Ali Hazelwood - Hypotéza lásky

Když napřed jednáte a teprve potom o svých činech začnete přemýšlet, koledujete si o problémy. Olive potřebuje, aby se její nejlepší kamarádka přestala zajímat o její milostný život a bez výčitek si začala vztah s jejím ex, proto na školní chodbě políbí prvního člověka, na něhož narazí. Problém je, že je to obávaný a všemi nenáviděný profesor Adam Carlsen, který by jí mohl pěkně zavařit.

Je večer, škola zeje prázdnotou a Olive tady provádí jeden z četných pokusů nutných k její dizertaci. Je doktorandkou na Stanfordu a studium jí zabírá tolik času, že na koníčky nebo randění už jí ho moc nezbývá. Zároveň ale chce, aby si milostný život užívali aspoň její přátelé, a když vidí, že její nejlepší kamarádka Anh pokukuje po klukovi, s nímž Olive krátce randila, je odhodlaná je dát dohromady. K tomu ale musí ostatní přesvědčit, že ona sama k dotyčnému žádné city nechová, jelikož má někoho jiného. A tak když jednou večer zahlédne koutkem oka svou přítelkyni na univerzitní chodbě, zareaguje zcela instinktivně a políbí prvního muže, který jí vejde do cesty.

Adam Carlsen je postrach univerzity, protože je sice mladý a od jeho studentských let ještě neuplynulo tak moc času, ale je znám svým nevybíravým chováním a tím, že nikomu nedá nic zadarmo. Když Olive zjistí, že se vrhla právě na něj, v první chvíli se zděsí, jelikož její chování by mohlo mít velmi nežádoucí důsledky. Carlsen ji však překvapí. Nejen že se na ni nezlobí, ale dokonce je ochoten jí pomoct a předstírat, že spolu mají vztah. Konec konců, i jemu se to z různých důvodů může hodit. Má jít o nevinnou šarádu na pár týdnů, která se však velmi záhy začne komplikovat...

Román je zasazen na univerzitu a do vědeckého prostředí, které je poměrně tvrdé a velmi sexistické. Hlavní hrdinka se na denním pořádku musí potýkat s předsudky vztahujícími se k jejímu pohlaví a neustále ostatním dokazovat, že je stejně dobrá, ne-li lepší než jakýkoliv muž v jejím okolí. I to nicméně vede k tomu, že o sobě nepřestává pochybovat a bez ustání bojuje s vnitřní nejistotou. V jednom kuse se ptá sama sebe, jestli je dost dobrá a jestli má její výzkum vůbec nějaký smysl. Navíc se děsí toho, že by si měla pustit k tělu nové lidi, protože její životní zkušenost jí napovídá, že všichni, které miluje, ji nakonec opustí, a ona začíná pochybovat, jestli si něco takového jako vztah vůbec zaslouží.

Oba hlavní hrdinové jsou klasickým příkladem společensky neobratných jedinců, kteří z různých důvodů mají problém udržovat blízké vztahy. V mnoha ohledech jsou si velmi podobní a blízcí, což o sobě zjišťují v momentě, kdy se rozhodnou předstírat vztah a nečekaně spolu tráví poměrně hodně času. Ani jeden příliš nevyniká v interakci s druhými, oba mají své mouchy a charakterové zvláštnůstky, ale kupodivu se chovají vcelku rozumně a dovedou spolu fungovat bez zbytečných dramat. Kdyby si sedli a na rovinu promluvili, mohli by sice předejít řadě nedorozumění, na druhou stranu by pak ale román mohl být tak o polovinu kratší, jelikož by nebylo o čem psát.

Příběh je vcelku banální a nedá se říct, že by výrazněji vybočoval z rámce typického pro svůj žánr, v tomto ohledu však čtenář žádnou zvláštní inovativnost ani neočekává. Plusem je, že autorka se snaží nakousnout problematiku žen ve vědě a poukázat na příkoří, jimž jsou vystavovány, a to přirozenou, nijak moralistní formou. Navíc píše extrémně čtivě a navzdory využití nejrůznějších vědeckých termínů i srozumitelně. Text je do značné míry založen na dialogu, což jenom ještě umocňuje tempo, a navíc je prodchnut suchým, lehce sarkastickým humorem, který k vědeckému prostředí až překvapivě dobře sedí.

Hypotéza lásky není vyloženě originální příběh ani téma, které by tu ještě nikdy nebylo. Autorka si vzala typickou žánrovou zápletku, kterou však zasadila do neotřelého prostředí a zpracovala způsobem, který má potenciál podnítit diskuze o některých zásadních společenských otázkách. Nevyhnete se sice žánrovým klišé, ale přesto jde o velmi čtivou, zábavnou romantiku se sympatickými hrdiny v hlavních rolích, kterým nemůžete nefandit.

Žádné komentáře:

Okomentovat