Emma Chase - Královsky spolu

Henry se nikdy neprosil o trůn ani postavení korunního prince. Když se však jeho starší bratr zamiloval a rozhodl abdikovat, najednou mu to všechno spadlo do klína. Zdá se, že má postavení, které by mu leckdo záviděl, Henry ho však zneužívá k zábavě a na důsledky nehledí. Chce si hlavně užívat, což ho vede k plánu, který by jeho babička královna rozhodně neschválila.

Henry se zoufale nudí a uvažuje, jak by na tom mohl něco změnit. Když se proto setká s televizní producentkou stojící za oblíbeným seznamovacím pořadem, nedá jí moc práce ho přesvědčit, že je ideálním účastníkem speciální edice její show. Na zámek, kde Henry tráví něco jako domácí vězení, se sjedou svobodné dívky s modrou krví, aby bojovaly o jeho přízeň a potenciálně i o možnost stát se královnou. Na začátku to všechno vypadá jenom jako neškodná zábava, která má dědice trůnu rozptýlit a zažehnat všudypřítomnou nudu, pak se však Henry seznámí se Sarah.

Sarah je šlechtična s bezchybnou pověstí a dostatečně modrou krví, kterou však na seznamovací show neužije. Má ráda svůj klid, nesnáší veřejná vystoupení a nejlíp jí je s knížkou v ruce nebo aspoň v knihovně. Do žádné seznamovací soutěže by se ani náhodou nepřihlásila, ovšem její mladší sestra za každou cenu touží se zúčastnit, protože by jí to mohlo otevřít dveře do světa showbyznysu. A jelikož jejich matka ji samotnou nepustí, Sarah se musí obětovat. Rozhodně se však nehodlá stát soutěžící a v celé show hodlá figurovat maximálně jako sestřina asistentka. Ve chvíli, kdy obě přijíždějí na zámek, si však nedokáže ani představit, jak strašně se věci zkomplikují.

Román je v podstatě jedno velké klišé - krásný, bohatý a záletný princ se zamiluje do obyčejné, zakřiknuté holky a vytáhne ji z její ulity. Henry je nezodpovědný floutek, který většinu času uvažuje svým penisem, přemýšlí, koho by mohl ojet, a utápí se v alkoholu. Je přesvědčený, že pro své budoucí postavení se ani trochu nehodí, a jako by se to snažil ostatním vším, co dělá, dokázat. Má tendence vyvolávat problémy a způsobovat faux pas často jenom proto, že plácne něco nevhodného nebo se nad svým výrokem pořádně nezamyslí, a ostatní pak musí jeho průšvihy žehlit. Sarah je prototypem tuctové dívky, která hlavního hrdinu zaujme právě svou obyčejností. Má neustále nos zabořený v knížkách, ujíždí na britské klasice a chce především žít nudný život, v němž nehrozí riziko, že ji někdo zraní. Bojí se žít naplno, protože má tendence promítat do skutečného světa realitu svých příběhů, a nehodlá připustit, že by mohla skončit se zlomeným srdcem. To radši nemilovat, než si nechat ublížit. Ti dva jsou zcela nepravděpodobným párem, což je přesně ten důvod, proč by měli skončit spolu. V tomto ohledu není autorka nijak originální, jelikož si vypůjčuje zápletku každého druhého romantického příběhu pro teenagery (a nejen pro ně). Vývoj postav navíc úplně nedává smysl a působí účelově.

Příběh je napsán v ich-formě, přičemž na pozici vypravěče se střídají Henry a Sarah, aby měl čtenář šanci nahlédnout situaci z obojí perspektivy. Text je vcelku čtivý, byť občas se objeví nezáživnější pasáže. Zároveň, ač je zde řada erotických scén, autorka není přehnaně explicitní a nechává spíš na fantazii čtenáře, aby si dotvořil, co přesně se mezi postavami děje. Jak už bylo řečeno výše, zápletka je jedno velké klišé, zároveň se tady také objevují vykonstruované konflikty tak typické pro tento typ literatury, které by se daly snadno odstranit, kdyby si postavy jednoduše sedly a promluvily si. Autorka se pokusila vetknout do textu i trochu hlubší problémy, aby příběhu dodala přesah, problém je, že působí lehce navíc, protože s dějem jako takovým vlastně nesouvisí.

Královsky spolu je vcelku průměrná romantika, která nijak nevybočuje z řady dalších děl téhož žánru. Autorka postavila zápletku na klasickém, těžce ohraném klišé a vlastně jej nedokázala nijak ozvláštnit. Přes pasáže, u kterých to trochu drhne, je text příjemně čtivý a rychle plyne, nemá však čím ohromit a vlastně ani zaujmout, protože vyprávění se točí v kruhu. Jako nenáročná oddechovka obstojí, ale i tak se v rámci žánru najdou lepší knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat