Anna Bolavá - Vypravěč

Kde leží hranice příběhu? Kdo jej tvoří a kdo ovládá? Může se vypravěč ztratit sám sobě i svým postavám nebo být z textu dokonce odstraněn? Řadu těchto otázek si po většinu 20. století kladli moderní a postmoderní autoři zvyklí ohýbat vyprávění podle vlastních potřeb a inklinující k všemožným formálním experimentům. Ve vodách české prózy to až tak běžné není, a přesto je nejnovější román Anny Bolavé podobným formálním experimentem. Anebo není?

Vítek a Jáchym mají na Běstvinách dědu. Čas od času ho navštíví, ale zatímco mladší Vítek se na každou návštěvu těší a dokonce utíká ze školy, jen aby se s dědečkem a především bývalou zámeckou oborou, v níž přebývá, viděl, Jáchym bere každý pobyt mimo město jako trest a na venkov se mu ani trochu nechce. Každý z bratrů je jiný a vnímá svět po svém, což se odráží i v jejich přístupu k dědečkovi. Ten má totiž podle dávné legendy za úkol střežit Běstviny před ohromným podzemním červem, kterého je třeba krmit a jemuž je nutné čas od času něco obětovat.

Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách. První mapuje rok 2011, kdy je dědeček už po smrti a jeho vnuci řeší, jak s domem, který po něm zdědili, naložit. Vrací se na Běstviny a v domě i jeho okolí hledají odpovědi na otázky, jež je v dětství mohly trápit, protože zůstávaly nezodpovězené. Druhá časová rovina potom zahrnuje dětství obou bratrů, především rok 1984, kdy na Běstviny poprvé zavítali, a následně i jejich dospívání a nejrůznější zážitky s tímto prostředím spojené. Vypichovány jsou především zlomové okamžiky, které mají vliv na celkový vývoj postav i směr, jímž se příběh ubírá, zároveň však nechybí zmínky o zdánlivých banalitách a zbytečnostech, které spíš než co jiného dokreslují atmosféru, ale hlavní hrdiny příběhu nijak neovlivňují.

O co v knize jde, naznačuje autorka už zvoleným názvem. Vypravěč je zde přirozeným průvodcem čtenáře, protože žádný příběh bez něj nemůže existovat, zároveň je zde však jeho funkce zpochybňována a hraje se s jejími hranicemi. Autorka se rozhodla prostřednictvím svého textu zkoumat, co všechno si vlastně vypravěč může dovolit, do jaké míry je tvůrcem příběhu a do jaké pouze dává hlas postavám. Text zkoumá a zpochybňuje koncept vševědoucího vypravěče, poukazuje na jeho limity a úskalí jeho existence a svým způsobem jeho přítomnost až absurdně zesměšňuje. Autorka se však odkazuje také k pirandellovskému zkoumání postav a prostřednictvím románu se zamýšlí nad tím, do jaké míry jsou jednotlivé charaktery výtvorem vypravěče a do jaké svébytnou jednotkou, jejímiž ústy vypravěč promlouvá. V textu se pracuje také s hranicemi fikčních světů, jejich prostupností a vzájemným vlivem, nebo s nejrůznějšími literárními klišé, která jako by se objevovala, jen aby dala najevo, že mohou.

Román je ve své podstatě jednou velkou literární hříčkou. Autorka se rozhodla pro rámcový příběh založený na rodinných vztazích, ten jí však slouží pouze jako berlička k poznávání možností vyprávění. Zcela úmyslně nechává běžně zdánlivě nepřítomného vypravěče promlouvat do příběhu, nikoliv však z pozice jakéhosi blahosklonného boha komentujícího dění, nýbrž jako skutečného tvůrce fikčního světa, který prostě nedokáže odolat nutkání být v něm vidět. Ve výsledku proto nejde o klasický román s čistou příběhovou linií, nýbrž spíše o román o vzniku románu. Autorka rozkrývá zákruty vzniku literárního díla a noří se do paradoxů toho, co se stane, když se jednotlivé aspekty střetnou ve snaze získat si ve výsledném celku co nejplnohodnotnější místo. Text je velmi dobře napsán, je čtivý, a navíc mnohovrstevnatý, takže každý v něm může najít něco trochu jiného a číst ho po svém.

Vypravěč není čtením pro každého, jelikož jde mnohem spíš o literární hříčku než o klasický román. Autorka prostřednictvím svého textu zkoumá různé aspekty vzniku příběhu a především funkci vypravěče v něm, zesměšňuje dobře známé a využívané principy a po vzoru postmodernistů je nabourává a ohýbá tak, aby jakákoliv potenciální pravidla smetla ze stolu. Vypravěč je tak vlastně románem o románu nebo možná vyprávěním o vypravěči. Přestože z hlediska příběhu, budeme-li brát v potaz ryze osudy postav, nejde o nic nového, po formální stránce je to extrémně zábavný experiment, který si zamilují především milovníci literatury, kteří se nebojí ztrácet a opět nalézat ve všech možných zákrutech této fascinující vědy.

2 komentáře: