Leigh Bardugo - Šest vran

Jsou to vyděděnci a neprovází je právě nejlepší pověst, přesto jsou jedněmi z nejobávanějších lidí v Ketterdamu a nejen tam. Kaz Brekker ví, jak se poprat se životem, a taky moc dobře ví, jak vždycky dostat to, co chce. Jeho plány bývají riskantní, ten nejnovější je však vyloženě šílený. Má vůbec nějakou šanci na úspěch?

Když potřebujete z přísně střeženého vězení dostat bedlivě hlídaného vězně, obrátíte se na lidi, kteří nemají co ztratit, ale naopak mohou hodně získat. Kaz Brekker nikdy neodmítne práci, která mu může vynést slušnou sumičku, a tady je v sázce celých třicet milionů. I jen malá část této sumy by mohla jemu i jeho společníkům změnit život, proto bez většího váhání na nabídku obchodní rady kývne. Rozhodně však nemůže pracovat sám, takže přichází na řadu výběr těch správných společníků.

Kaz nikdy nepracuje bez Inej, které jako jediné plně důvěřuje, jenom ve dvou by však do vězení, z něhož není úniku, vyrazit nemohli. Jejich skupinku proto doplní ještě ostrostřelec Jasper, kupecký synek Wylan, který má být zárukou vyplacení odměny, a smrtička Nina, která je sice extrémně talentovaná, ovšem svoji účast na sebevražedné misi podmiňuje záchranou fjerdského mladíka Matthiase. Ještě než se proto Kaz s ostatními vypraví na moře a do Fjerdy, čeká je jiné vězení a jiný vězeň, jehož je potřeba dostat na svobodu...

Román je specifický především tím, že nemá klasicky kladné a záporné hrdiny. Aktéři se nedají rozdělit na bezúhonné hlavní hrdiny a jejich zlé soupeře, protože žádní kladní hrdinové tady vlastně neexistují. Jsou to jedni parchanti proti druhým a na čtenáři je, aby se rozhodl, komu z nich chce fandit. V čele všeho stojí Kaz Brekker, který moc dobře ví, co si může dovolit a jak se dostat komukoliv pod kůži, aniž by se někomu podařilo na oplátku totéž. Kaz si totiž všechna svá zranitelná místa pečlivě střeží a rozhodně nikomu nedovolí, aby jich mohl jakkoliv zneužít proti němu. Všeobecně je považován za člověka bez skrupulí a bez svědomí, přesto má zásady, z nichž nikdy neslevuje. I ostatní členové jeho skupiny jsou na tom podobně - všichni dělají věci, na něž nejsou zrovna pyšní, ale ani tak se jim nebrání, protože účel světí prostředky a v tomhle případě často funguje prosté "zabij, nebo budeš zabit".

Mise, na kterou se hlavní hrdinové vydávají, se zdá být předem prohraná. Je totiž závislá na celé řadě proměnných, které musí bezchybně fungovat, protože v opačném případě by to znamenalo problémy. Není tedy nijak překvapivé, že všechny pečlivě připravené plány průběžně selhávají a Kaz musí bez ustání improvizovat a hledat způsoby, jak sebe i své společníky dostat z prekérních situací. Autorka se nebojí připravovat svým hrdinům řadu dramatických zvratů a je schopná čtenáře neustále překvapovat. Pokaždé, když už má pocit, že ví, jakým směrem se bude příběh ubírat, překvapí nějakým novým odhalením či šokující informací, které na zobrazované události vrhne nové světlo.

Autorka vypráví ve třetí osobě z pozice některé ze šesti hlavních postav, výjimkou je první a poslední kapitola, v nichž přejímají vyprávěcí štafetu zdánlivě náhodní vypravěči, protože je potřeba podívat se na dění z trochu jiné perspektivy. Tempo příběhu je vcelku svižné, a to navzdory pasážím vracejícím se do minulosti postav a osvětlujícím jejich chování nebo komplikovanou osobnost. Autorka vyváženě střídá akční pasáže s těmi odpočinkovějšími, zhruba v poslední třetině knihy však dá čtenářům sotva vydechnout, protože jedna akce střídá druhou, o nečekaných zvratech ani nemluvě.

Šest vran je ten typ románu, v němž nejde v první řadě o děj, byť i ten je poutavý a dobře vystavěný, ale o postavy a především jejich rozdílné charaktery. Každý z hrdinů je osobnostně jiný, a proto jinak přistupuje ke světu i jejich úkolu, všichni se však vzájemně perfektně doplňují, a dovedou tudíž fungovat jako skvěle seřízený stroj. Text je velmi čtivý, má skvěle nastavené tempo a bez potíží čtenáře strhne. Fanouškové Griši obeznámení s autorčiným stylem budou určitě potěšeni, ovšem kniha by se mohla zamlouvat i těm, koho Griša příliš neokouzlila, protože ač je v něčem stejná, zároveň je v mnoha ohledech hodně jiná a už jen tím zajímavá.

1 komentář: