Tommy Tenney - Hadassah. One Night With the King

Všichni nějakým způsobem známe Bibli, většina z nás nicméně nemá nijak přesnou představu, co všechno vlastně obsahuje. Třeba to, že je plná těch nejkrásnějších romantických příběhů, které bychom právě od ní rozhodně nečekali. Román Hadassah vychází z Knihy Ester a zachycuje její události v podobě historického románu okořeněného o současný rámec, který jako by zrcadlil svůj historický předobraz.

Hadassah Kesselman má před svatbou, což znamená, že je ten správný čas předat jí rodinné dědictví. Rukopis, který se v její rodině dědí po celé generace a jehož historie sahá dál, než by si kdokoliv dokázal představit. Jedná se totiž o rukopis perské královny Ester, v němž svou potenciální nástupkyni seznamuje se svým životním příběhem a zároveň jí radí, jak nejlépe zapůsobit na krále. Hadassah je konsternovaná a stejnou měrou také zvědavá, proto se ponoří do čtení a příběh v tu chvíli skáče v čase i prostoru a přenáší čtenáře dva a půl tisíce let zpátky do starověké Persie, v níž se začíná psát příběh zcela jiné Hadassy...

Hadassah je dívenka vyrůstající v milující rodině, do jejíhož života má už velmi brzy zasáhnout katastrofa. Do domu jejích příbuzných, kde právě oslavila narozeniny, vtrhnou pod rouškou noci maskovaní vrazi, kteří zmasakrují celou domácnost jenom pro židovský původ jejích obyvatel. Jedná se o do daleké minulosti sahající mstu, která je posvěcena samotným králem. Hadassah však jako zázrakem vyvázne a spolu s přeživším bratranec se přestěhuje do perského hlavního města Sús, aby zde stranou všech cizích pohledů pomalu dospívala v inteligentní a krásnou ženu. Bratranec Mordechaj ji nechce nikam pouštět, proto z domu uteče v přestrojení, a když později tento trik zopakuje, aby mohla na banket do královského paláce, nemůže tušit, že právě toto místo a zdejší vládce se už brzy stanou nedílnou součástí jejího osudu a také osudu všech Židů na území perské říše.

Román je fúzí mezi historickým příběhem a biblickým vyprávěním, protože autor bezpochyby vychází z Knihy Ester, kterou doplňuje o prokazatelné historické události, aniž by si příliš lámal hlavu s časovou sousledností či letopočtem, kdy ke konkrétním událostem došlo. S ohledem na jádro příběhu, které vychází z Bible, to příliš nevadí, jelikož ani u něj není možné prokázat historickou hodnověrnost a jeho provázání s reálnou postavou krále Xerxa je pouhým odhadem. Biblické základy textu jsou nicméně z románu cítit, jelikož hlavní hrdinka, a nejen ona, se poměrně často odvolává na boha a vkládá svůj osud do jeho rukou, ztrácí víru a opět ji nalézá.

Po většinu románu je vypravěčkou Hadassah, později známá jako Ester, která prostřednictvím dopisu ukazuje své nástupkyni, jak nejlépe uspět na pozici perské královny. Zároveň však vypráví veškeré události vlastního života, které ji přivedly až k jejímu titulu. Hlavní hrdinka v románu popisuje i události, jichž nebyla přímým svědkem, ale které se k ní donesly prostřednictvím vyprávění cizích lidí. Text je bohatý na popisy zejména luxusního prostředí královských paláců, zároveň však poukazuje na paradoxy harémového života i zrádnost moci a vysokého postavení. Trochu únavné jsou všudypřítomné narážky na boha a především vyzdvihování Židů a jejich mravnosti a ctnosti v porovnání s jejich nepřáteli, s ohledem na zdroj inspirace je to však vlastně pochopitelné.

Všechny postavy jsou čtenáři představeny prostřednictví Ester, což jim trochu ubírá na plastičnosti. Většina charakterů není příliš zajímavá ani propracovaná, a přestože se nedají označit za vyloženě ploché, zasloužily by si větší prokreslení. Zejména v případě krále by bylo na místě pečlivěji vystavět základy, na nichž jeho vztah s Ester vlastně stojí, i některé další postavy by však snesly větší plasticitu. Jako celek je nicméně text i přes tento nedostatek příjemně čtivý a velmi plynulý.

Zařadit román Hadassah žánrově je trochu problém, jelikož je to tak trochu historický a tak trochu biblický román, který v sobě zároveň skrývá příjemně romantický příběh. Autor se prostřednictvím románu v podstatě rozhodl zpřístupnit Knihu Ester širokému okruhu čtenářů a příběh oživit. Román sice trpí nějakými nešvary, zejména co se postav týče, je však čtivý a díky zvolenému rámci zajímavým způsobem propojuje osudy dávných Židů s těmi současnými. Pokud máte rádi moderní verze tradičních biblických příběhů, pak by vás i tenhle mohl zaujmout.

Žádné komentáře:

Okomentovat