Stephanie Drayová - Ženy ze zámku Lafayette

Války obvykle vedou muži, protože ženy do zákopů nikdo posílat nebude. Nikde však není psáno, že nemohou bojovat ve svých vlastních bitvách a být extrémně nápomocné v dobách, kdy je to třeba. Adrienne de Lafayette, Beatrice Chanlerová a Marthe Simonová žijí každá v jiné době, přesto jsou jejich osudy propletené, a to nejen tím, že každá z nich prožila aspoň část života na zámku Chavaniac-Lafayette.

Píše se druhá polovina 18. století a mladinká Adrienne je provdána za ne o moc staršího Georgese Lafayetta. Ničím zajímavý mladík, pro něhož se její rodina rozhodla jenom kvůli jeho nečekaně nabytému jmění, se má jednou proslavit ve válce za americkou nezávislost. K tomu však ještě pár let zbývá a ti dva proto mají příležitost pracovat na svém vztahu a vybudovat si láskyplné manželství plné citu a důvěry. V roce 1914 se Američanka Beatrice Chanlarová za každou cenu snaží zachránit své manželství. S mužem už nějakou dobu žijí odděleně a přirozeně se odcizili, pro Beu to však rozhodně není konečná a jelikož nepatří k ženám, které by se vzdávaly, je odhodlaná vybojovat manžela zpátky. Plány by jí však mohla zkřížit první světová válka, která klepe na dveře a životy všech už brzy obrátí vzhůru nohama. Podnítí však Beatrice k tomu, aby se začala angažovat a pomáhat, seč jí síly stačí. Marthe je jednou z učitelek v sanatoriu na zámku Chavaniac-Lafayette, která se prostě jen snaží přežít v podmínkách zuřící druhé světové války. Její snoubenec odešel na frontu, ona sama uvízla v kolaborantské části Francie a naděje na zlepšení situace je v nedohlednu. Navzdory tomu Marthe neztrácí víru, že by mohla nějak přispět k válečnému úsilí a třeba i pomoci lidem, kteří by to jinak v podmínkách loutkového režimu měli nadmíru těžké.

Autorka se rozhodla svůj příběh odvyprávět ve třech dějových linkách odehrávajících se v rozdílných časových rovinách. Každá má svou hlavní hrdinku, ty jsou však navzájem provázané, ať už podobností osudů nebo skutečnou vzájemnou kooperací. Každá z linek je vyprávěna jednou hlavní hrdinkou, které jsou sice velmi odlišné, ale přesto se v mnohém podobají. Nejvíc asi v tom, že všechny projevují obrovskou statečnost tváří v tvář nebezpečí a nebojí se chladnokrevně riskovat pro záchranu druhých, a to často i za cenu vlastního ohrožení. Svým způsobem jsou všechny lehkomyslné a mají tendence k impulzivnímu jednání, jež je může dostávat do problémů. Všechny tři jsou však zároveň hluboce milující, byť jejich vztahy jsou poměrně komplikované a ne vždycky mají šťastný konec. Výhodou navíc je, že román není přehnaně patetický a vykresluje nejrůznější situace přesně v souladu s pravidly pravděpodobnosti. Válka je zde popisována z pohledu lidí, kteří do ní v podstatě nemohou přímo zasáhnout, ale právě proto hledají jiné způsoby, jak být užitečný.

Autorka se pro svůj román inspirovala skutečnými událostmi a osobnostmi a před jeho sepsáním provedla velmi podrobný historický průzkum. První dvě hrdinky - tedy Adrienne a Beatrice - jsou založeny na skutečných ženách, třetí - Marthe - je fiktivní, ovšem inspirovaná lidmi žijícími na zámku v době druhé světové války. Přestože román je zasazen do velmi turbulentního období, není dějově příliš bohatý. Pochopitelně je v něm zachycena řada dramatických momentů a zásadních informací, zároveň se však soustředí především na psychologii hrdinek a jejich pohnutky k nejrůznějším akcím.

Text je napsán čtivě a velmi dobře pracuje s rozdílností hrdinek. Linky Adrienne a Beatrice jsou vyprávěny v minulém čase, ta Marthina v přítomném, pokaždé v ich-formě. Zároveň má však každá z žen osobité vyjadřovací prostředky, díky nimž se mezi nimi snadno rozlišuje, a čtenář by je proto rozeznal, i kdyby na začátku kapitol nebyla jména ukazující, kdo bude vyprávět. Text je hodně popisný, jelikož autorka se soustředí na historické události i vnitřní svět svých hrdinek, zároveň však využívá i živých dialogů, takže příběh si udržuje poměrně svižné tempo.

Ženy ze zámku Lafayette jsou sice trochu pomalejším a ne příliš akčním, ale přesto výborně napsaným historickým románem. Autorce se povedlo na jeho stránkách oživit tři velmi rozdílné hrdinky, které tak úplně nepasují do své doby a které se ze všech sil snaží přispět k tomu, aby byl svět lepším místem. Díky tomu, že autorka vychází ze skutečných událostí, a životních osudů, které má navíc velmi podrobně zmapované, vzniká velmi působivý obraz světa zmítaného válkou, v němž má ale láska své stálé místo a v němž i úplně obyčejní lidé mohou mnoho dokázat.

Tímto děkuji nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat