Jenny Bayliss - Zima nejistých nadějí

V životě nastávají okamžiky, kdy nutně potřebujete přehodnotit svůj život a rozhodnout se, jak dál. Annie se pomalu dostává do středního věku, děti už má dospělé a většinu života tráví v restauraci, kterou s manželem založila a nyní vede. Její život by nejspíš pokračoval v příjemném stereotypu, kdyby nedošlo k nečekaným událostem.

Annie je šéfkuchařka a už jen proto tráví ve své restauraci spoustu času a obvykle se v ní zdržuje až do pozdních nočních hodin. Když se opět jednou zpozdí a navrch ještě zapomene telefon, pro který se potřebuje vrátit, uslyší v podniku zvláštní zvuky. Ve strachu ze zlodějů se jim rozhodne přijít na kloub a namísto kriminálníků narazí na vlastního manžela v diskreditující situaci s jednou z jejich servírek. To je pro Annii poslední kapka, a i když na partnerovy nevěry je zvyklá, tentokrát už odmítne znovu nad nimi zavírat oči.

Annie je odhodlaná udělat za minulostí tlustou čáru, takže když v novinách narazí na inzerát hledající zimního hlídače pro objekt na pobřeží, vezme to jako znamení a rozhodne se o práci ucházet. Pobřežní doupě splňuje všechny její požadavky na odlehlé místo s příjemnou atmosférou, kde si může v klidu lízat rány a znovu objevit smysl života. Zdá se, že do zdejší komunity zapadá dobře, a navíc se nebojí vyvinout snahu a přijít s novými nápady, které mohou být všem ku prospěchu. Jediný, kdo s ní má problém, je tak synovec majitelky, který by ji z domu nejradši co nejrychleji vypakoval. Povede se mu to nakonec?

Byť obálka evokuje zimní čtení, příběh je zasazen převážně do podzimního období a ukazuje postupné proměny krajiny v průběhu roku. Autorka se navíc inspiruje i místním folklórem a spolu s hlavními hrdiny slaví nejrůznější svátky jako Halloween nebo Guy Fawkes Night. Román se hodně soustředí na život celé komunity, akcentuje místní pospolitost a velmi dobře vystihuje soužití založené na přátelské výpomoci a sousedské solidaritě. Daří se jí skvěle postihnout atmosféru malého přímořského městečka, v němž s výjimkou starousedlíků příliš mnoho lidí nežije a jen čas od času sem zavítá cizí návštěvník, o to divočejší je však zdejší příroda a legendy.

Příběh se zaměřuje na Annie a její snahu znovu objevit sama sebe a začít žít tak, jak se jí samotné zamlouvá. V důsledku nejrůznějších životních ústupků totiž jako by zapomněla, co jí vlastně v minulosti dělalo radost a naplňovalo ji. Má ráda život a všechno, co jí může nabídnout, užívá si společnost a velmi ráda pečuje o ostatní, někdy i na úkor sebe. Nové prostředí je pro ni ideální příležitostí, jak propojit všechny své vášně dohromady a zároveň si najít čas i sama na sebe. S ohledem na žánr je přirozeně zakomponována i lehká romantická linka, která je sice předvídatelná, protože autorka se nesnaží o žádnou zvláštní invenci a využívá klasickou, ohranou zápletku, vlastně to však ničemu nevadí.

Text je napsán velmi čtivě a díky krátkým kapitolám si navíc udržuje svižné tempo. Autorka se hodně soustředí na dialogy, zároveň však umně pracuje také s popisy a budováním atmosféry. Zobrazování rytmu roku a s tím spojených událostí je velmi plastické a dovede čtenáře přenést v čase i prostoru, takže naplno prožívá to, o čem čte, a dovede si to snadno představit. Dobře popsané jsou i postavy, které sice občas vyvolávají lehký dojem typizovanosti, aby byly zastoupeny co nejrozmanitější charaktery, to však zároveň neznamená, že by byly vyloženě ploché. Jazyk je obrazivý, ne však přehnaně složitý, takže stránky rychle ubíhají.

Zima nejistých nadějí je romantickým příběhem o nových začátcích zasazeným do kouzelného prostředí britského venkova. Autorce se velmi dobře povedlo vystihnout divokou atmosféru mořského pobřeží, které v minulosti lákalo piráty, stejně jako komunitní pospolitost obyvatel zdejší vesnice při nejrůznějších oslavách i v každodenním životě. Jde o milý příběh o lidských vztazích a hledání i nalézání sama sebe, který sice nijak nevybočuje ze svého žánru, ale za přečtení rozhodně stojí.

Žádné komentáře:

Okomentovat