Chris Grabenstein - Únik z knihovny pana Lemoncella

Představte si, že vás zavřeli v knihovně a vy se z ní potřebujete dostat ven. Pro každého knihomola je být uvězněn ve společnosti nespočtu knih splněným snem a pravděpodobně by nikam nepospíchal, co když je však v sázce velmi lákavá odměna? Nová knihovna pana Lemoncella právě otvírá své brány prvním nadšeným čtenářům a hodlá z toho pro ně udělat nezapomenutelný zážitek.

Kyle není žádným velkým čtenářem a rozhodně se neřadí k nejvzornějším žákům, miluje však společenské hry všeho druhu, zejména pak ty vymýšlené panem Lemoncellem. Když proto zjistí, že nově otevíraná knihovna v jejich městě je zaštítěna právě tímto mužem, který umožní dvanácti dětem vstoupit do jejích prostor o den dřív a prožít tam neopakovatelnou noc, rád by se mezi ně probojoval. Problém je, že mezi vybranou dvanáctkou můžou být jen děti, které napíšou tu nejlepší esej o nové knihovně. Esej, na kterou Kyle absolutně zapomněl a z níž dal dohromady jedinou větu, která nejspíš nikoho příliš neohromí. Když však něco chce, napne všechny síly, aby to získal, a rozhodně se nehodlá vzdát.

Nakonec se na Kyla usměje štěstí a mezi dvanáctku oceněných se probojuje. Má tedy šanci zažít úžasný večer plný zábavy v nově otevřené knihovně - zahrát si společenské i video hry, ochutnat skvělé jídlo a navrch se dobře pobavit s kamarády. A to zdaleka není všechno. Když se totiž děti následující den ráno proberou, zjistí, že si pro ně pan Lemoncello připravil ještě jedno nečekané překvapení. Jsou v knihovně uvězněné a mají přesně 24 hodin na to, aby se dostaly ven. Kdo to zvládne jako první, dočká se velmi lákavé odměny. Kyle výzvy miluje a není v tom sám. Hra může začít.

Autor svůj román vystavěl na principu klasické honby za pokladem a umístil své hrdiny do velmi atraktivního prostředí hypermoderní knihovny. V podstatě všechno, co najdou, je jim plně k dispozici, navíc dostávají i nenápadné nápovědy, které je mají nasměrovat. Jak je dokážou přečíst a jakou cestu nakonec zvolí, je však čistě na nich. Čtenář má možnost se do hledání východu ponořit spolu s hrdiny a pokoušet se stejně jako oni rozlousknout jednotlivé hádanky, případně odhadovat, jakým směrem se bude pátrání odvíjet. Autor umožňuje čtenáři vytvářet si vlastní teorie a následně si je i ověřovat, protože v podstatě na cokoliv, co vás napadne, dává odpověď.

Hlavním hrdinou je Kyle, který je klasickým dospívajícím klukem zajímajícím se víc o počítačové hry než o knížky. Vyrůstá tak trochu ve stínu svých dvou starších bratrů, kteří jsou na rozdíl od něj úspěšní sportovci nebo mladiství géniové, on sám to však nepociťuje jako újmu a snaží se je porážet aspoň na poli, kde to jde zase jemu, což je ve společenských hrách. Dalo by se říct, že kvůli tomu má Kyle sklony dostávat se do potíží, úmyslně však nikomu neubližuje, a přestože chce vždycky vyhrát, nikdy to není na úkor fair play. Nesnáší, pokud někdo podvádí nebo se snaží obcházet pravidla, a naprosto cizí je mu i sobectví. Vedle Kyla se nicméně v příběhu objevují i další postavy, ať už jde o jeho kamarády ze školy nebo soupeře ve hře. Autor si vybírá celkem klasické, až klišoidní charaktery, respektive typy dětí, které se objevují na každé průměrné základce, propracovaný charakter všech postav však není tím, na čem příběh stojí.

Vyprávění je ve třetí osobě povětšinou z pohledu Kyla, v několika kapitolách však dostanou prostor i další postavy, a to zejména aby měl čtenář šanci proniknout i do dalších míst v knihovně či jinde, kde se právě nenachází on a jeho přátelé. Text je čtivě napsaný, hodně sází na dialog a točí se především kolem pátrání, hádanek a rébusů, které hrdinům pomáhají posunout se dál. Díky krátkým kapitolám navíc příjemně ubíhá. Sice je od začátku jasné, jak nakonec celý příběh skončí, v tomhle ohledu autor nepřekvapí, ale i tak se mu daří průběžně budovat napětí a sem tam zakomponovat i nějaký zajímavější zvrat.

Únik z knihovny pana Lemoncella je svižným, zábavným příběhem, který ocení asi především mladší čtenáři, ani ti dospělí se však u něj nudit nebudou. Zápletka je postavená na klasickém honu za pokladem, který je ozvláštněn o knihovní prostředí a umožňuje čtenářům nepřímo se zapojit a luštit zapeklité hádanky spolu s hrdiny. Vývoj je předvídatelný a autor do příběhu nevnáší nic extra nového, přesto jde o velmi příjemnou, odpočinkovou záležitost, která se lehce čte, dovede vás k sobě připoutat a příjemně vás pobaví. A jelikož jde o první díl série, doufám, že se do budoucna dočkáme i těch dalších.

Žádné komentáře:

Okomentovat