Karen Schaler - Královská vánoční pohádka

Nikdy není na škodu zkoušet nové věci a vydávat se novými, nečekanými směry. Někdy totiž můžete zjistit, že touhy vašeho rozumu a vašeho srdce se od sebe docela dost liší. Zavítejte proto s hlavní hrdinkou Kaylie do kouzelné Tolvánie, která je jako vystřižená z reklamy na kouzlo Vánoc a která ji má už velmi záhy naučit věci, jež si o sobě ani neuvědomovala.

Blíží se vánoční svátky a Kaylie má jako obvykle napilno. Dostává se totiž na kobylku velké kauze podvodníků na vánočních trzích, kteří obelhávají nic netušící zákazníky a pod záminkou charity z nich loudí peníze. Kaylie potřebuje reportáž dotáhnout do zdárného konce, protože je tím jediným, co ji dělí od kýženého povýšení a její vlastní televizní show, v níž bude moci naplno vytěžit svůj talent investigativní novinářky. Když si ji však šéf po odvysílání kauzy pozve k sobě do kanceláře, má pro ni úplně jiné, a zdaleka ne potěšující novinky.

Společnost, v níž Kaylie pracuje, koupil nový investor, který má o dalším fungování televize vlastní představy a potřebuje především přiškrtit všechny provozní výdaje. Kaylie se tak ze dne na den ocitá bez práce i bez příjmu a její sny o kariérním postupu se rozplývají v prach. Když proto její bývalý šéf přijde s nečekanou nabídkou na článek, ani příliš neváhá, protože byť to není její obor, nějak si na živobytí vydělávat musí. Odjíždí proto do Evropy, konkrétně do malé monarchie jménem Tolvánie, kde se jejím hostitelem stává přímo královská rodina, která pro ni má jeden velmi specifický úkol.

Román je ukázkovou vánoční romantikou plnou klišé, která využívá šablonu, již si autorka nastavila už ve svých předchozích románech. Překvapivě se tentokrát vyhnula hrdince, která by buď přehnaně milovala, nebo naopak přehnaně nesnášela Vánoce a Kaylie svátky prostě jenom neslaví, protože na to nemá čas. Cesta do Evropy by jí nicméně mohla pomoct uvědomit si, v čem tkví jejich kouzlo, a znovu v ní probudit vánočního ducha. Jako už klasicky autorka také servíruje pohledného, ale nerudného muže, jemuž hlavní hrdinka leze od prvního momentu na nervy, protože mezi nimi dojde k zcela absurdnímu nedorozumění, ovšem kouzlo Vánoc zaúřaduje a těm dvěma se začne dařit vzájemné neshody odsouvat na druhou kolej. A protože je to Karen Schaler, nesmí chybět ani přehnaně inteligentní pes, který je hnacím motorem milostné zápletky a nebýt jeho, hrdinové by se zřejmě svého šťastně až navěky nedočkali.

Příběh je absolutně předvídatelný včetně uměle vykonstruovaných dramat, jimž by se dalo bez potíží zamezit, kdyby se hrdinové namísto impulzivnosti zhluboka nadechli a o všem si v klidu promluvili. Příběh by tím netratil, možná by spíš získal dospělejší nádech. Jak už jsou čtenáři u autorky zvyklí, opět se ocitají v místě, které je doslova reklamou na Vánoce, po několika romantických chatách a horských vesničkách je to však tentokrát miniaturní monarchie kdesi ve východní Evropě sestávající všeho všudy ze zámku, soukromého letiště a jediné vesnice. Pochopitelně se jedná o království a pochopitelně je zde oficiálním jazykem angličtina, přestože i na základě vágní zeměpisné lokalizace je naprosto jasné, že nikde v okolí se žádný další anglofonní národ nenachází a s největší pravděpodobností zemi dokonce ani neobklopují jiné státy než ty využívající slovanské jazyky. Představivosti autorů se sice při vymýšlení fiktivních zemiček meze nekladou, přesto by však jejich nová království mohla splňovat přinejmenším základní pravidla pravděpodobnosti.

Autorka píše čtivě a její styl se s každým dalším románem zlepšuje a vybrušuje, takže i když je to vlastně stále totéž, přinejmenším se to čím dál lépe čte. Text je hodně založený na dialozích a rychlých výměnách názorů, což příjemně zvyšuje tempo, je-li potřeba zpomalit, objeví se popisy kouzelné vánoční krajiny. Nedá se říct, že by příběh dokázal vyloženě strhnout, přinejmenším však nenudí.

Královská vánoční pohádka je přesně tím, co slibuje název - romantickou moderní pohádkou řekněme o Popelce zasazenou do období Vánoc. Je to příběh plný klišé, v němž autorka podobně jako v předchozích románech lehce vykrádá sama sebe a děj staví na snadno předvídatelné lince, která nemá čím překvapit. Nemusíte být zrovna znalec a milovník žánru, aby vám došlo, že většinu toho už jste někde četli nebo viděli. Pokud ale toužíte po něčem hodně nenáročném, co ve vás dokáže navodit sváteční atmosféru, pak byste si s touhle knihou i přes všechna její negativa mohli rozumět.

Žádné komentáře:

Okomentovat