Kateřina Loučková - Tajemství černé dámy

Dávejte si pozor, co komu slibujete. Mohli byste se totiž ocitnout v situaci, kdy nebudete schopni své závazky dodržet. Bergar je pánem Vlčiště, žije vcelku bezúhonným životem a má samé skvělé vyhlídky. Když slíbí laskavost příteli a přijme pod ochranu schovanku jeho rodiny, netuší, že už brzy bude muset bojovat o vlastní čest a ochrana cizí dívky mu pořádně zkomplikuje život.

Bergar z Vlčiště vždycky svědomitě plnil všechny zadané úkoly a svému lennímu pánovi nikdy nezavdal ani tu nejmenší záminku ke stížnostem. Vzhledem ke své důvěryhodnosti tak nemůže být příliš překvapen, když je mu svěřen důležitý, byť nesnadný úkol. Přítel ho požádá, aby vzal pod ochranu schovanku jeho rodiny a ubránil ji tak před nechtěným sňatkem. Panna Malwina je na první pohled velmi výjimečná, protože se vyznačuje nejen jemnou krásou, ale také neuvěřitelnou houževnatostí. A to je teprve začátek jejích neobyčejných schopností.

Bergar sice není ze svého úkolu Malwinu, nebo zkráceně Malku, chránit, příliš nadšený, ale zavázal se slovem a čestný muž ho nikdy neporuší. Ve chvíli, kdy dával příteli slib, však netušil, jak moc se poměry na Vlčišti, respektive na Skalburku, sídle jeho pána, změní. Starý baron měl nehodu, která ho téměř stála život, a jeho stav je tak vážný, že šance na jeho přežití je mizivá. Bergar by mu velmi rád nějak pomohl, baronův syn však má na věc jiný názor a po ostré výměně slov a málem i pěstí zbaví svého vazala jeho léna i postavení. Z Bergara se z minuty na minutu stává psanec, který má na krku cizí dívku, a navíc by se měl postarat o sestru a matku žijící na Vlčišti. Jak tohle může dopadnout?

Román je středověkou fantasy, v níž je nicméně prvek nadpřirozena zastoupen spíše okrajově a jako doplněk k hlavnímu příběhu, v němž jde především o politické intriky a boj o moc. Autorka vychází z mytologie, stejně tak však z historie a buduje svět, který toho má hodně společného s raně středověkou Evropou. V centru všeho stojí boj o moc a postavení a zároveň lehce detektivní zápletka točící se okolo nehody starého barona. Bergar je totiž přesvědčen, že něco okolo ní hodně smrdí, a je odhodlán tomu přijít na kloub stůj co stůj. Autorka nicméně využívá i lehké fantasy prvky, především mytologické bytosti a trochu magie. Ani jedno však není pro hlavní zápletku zásadní a jde spíše o příjemný ozvláštňující doplněk.

Pro fungování příběhu jsou důležité zejména postavy. Hlavními hrdiny jsou Bergar a Malka, vedle nich se však objevují další, možná dokonce zajímavější hrdinové se silnějším osobním příběhem, především Thorsten a Nikoletta. Bergar považuje za to nejpodstatnější svou čest, kterou by nikdy a za žádných okolností nezradil. Hluboce se jej proto dotýká, když je osočen ze zrady a zbaven všech svých privilegií, aniž by dostal šanci se hájit. Je tvrdohlavý, občas poněkud ješitný a jeho hrdost mu někdy bývá na škodu, má však v sobě silně zakořeněný smysl pro spravedlnost a vždycky se za ni bude prát. Malwina se snaží sama sobě nalhávat, že je naprosto obyčejná a že její zvláštní schopnosti nijak nesouvisí s magií. Vždycky byla poslušná, nevzpírá se a neklade zbytečné otázky, má v sobě neověřitelné množství ženské křehkosti, ovšem taky naivity. Působí jako dívka, která potřebuje chránit, má však v sobě neuvěřitelnou houževnatost a dovede se poprat za to, co považuje za správné. Nikoletta je Bergarova sestra a příbuznost nezapře už pro svou nezlomnou hrdost a ohnivou povahu. V bratrově nepřítomnosti vládne Vlčišti železnou rukou, vždy však spravedlivě a s pochopením pro svoje lidi. Nikdy se nevzdává a je ochotná klidně i riskovat život, pokud to někomu může pomoct. Thorsten je muž bez minulosti a bez budoucnosti. Utíká před tím, co ho potkalo, a zároveň nedoufá, že by ho v budoucnu mohlo potkat cokoliv dobrého, protože nevěří ve vlastní hodnotu. Nemá důvěru ani v lidi, zároveň však není navzdory nejrůznějším příkořím krutý a má překvapivě silný smysl pro spravedlnost, který mu nedovolí podporovat bezpráví. Autorka se rozhodla zakomponovat lehkou romantickou linku, která je sice vcelku předvídatelná, ale vhodně dokresluje jednotlivé charaktery.

Vyprávění je hodně pozvolné, protože autorka si dává s budováním příběhu načas a snaží se především propracovat postavy, na jejichž základě následně tvoří příběh. V důsledku toho je celé vyprávění velmi pomalé a často popisné, zároveň však příjemně čtivé. Román je napsán v er-formě z pohledu několika postav, které se střídají podle toho, jakou část příběhu je třeba odvyprávět. Napětí je budováno velmi pozvolně, není však pro celkové vyznění stěžejní, takže ač se čtenáři takřka nedočkají scén, kde by si nedočkavostí okusovali nehty, příběh plyne vpřed ve vyrovnaném tempu a nenudí.

Tajemství černé dámy je velmi dobrou středověkou fantasy, která se soustředí především na politické intriky a zajímavé charaktery a magické prvky bere jako příjemný, ale nijak stěžejní doplněk. Autorka je velmi dobrou vypravěčkou, ví, co chce říct a jaké prostředky k tomu zvolit, navíc píše čtivě. Příjemným bonusem je několik ilustrací, které vyprávění doplňují. Pokud tedy hledáte fantasy příběh se silnou politickou a lehkou romantickou linkou, pak právě tahle kniha by se vám mohla zamlouvat.

Tímto děkuji autorce za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete koupit tady

Žádné komentáře:

Okomentovat