L. D. Lapinski - Cestovní kancelář Jinosvěty

Cestování je zábavným, ale vcelku drahým koníčkem a ne každý si ho může dovolit. Navíc jsme všichni omezeni pouze na planetu Zemi, a byť skýtá mnoho kouzelných míst, pořád je to jenom jeden, nám dobře známý svět. Co byste však udělali, kdybyste mohli cestovat do míst, která na žádné mapě nenajdete, kde panují úplně jiné životní podmínky, a kde dokonce na každém kroku narazíte na magii? Pokud máte aspoň špetku magického nadání, cestovní kancelář Jinosvěty vás s nadšením přivítá a pozve do hlubin svých tajemství...

Flick se právě s rodiči a mladším bráškou přestěhovala na nové místo, kde nikoho nezná, a připadá si trochu ztracená. Vzhledem k letním prázdninám zatím nemusí chodit do školy, takže se spíš jen tak poflakuje a dělá pro rodiče chůvu svého mladšího sourozence. Ani trochu ji to však nebaví a touží po velkém dobrodružství. Moc ráda by opustila rodnou zemi a cestovala po světě, je však jenom dítě a její rodiče si žádné velké zahraniční dovolené nemůžou dovolit. Flick jim to nechce zazlívat, zároveň se však doma nudí. A tak není divu, že když na jedné ze svých procházek narazí na velmi neobvyklou cestovní kancelář, neodolá nakouknout dovnitř.

Jonatán Mercator provozuje cestovní kancelář Jinosvěty velmi zodpovědně a rozhodně nechce, aby se mu po ní courali lidé, kteří tam nemají co dělat. Když se tedy v jeho krámku zjeví Flick, hledí ji co nejrychleji vypoklonkovat. Dívka se ale nechce dát jen tak a ukáže se, že dělá dobře. Má totiž zvláštní nadání, díky kterému právě na tohle místo zcela zjevně patří. Když Jonatán zjistí, že Flick kolem sebe dokáže vidět magii, rozhodne se ji do tajemství kouzelných kufrů, jichž je strážcem, zasvětit. V tu chvíli může začít to pravé dobrodružství.

Flick je typický starší sourozenec, jehož rodiče se rozhodli pořídit si další přírůstek do rodiny. Je nucena jim bez ustání pomáhat, starat se o brášku a obětovávat svůj volný čas ve prospěch péče o něj. Pokud se náhodou rozhodne, že by ráda měla trochu prostoru, je okamžitě osočena ze sobectví a nevděčnosti. Už jen proto se snaží za každou cenu vymanit ze zaběhnutého stereotypu a něco zažít. Jonatán je jedináček, který na sebe příliš brzy musel vzít zodpovědnost za chod rodinného podniku. Snaží se tvářit jako člověk, kterému na ničem nezáleží a nic se ho nedotýká, svou práci bere smrtelně vážně a lidi okolo si drží od těla. Ne všechny jeho pohnutky zároveň musí být tak čisté, jak se na první pohled jeví, není ale v hloubi duše zlý a snaží se lidem spíš pomáhat než naopak.

Román zavádí čtenáře do zbrusu nového, kouzelného světa, kam je možné utéct pomocí kufru. Autorka si vyprávění rozvrhla tak, aby v prvním díle uzavřela část dobrodružství, ale zároveň si ponechala něco v záloze pro pokračování, což je na jednu stranu dobře, na druhou však kvůli tomu hodně utrpěla dynamika příběhu. Zatímco v prvních zhruba dvou třetinách se čtenář pouze seznamuje s prostředím, v té závěrečné se najednou všechno vyřeší, aniž by si stačil uvědomit, že vůbec existoval problém, který řešení potřeboval. Hlavní zápletka je poněkud plytká, ta vedlejší nemá prostor pořádně se rozvinout. Ve výsledku tak čtenář většinu času stráví výhradně poznáváním nového kouzelného světa, což asi není vyloženě chyba, ovšem zůstává otázka, jestli to stačí.

Autorka píše čtivě a s respektem ke svému cílovému publiku, takže text není nijak složitý a odpovídá tomu, co ocení zejména mladší děti. Trochu mu však chybí hlubší přesah nebo nějaký vnitřní humor, díky kterému by si ho naplno užili i dospělí. Text je hodně popisný, má lehce pohádkový nádech a, jak už bylo zmíněno výše, nemá právě ideální temporytmus, jelikož první část se vleče, zatímco ta druhá spěchá vpřed bez pořádného vysvětlení. Spoustu věcí si zřejmě autorka ponechává pro další díly, přesto by trošku obsáhlejší vysvětlení některých jevů a situací neuškodilo.

Cestovní kancelář Jinosvěty je dětskou knihou, kterou nejvíce ocení právě děti. Autorka píše primárně pro ně a příliš se nesnaží, aby si její příběh naplno užívali i dospělí. Jsou v něm proto scházející detaily a nesrovnalosti, které dětem pravděpodobně uniknou, ovšem dospělý by k nim rád měl víc informací. Jako úvod do nové série to rozhodně není špatné, zároveň to však není vyloženě ohromující. Hledáte-li pohádkové čtení pro své děti nebo chcete něco vyloženě odpočinkového, pak román svůj účel splní, zároveň se však jedná o až překvapivě zapomenutelný příběh.

Žádné komentáře:

Okomentovat