Amsterdam, město nespočtu kanálů a muzeí

Poslední říjnový víkend jsem se rozhodla využít k další zahraniční cestě, letos už zřejmě poslední. Mou cílovou destinací se tentokrát stál Amsterdam, hlavní město Nizozemského království, které je proslulé svými kanály, muzei i trochu hipsterskou atmosférou. Říká se, že Amsterdam je místem nekonečných večírků, na čemž rozhodně něco bude, zároveň je to však také město nekonečných možností a příležitostí k aktivnímu odpočinku. Tak se pojďme společně vydat do jeho ulic.

Jak do Amsterdamu a jak po něm
Nejrychlejší způsob, jak do Amsterdamu doputovat, je celkem nepřekvapivě letadlo. Z Prahy tuto linku obsluhuje několik různých dopravců, takže je jenom na vás, kterého se s ohledem na cenu a rychlost rozhodnete využít. My si vybraly přímý let s EasyJetem, zpáteční letenka nás vyšla na přibližně 1600 Kč, což je při rostoucích cenách pořád velmi slušné. Hodně ale záleží i na termínu, protože vás to může klidně vyjít i dvakrát nebo třikrát dráž. Let každopádně trvá jen necelou hodinu a půl, takže v podstatě sotva stihnete vystoupat do klasické letové hladiny, jdete na přistání.
Z letiště Schiphol jezdí do centra Amsterdamu vlak, na rozdíl od jiných letišť nicméně nejde o přímý letištní spoj, nýbrž o zastávku normálního vlaku. Od toho se odvíjí i cena, která je v porovnání s jinými airport expressy nižší. Spojení je však rychlé, cesta vám zabere jenom patnáct minut, a navíc i přiměřeně časté, takže se nemusíte bát, že byste po příletu zbytečně dlouho dřepěli někde na terminálu.
V Amsterdamu se můžete pohybovat po svých a v případě užšího centra se to rozhodně vyplatí, jinak tady ale velmi slušně funguje MHD. Síť je poměrně rozsáhlá a zahrnuje metro, tramvaje i autobusy, přičemž jízdné do všech je jednotné. Asi se vyplatí rozhodnout se, jak moc budete služeb MHD využívat a podle toho si pořídit lístek. Jedna jízda vás vyjde na něco přes 3 eura, pokud jste však ve městě déle a nebydlíte přímo v centru, klidně si pořiďte časovou jízdenku na 24, 48 nebo 72 hodin. Ta třídenní vás vyjde na 20 euro.

Kde se v Amsterdamu ubytovat a kde najíst
Hned na úvod je třeba podotknout, že Amsterdam nepatří k těm nejlevnějším destinacím a při hledání jakéhokoliv ubytování se nejspíš docela plácnete přes kapsu. Čím dál od centra, tím pochopitelně levnější, v porovnání s jinými metropolemi je to však pořád poměrně drahé. Pokud ale máte v dochozí vzdálenosti MHD, je to výhra už sama o sobě. My se ubytovaly v Corendon City Hotel Amsterdam, což bylo kousek od metra, v klidné oblasti a s maximálním pohodlím. Hotel má i wellness zónu, která je sice zpoplatněná, ale ani tak vám nic nebrání ji využít.
Co se jídla týče, záleží čistě na vaší chuti, protože Amsterdam je město velmi kosmopolitní, mísí se tady množství nejrůznějších vlivů, a tím pádem i kuchyní celého světa. Najdete tady luxusní restaurace stejně jako nenápadné bufety s pestrou nabídkou sladkých i slaných pokrmů. Určitě byste měli ochutnat zdejší vafle, které jsou sice tak trochu importem ze sousední Belgie, ale za ochutnání stojí. Taky tady můžete narazit na tradiční sirupové bábovičky, což je něco na způsob piškotu napuštěného ovocným nebo jiným sirupem, a rozhodně stojí za to je minimálně zkusit. Tradičním pokrmem jsou také malé nadýchané lívanečky, které se obvykle servírují v rámci snídaňových menu a můžete si je dopřát na sladko i na slano.

Co v Amsterdamu vidět a rozhodně neminout
Amsterdam je městem muzeí a kanálů, obojího tady najdete nespočet a obojí dotváří kolorit města. Je tak jenom na vás, jak se rozhodnete metropoli poznávat a která zdejší muzea navštívíte. Amsterdam není zas až tak bohatý na památky, nicméně jeho uličkami můžete bloudit klidně celé hodiny a nechávat na sebe působit zdejší kouzelnou atmosféru. Svým způsobem je to neuvěřitelně hipsterské město, v němž se po ulicích prochází především mladí lidé, kde téměř všude cítíte trávu (a snadno ji tu seženete v nejrůznějších podobách) a kde je velmi snadné nechat se unášet okamžikem.
Pojďme se ale vrátit k tomu, co v Amsterdamu vlastně navštívit. Jak už jsem naznačila, na své si tu přijdou především milovníci nejrůznějších muzeí, protože těch je tady skutečně požehnaně. A zatímco některá za návštěvu určitě stojí, jiná působí už od pohledu přinejmenším obskurně. Takže zmiňme hlavně ta, kam byste zavítat mohli a měli. Nejnavštěvovanějším muzeem v Amsterdamu je muzeum Vincenta van Gogha, které disponuje nejkomplexnější sbírkou jeho díla a přibližuje jeho život i jednotlivá umělecká období. Expozice sestává z většiny z jeho maleb, v omezené míře také z kreseb a dopisů. Mezi vystavovanými obrazy si můžete prohlédnout i ta nejikoničtější díla, jako jsou autoportréty nebo Slunečnice.
Pokud vás umění všeobecně zajímá, nevynechejte ani sousední Rijksmuseum, což je jakési národní nizozemské muzeum, které v sobě kombinuje historické sbírky s uměním. Ve více než 200 sálech můžete obdivovat holandské mistry včetně těch neslavnějších, jako jsou Rembrandt nebo Vermeer, ovšem stejně tak další sbírkové předměty, které vypráví historii Nizozemí. Mimo jiné tady najdete originál Noční hlídky, ale taky modely lodí, nádobí a nábytek, nebo miniatury měšťanských domů, které se v Nizozemí v minulosti těšily velké oblibě. Možná znáte knihu Miniaturista, podle níž vznikl stejnojmenný seriál a která se zabývá právě tímto fenoménem.
U Rembrandta ještě zůstaneme, protože tento malíř má v Amsterdamu své vlastní muzeum a to v domě, který v polovině 17. století obýval a kvůli jehož koupi nakonec zbankrotoval. Zdejší expozice připomíná měšťanské sídlo v čase své největší slávy a zaměřuje se nejen na osudy tohoto slavného barokního malíře, nýbrž také na amsterdamskou každodennost a styl života v polovině 17. století. Díky Rembrandtově bankrotu se dochoval podrobný soupis vybavení jednotlivých místností, takže muzeum mohlo expozici v podstatě zreplikovat v původní podobě.
Dalším historickým muzeem, které byste neměli minout, je Dům Anny Frankové, v němž byl zřízen velmi pietní památník událostí holocaustu a osudů Anny Frankové, její rodiny i zbylých židů skrývajících se před zvůlí nacismu. Součástí expozice je mimo jiné úkryt, v němž rodina Frankových spolu s dalšími čtyřmi židy doufala přečkat válku, kde na sebe člověk může naplno nechat padnout atmosféru místa. Není tady moc předmětu, jde skutečně především o památník, ale za návštěvu rozhodně stojí.
Nejen pro milovníky mořeplavby je ideální námořní muzeum. Vnitřní expozice je rozdělena do tematických segmentů, nicméně asi nejzajímavější je přesná replika lodi Amsterdam nizozemské východoindické společnosti. Vnitřní expozice je částečně interaktivní a dává otestovat život námořníka se vším, co k němu patří, takže tady můžete zkusit zvedat náklad nebo otestovat střílení z děla. A na své si tu rozhodně přijdou děti.
Podívat se můžete také do královského paláce a sousedící katedrály, tady ale záleží na termínu vaší návštěvy. Reprezentační sály paláce totiž byly kvůli královským akcím na konci října uzavřeny, takže nakouknou jsme nemohly, a v katedrále zase probíhala výstava o bývalé královně Julianě. Využít katedrálu jako výstavní prostor je nicméně už sám o sobě docela zajímavý nápad.
Pokud jste nadšenci do techniky, pak vás bude bavit taky vědeckotechnické muzeum Nemo, které na pěti patrech nabízí z většiny interaktivní expozici, v níž si můžete cokoliv svobodně vyzkoušet a otestovat, jak různé vynálezy a vědecké vymoženosti fungují. Expozice je tu rozdělená do tematických celků a především pro děti je to místo, kde se toho mohou spoustu naučit.
Amsterdam je městem kanálů, takže skvělý způsob, jak ho poznat, je nasednout na loď a udělat si projížďku. Můžete vybírat z větších i menších lodí, v ceně obvykle máte výklad a v některých případech i občerstvení. Projedete se kolem všech důležitých místních památek a k tomu i kolem pár dalších míst, kde není špatné se zastavit. Jinak se však můžete především kochat. Voda je s městem neodmyslitelně spojená, jelikož historicky šlo o důležitý přístav, a plavba po kanálech dává tušit, jaká mohla být zdejší každodennost pár set let zpátky. Atmosféra města z lodi je prostě neopakovatelná.
Když už jsme u vody, můžete vyrazit i k moři. Amsterdam sice není vyloženě koupacím letoviskem, nicméně pláž tady najdete. Uprostřed podzimu to na ní sice právě nežije, ale jako místo, kam si můžete jít odpočinout od shonu města, funguje ideálně. A vzhledem k tomu, jak přecpané jsou amsterdamské ulice, se každý podobný únik hodí. Pokud byste chtěli trochu klidu v zeleni, ale nechce se vám jet nikam daleko z centra, můžete zavítat do některého ze zdejších parků. Většinou je to příjemná kombinace zeleně a vodních prvků, která sice láká hodně lidí, ale oproti davům v ulicích je to tady přeci jen klidnější.
A klasická rada, která se hodí vždycky - prostě se jenom procházejte podél kanálů a v různých zapadlých uličkách a nechte na sebe působit zdejší atmosféru. Pokud chcete trochu bizarní zážitek, nevynechejte čtvrť červených luceren, kde se přímo v oknech vystavují prostitutky a lákají kolemjdoucí jednak k využití svých služeb, jednak do kabaretů nebo na různé pornografické divadelní show. Soudě podle koncentrace lidí je to tady dost populární.

Amsterdam je město s velmi specifickou atmosférou, které za návštěvu určitě stojí a má co nabídnout. Záleží pochopitelně i na tom, co od svého zdejšího pobytu čekáte, protože to může být hon za uměním stejně jako jedna velká nekončící party. Právě to je však na Amsterdamu kouzelné - volba je jenom na vás.

Žádné komentáře:

Okomentovat