžasnou výzdobou a vstup je navíc zdarma, takže klidně můžete vejít, pokochat se a nasát atmosféru. A totéž platí pro nádraží Grand Central, které je vizuálně velmi působivé a v hlavní hale má navíc nádherný hvězdný strop, tak nezapomeňte zvednout hlavu. Mrknout byste měli i na Carnegie Hall, protože jde o dnes už ikonickou koncertní síň a podobné je to s Madison Square Garden.
Vynechat byste neměli ani Rockefeller Center, což není oproti představám většiny lidí jediná budova, nýbrž komplex zhruba dvacítky staveb. Můžete si i zaplatit komentovanou prohlídku s průvodcem, který vám ukáže ta nejzajímavější místa tady a poví vám víc k historii i k umělecké výzdobě. Hned naproti je potom katedrála sv. Patrika, která působí mezi okolními mrakodrapy docela malá, ale je překrásně zdobená a i její interiér rozhodně zaujme.
Zajímavým a zároveň trochu bizarním místem je Times Square, což je v podstatě jedna velká reklama. Ze všech myslitelných ploch tady na vás útočí reklamy na filmy, broadwayské show i spoustu výrobků, které nechcete ani nepotřebujete. A kdyby vám tohle všechno ještě nepřišlo moc, narazíte tady taky na superhrdiny Marvelu nebo Disney postavičky, které za úplatu nabízí možnost vyfotit se s nimi.
Můžete se také projít po Wall Street, centru všech finančníků. Upřímně, až tak zajímavá ulice to není, nicméně budova burzy vypadá pěkně, docela vtipná je zdejší socha býka a celkově není na škodu aspoň na moment proniknout do světa těch nejbohatších lidí na Manhattanu.

Kam zajít na nákupy
Pokud budete chtít v New Yorku nakupovat, nabízejí se vám nepřeberné možnosti. Pochopitelně můžete zavítat na Pátou Avenue, kde najdete všechny významné módní značky a můžete se zastavit v kterémkoliv z módních butiků, pokud to vaše peněženka dovolí. Luxusnější zboží najdete také v Macy's, což je nejstarší obchodní dům v New Yorku a za návštěvu stojí už jen pro svou atmosféru, i kdybyste tady ve výsledku nic nekoupili.
Jelikož jsem knihomol, nemůžu si odpustit dvě doporučení na skvělá knihkupectví. První je řetězec Barnes&Noble, kde seženete beletrii i odbornou literaturu a samozřejmě i spoustu doplňkových dárkových předmětů a mají tady naprosto luxusní diáře. Osobně nejsem v jejich používání moc dobrá, protože se snažím většinu věcí si pamatovat a nikam nezapisovat, ovšem v tomhle případě jsem si prostě musela jeden pořídit, tomu nešlo odolat. Druhým proslulým knihkupectvím je Strand, který má dlouhou tradici sahající až na počátek 20. století a velmi širokou nabídku knih. Najdete tady opět jak beletrii, tak odborné publikace a spoustu doplňkového sortimentu a navíc to tady dýchá úžasnou atmosférou.

A kam za zábavou
Tohle se hodně odvíjí od vaší definice zábavy, nicméně pokud na to budete mít prostor, zajeďte se podívat na Coney Island. Jednak se tu můžete projít po pláži, jednak je tu velký lunapark, který rozhodně stojí za návštěvu. Najdete tu spoustu zábavných atrakcí včetně nejrůznějších horských drah. Za sebe doporučuju především Cyclone, která je už z roku 1927, což je na ní docela znát, nicméně tváří se, že splňuje všechna nutná bezpečnostní opatření, a adrenalin vám zvedne slušně.
Pokud stejně jako já milujete divadlo, nemůžete vynechat návštěvu Broadwaye. Hraje se tu prakticky každý večer, a i když repertoáru vévodí muzikály, najdete tu i činohru. Muzikálové show nicméně stojí za to, protože ohromují skutečně fenomenální výpravou, a navíc potěší i špičkovými hereckými výkony. My zašly na Aladina a Fantoma opery a obojí bylo jednoduše vynikající.

Přestože ten výčet, který jsem právě uvedla, se může jevit poměrně vyčerpávající, je to jenom malá špetka toho, co se dá v New Yorku vidět a zažít. Už teď je mi naprosto jasné, že se do toho města potřebuju vrátit, abych navštívila další místa, na která teď prostě nezbyl čas, nebo i ta, která na mě zapůsobila tolik, že je potřebuju vidět znova. A věřím, že je hodně na co se těšit a co objevovat, tak snad to vyjde. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat