Tom Felton - S kouzelnickou hůlkou

Tom Felton, herec, kterého si většina lidí pamatuje coby Draca Malfoye z filmové podoby ságy o Harrym Potterovi. Jeho kariéra je však mnohem zajímavější. Ve své autobiografii S kouzelnickou hůlkou vzpomíná na léta strávená na place natáčením slavné kouzelnické série, ale také přidává k dobru historky z dětství a zamýšlí se nad vším, co ho nějakým způsobem formovalo a proměnilo v člověka, jímž je dnes.

Tom se narodil jako nejmladší dítě v poměrně velké rodině a jeho tři starší bratři ho nikdy nenechali zapomenout, že rozhodně nemá nárok na pozici rodinného mazánka. V rodině vždycky panovala zdravá míra přirozené rivality, která ho i navzdory jeho pozdější slávě dokázala udržet na zemi. A jak ve svých pamětech několikrát podotýká, měl štěstí na vcelku normální dětství a dospívání vyplněné klasickými zážitky příslušnými pro daný věk. Většina vrstevníků navíc nevnímala jeho hereckou kariéru jako něco zásadního, spoustě z nich byla ve skutečnosti celkem ukradená a ostatně byly i momenty, kdy příliš nezajímala ani Toma samotného.

Celá kniha je směsicí jeho pracovního a soukromého života, protože tyto dvě části jsou neodmyslitelně propojené a nelze je od sebe oddělit. Svou první roli získal v reklamě, později se dostal k filmu a na přelomu tisíciletí měl to štěstí, že uspěl v konkurzu na filmy o Harrym Potterovi. Jak sám přiznává, jeho přístup ke castingu nebo samotnému natáčení nebyl právě nejvzorovější, přesto se toho na place spoustu naučil, ať už od svých režisérů nebo spolupracovníků. Na snímcích kouzelnické ságy se totiž podílela celá plejáda významných britských herců, kteří patří, či patřili ke špičce ve svém oboru, takže jejich mladší kolegové měli příležitost čerpat z jejich letitých zkušeností a přístupu.

Vzhledem k tomu, že jde o paměti, je text přirozeně složený z nejrůznějších vzpomínek. Tom si vybírá především ty momenty, které pro něj byly nějakým způsobem zásadní a formativní, a skládá jednotlivé historky víceméně chronologicky za sebe. Tento postup však nedodržuje striktně, a pokud se mu někdy víc hodí navázat tematicky, nikoliv časově, nebojí se to udělat. Ocenění si nicméně zaslouží především fakt, že autobiografie je neskutečně upřímná. Tom se v ní dělí i o momenty, na které není hrdý, protože se zachoval nějakým způsobem nesprávně nebo byl příliš arogantní a povznesený nad ostatní. Z knihy je velmi cítit pokora pojící se spíše s pokročilejším věkem a je obdivuhodné, že člověk, kterému je jen něco málo přes třicet, má vnitřně velmi dobře utříděné hodnoty i přístup k životu.

Text je navíc velmi dobře napsaný. Tom Felton má neuvěřitelný vypravěčský talent, dovede si čtenáře zaháčkovat a nepustit ho. Vedle zábavných historek ze svého života nicméně dává k dobru i celou řadu hlubších myšlenek, které stojí za úvahu. Na příkladu vlastního života ukazuje, že není ostuda říct si o pomoc, když máte pocit, že ji potřebujete, stejně tak ukazuje, že můžete dělat chyby, protože nikdo z nás není dokonalý a právě prostřednictvím chyb se toho můžeme nejvíc naučit. Tomova autobiografie se tak nepřímo stává i motivační knihou, z níž si toho čtenář může poměrně hodně odnést, pokud bude chtít se nad předestíranou problematikou zamyslet.

S kouzelnickou hůlkou je velmi překvapivá kniha, protože je to vyvážený mix skvělého vyprávění, zábavných historek, vzpomínek i celospolečenského přesahu. Tom Felton je talentovaným spisovatelem, který umí pracovat se slovem, ví, co chce říct, a zároveň i to, jak by to měl udělat. Jeho autobiografie je díky tomu extrémně čtivá a navíc má velmi širokou čtenářskou základnu. Přestože její stěžejní část je totiž o Harrym Potterovi, je to zároveň příběh obyčejného kluka dospívajícího za trochu nestandardních podmínek, který může být pro mnohé velkou inspirací. Jednoduše velmi příjemný čtenářský zážitek nejen pro fanoušky slavného brýlatého čaroděje. 

Žádné komentáře:

Okomentovat