Velikonoce v Paříži

O Paříži se často prohlašuje, že je tím nejromantičtějším městem na světě. Něco na tom asi bude, protože město nabízí tolik zákoutí, ve kterých se ztratit, že jednoduše přeje milencům. Zároveň vás však dovede okouzlit, i pokud nemáte žádné romantické záměry. Stačí chodit po jejích ulicích, rozhlížet se okolo a nechat se naplno pohltit místní atmosférou...

Jak do Paříže a jak po ní
Do Paříže se nejsnáze dostanete letecky, počítejte však s tím, že si nejspíš trochu připlatíte. Ne snad, že by sem nelétaly nízkonákladové společnosti, jen jich je málo a letenky bývají málokdy v akci. Navíc to chce trochu si dát pozor, s kým letíte, jelikož kupříkladu Ryanair, sice Paříž jako destinaci nabízí, nicméně přistáváte v Beauvais, což je od hlavního města skoro 100 km. My se na místo vypravili s Transavií a zpáteční letenky nás vyšly na nějakých 5 tisíc za jednu. Svou roli určitě sehrálo i to, že jsme cestovali na Velikonoce, ale přesto počítejte s tím, že půjde o větší částku. Každopádně let zabere zhruba hodinku a půl, takže jde rozhodně o nejrychlejší variantu.
Pokud chcete ušetřit a nevadí vám strávit půl den v autobuse, pak můžete do Paříže vyrazit i se Student Agency nebo FlixBusem. Vyjde vás to levněji, pokud tedy náhodou nenarazíte ne ultra akční letenky, zároveň ale počítejte se 13 hodinami na palubě autobusu. Pokud vás nehoní čas a zároveň neradi létáte, je to rozhodně varianta.
Jakmile se ocitnete v Paříži, můžete využít široké sítě MHD. Z letiště do centra se nejsnáze dostanete vlakem. Z Orly vás to vyjde na 14 euro, jak je to ze Charlese de Gaulla netuším, ale hádala bych, že podobně. Po Paříži je nejlepší přesouvat se metrem, protože se nemusíte bát, že uvíznete v zácpě. Přece jenom je tu poměrně silný provoz. Linek je tu řada a jsou dobře značené, takže se bez potíží zorientujete, případně vám poradí strýček Google. Jedna jízda vás vyjde na zhruba 2 eura, pokud se rozhodnete využít příměstský vlak a vyrazit někam do okolí, vejdete se obvykle do 5 eur (za tu cenu vás vlak doveze např. do Versailles). Lístky si můžete bez potíží nakoupit v automatech, na větších stanicích, ale vlastně nejen tam, zároveň bývají informační a prodejní okénka, kde vám jízdenky prodají. V automatech si můžete navolit angličtinu, obsluha za přepážkou jí obvykle mluví taky, ale jelikož my se domlouvali francouzsky, garantovat vám to nemůžu.
Jako obvykle vám ale doporučím po městě hlavně chodit. Jasně, není na škodu si občas trochu zkrátit vzdálenost a někam se přiblížit, zvlášť pokud toho chcete stihnout za jeden den co nejvíc, ani tak ale není nad to co nejvíc chodit a skutečně na sebe nechávat působit atmosféru města. Zároveň to má i tu výhodu, že se nebudete muset děsit nejrůznějších výluk způsobených stávkami. A že se s nimi potkáte, je téměř jisté, protože Francouzi považují stávkování za svým způsobem národní sport.


Kde se ubytovat a kde najíst
Nalijme si čistého vína - Paříž je drahá. A to tak, že hodně. Samozřejmě hodně záleží na tom, jakou míru pohodlí vyžadujete, ale je lepší počítat s tím, že i za levný hotel si tady připlatíte. Zvlášť v centru a jeho okolí. Pokud vám nevadí Airbnb, je to v tomhle případě celkem rozumná varianta, jelikož máte mnohem větší šanci sehnat dostupné bydlení na MHD i v dochozí vzdálenosti k nejznámějším památkám. My se ubytovali v Marais, a ano, stálo nás to poměrně dost, ale měli jsme k dispozici celý malý byteček s plně vybavenou kuchyní, takže jsme mohli třeba ušetřit na jídle tím, že jsme si připravovali snídaně, případně si mohli uvařit.
Francouzi jsou gurmáni a francouzská kuchyně bezpochyby patří k těm, které byste měli vyzkoušet. Ceny v Paříži jsou v porovnání se zbytkem země vyšší, ale polední menu se dá sehnat za cenu kolem 20 euro. Většinou v něm máte hlavní chod a předkrm nebo dezert. Vodu dostanete k jídlu automaticky zdarma, většinou vám na stůl dají celou karafu. Můžete si ale objednat i jakékoliv další pití, v nabídce je to, co jinde, a Francouzi navíc mívají bohatý výběr vína na skleničku, takže pokud ho máte rádi, tady si přijdete na své. Pokud nevyužijete nabídky výhodných poledních menu, pak předkrmy a dezerty obvykle stojí kolem 10-15 euro, hlavní chody se pohybují okolo 20-25 euro. K ochutnání rozhodně doporučuju klasickou francouzskou cibulačku, a pokud chcete něco echt francouzského, pak taky šneky.
Co rozhodně ochutnat musíte, jsou francouzské dezerty. Ne náhodou je zdejší cukrařina proslulá. Skvělý je klasický tarte tatin, tedy obrácený jablečný koláč, nejde však o jedinou delikatesu, která by neměla uniknout vaší pozornosti. Klasikou jsou také makronky, které se vyrábí v nekonečných barvách a příchutích, jinak však narazíte i na éclairy, tartaletky a další cukrářské výtvory, které báječně vypadají a ještě lépe chutnají. Jako nic v Paříži ani tohle není levná záležitost, počítejte tak 8-10 euro za jeden dezert, někdy o něco míň, ale minimálně ochutnat prostě musíte.


Co v Paříži vidět a rozhodně neminout
A dostáváme se k památkám. Na ty je Paříž rozhodně bohatá a záleží čistě na vašich preferencích a trochu taky finančních možnostech, které se rozhodnete navštívit. Jako nic v Paříži ani vstupy nepatří k nejlevnějším. Co bych doporučila já?

Muzea a galerie
Začněme u muzeí a galerií. V Paříži jich je hromada, některé dokonale obskurní, jiné úplně normální. Nejznámější a největší je pochopitelně Louvre. Pokud toužíte po návštěvě, doporučuju nakoupit lístky předem, jinak vás čeká pár hodin ve frontě. Zároveň se obrňte trpělivostí i při pohybu v samotném muzeu, jelikož klasický okruh od Venuše z Milétu přes vítěznou Niké až k Moně Lise tady chce absolvovat každý, a právě v těchto místech se proto tísní největší davy. Renesanční mistři za vidění určitě stojí, zároveň však jsou v muzeu i zajímavější obrazy než právě Mona Lisa. U některých méně známých a na první pohled méně lákavých, ale rozhodně ne horších kolekcí navíc můžete mít výstavní prostory takřka jenom pro sebe a dopřát si klidné rozjímání. My tentokrát Louvre vynechali, protože já i ségra už jsme uvnitř byly a naši nepatří zrovna k nejzapálenějším milovníkům umění.
Druhou populární galerií je Musée d'Orsay vybudované na bývalém vlakovém nádraží. Zdejší sbírka je zaměřená výhradně na impresionisty a láká úplně stejné davy jako Louvre. Jen je to tady o poznání menší, takže na nějaké soukromí radši předem zapomeňte. Originály Maneta, Moneta nebo Degase za pohled určitě stojí, my je ale pro tentokrát taky vynechali, protože i tady je před vchodem nekonečná fronta, v níž uvíznete klidně na pár hodin, pokud nemáte lístky předem. Trochu stranou, ale díky tomu i o poznání méně vytížené, leží museum Augusta Rodina. Pokud máte tohohle sochaře rádi, muzeum rozhodně doporučuju. Narazíte tu na všechna jeho nejznámější díla, ale také na řadu těch méně známých. Mým favoritem v tomhle případě jsou nejrůznější studie rukou, o kterých se ve výtvarném umění všeobecně prohlašuje, že patří k tomu nejtěžšímu.
Milovníci vojenství si přijdou na své ve vojenském muzeu umístěném v prostorách Invalidovny. Do komplexu jako takového se dostanete i bez vstupenky, do interiéru už ne. Součástí je i monumentální barokní kostel, v němž je pohřben Napoleon. Pokud holdujete modernímu umění, pak byste zase neměli projít bez povšimnutí kolem Centre Pompidou, které zaujme už svou neotřelou architekturou a uvnitř jsou různé trvalé i dočasné výstavy. Dalšími výstavními prostory jsou potom Grand Palais a Petit Palais. Ten první se aktuálně rekonstruuje, ten druhý hostí nejrůznější dočasné výstavy a jeho hlavní přidanou hodnotou je fakt, že vstup je zcela zdarma.


Církevní památky
Paříž je plná kostelů všech velikostí a jelikož všechny církevní památky ve Francii mají volný vstup, ani tady po vás nikdo nebude chtít žádné poplatky. Platí se maximálně v případě, že chcete vylézt na nějakou vyhlídku nebo galerii soch. Výjimkou je v tomhle ohledu Panthéon, který vás vyjde na 11 euro, na druhou stranu to však není tak úplně církevní památka, jelikož v důsledku velké francouzské revoluce svou původní funkci chrámu nikdy neplnil a stal se mauzoleem zasvěceným významným Francouzům. Podzemní krypta je monumentální a je v ní uloženo 81 lidí - 75 mužů a 6 žen. Jen taková zajímavost, první žena sem byla uložena až v roce 1995 a šlo o Marii Curii Sklodowskou. Tolik k rovnoprávnému postavení žen ve Francii.
Jednou z nejkrásnějších pařížských, ale vlastně i francouzských katedrál, je Notre Dame. Ta je ale od požáru v roce 2019 stále ještě v rekonstrukci, a pokud si to dobře pamatuju, minimálně do příštího roku bude. Dovnitř se tak nedostanete a můžete chrám obdivovat pouze zpovzdálí a odhadovat, jak daleko stavební práce na střeše a vnitřních úpravách postoupily. Kdysi jsem uvnitř byla, takže vím, že to stojí za vidění, a těším se, až se sem zase jednou vrátím a znovu se interiérem pokochám.
Další nepřehlédnutelnou dominantou je bazilika Sacré Coeur na Montmartru. I tady se obrňte trpělivostí, pokud chcete dovnitř, protože tady proudí doslova davy, navíc se zdržíte i bezpečnostní kontrolou. Ty jsou ve Francii všude a v Paříži na ně vzhledem k množství teroristických útoků a nepokojů zvlášť dbají. Obvykle je to jenom o tom, že otevřete kabelku nebo batoh a ukážete, co máte uvnitř, nikdo vás nešacuje, ale je dobré s tím počítat, abyste pak nebyli překvapení. Ale zpátky k Sacré Coeur. Za poplatek se dá vyšplhat do kopule, krásný výhled na Paříž je však i z terasy pod chrámem.


Vyhlídky
Co si budeme nalhávat, většina lidí do Paříže jede, protože se na město chce podívat z ikonické Eiffelovy věže. Na množství turistů je to znát, ani nemluvě o tom, že vás tady čeká bezpečnostní kontrola, abyste se vůbec dostali pod věž, a následně se ještě musíte postavit do fronty na lístky, případně na výtah. Pokud chcete až nahoru do třetího patra, kupte si lístky předem, jinak vás čeká hodně nepříjemné stání ve frontě. Stejně tak, pokud hodláte pro výstup do druhého patra využít výtah. Pokud vám nevadí jít po svých, seženete lístky na internetu klidně na poslední chvíli a i fronta pod věží je poměrně krátká. Pokud máte solidní fyzičku, pak vám výstup nezabere ani deset minut. Tyhle lístky vás vyjdou na 11 euro a pokud nepotřebujete do třetího patra, je to rozhodně ta nejpříjemnější alternativa. Za sebe můžu doporučit vylézt sem na západ slunce, protože ten je takhle z výšky skutečně kouzelný. Moc pěkný je zároveň pohled na osvětlenou věž po setmění z Trocadera. V noci se navíc  Eiffelovka každou celou hodinu (od setmění do půlnoci) na pět minut rozbliká, což je v kontrastu k noční obloze vážně nádherná podívaná.
Paříž ale nabízí i další vyhlídky. Můžete se nechat vyvézt třeba na střechu Tour Montparnasse, což je jediný mrakodrap v historické zástavbě města, po jehož dokončení bylo rozhodnuto, že další podobné stavby už tu nevzniknou. Mrakodrapy tak dneska vyrůstají pouze v La Défense, kde můžete využít vyhlídky na Grande Arche. Vylézt se dá také na Vítězný oblouk. Všechny zmiňované vyhlídky jsou zpoplatněné, takže pokud se pro ně rozhodnete, počítejte s tím. Každá zároveň nabízí trochu jiný pohled na Paříž, takže i když město je v podstatě placka, můžete ho obdivovat z mnoha různých úhlů. Zadarmo je vyhlídka ze střešní terasy obchodního domu La Fayette, ta je ale zároveň poměrně nízká, takže neuvidíte moc daleko.


Další památky
V Paříži je toho ale k vidění rozhodně víc. Jedním z míst, které byste si neměli nechat ujít, je opera Garnier a vůbec nezáleží na tom, jestli jste nebo nejste milovníky žánru. Vůbec totiž nemusíte na představení, stačí zajít na prohlídku, která vás bude stát 14 euro a otevře vám všechny prostory opery - zavítáte do foyer, projdete se po schodišti, a pokud budete mít štěstí, budete moct nakouknout i do lóží a sálu. Nám se to bohužel nepovedlo, jelikož v sále probíhala zkouška, ale i tak je budova opery překrásná a za návštěvu určitě stojí.
Projít byste se měli také po Champs Elysées, což je neslavnější nákupní třída, kde najdete obchody těch nejluxusnějších značek stejně jako klasické módní řetězce. Na butiky Chanel nebo Luis Vuitton se přitom klidně stojí dlouhé fronty, protože lidi očividně láká přivézt si z Paříže, města módy, nějaký ten luxusní kousek. Jsou tu ale neskutečné davy, takže se obrňte silnými nervy, bez nich to tu totiž nepřežijete.
K procházkám svádí také Montmartre, jelikož je to čtvrť bohémů, která dodneška dýchá specifickým kouzlem. V minulosti tady jakožto na jediném kopci široko daleko stávaly mlýny určené k mletí mouky pro celou Paříž, dneska je to trochu hipsterské místo, kde ale narazíte na spoustu lokálních kavárniček s dobrou kávou a chutnými zákusky. Nejznámější náměstí Malířů je ale v dnešní době tak přeturistovaným místem, že klidnou skleničku si tu určitě nevypijete, takže je lepší jít někam dál a do většího klidu. A když už budete bloumat zdejšími ulicemi, zastavte se u Moulin Rouge, jelikož tenhle nejslavnější kabaret prostě nemůžete minout, i když kdo ví, proč je slavný právě on a žádný jiný.
Pokud byste se chtěli na chvilku dostat do úplně odlišného světa, který nemá se starosvětskou Paříží moc společného, zajeďte do La Défense. Jde o hypermoderní čtvrť, která patří k těm největším administrativním centrům v Evropě a dodneška se utěšeně rozrůstá. Možná tady budete mít pocit, že jste se ocitli v úplně jiném světě daleko za oceánem, i když s Manhattanem se to tu nedá moc srovnávat, zdejší mrakodrapy jsou oproti tamějším trpaslíci. Výhodou je, že všechen automobilový provoz tady byl sveden do podzemí, takže se tu můžete procházet a nemusíte se děsit, že vás něco přejede. Navíc tady je živo i o víkendech, kdy administrativní budovy zejí prázdnotou. :)


Trocha zeleně
Paříž nabízí i překvapivě velké množství parků a zeleň naleznete i na nejrůznějších malých náměstíčcích nebo ve vnitroblocích. Není to nejzelenější místo, které můžete navštívit, ale parky, kde se dá zrelaxovat, se tu najdou. V sousedství Louvru se nachází Tuilerie, kde najdete upravené záhonky i fontány, ale také zdobná stromořadí, v části se smí vstoupit na trávník, v části ne. Za návštěvu určitě stojí také Lucemburské zahrady, kde se na trávu vstupovat nesmí, ale je tu dost židlí a laviček, aby vám to nijak nevadilo. Koncept tohoto parku je dost podobný Tuilerie. Zelená jsou i Martova pole v sousedství Eiffelovy věže. A pokud byste toužili po trochu větší přírodě, pak můžete vyrazit třeba do Boulogneského lesíka.

Versailles
A už jen jeden poslední tip. Pokud vám to čas dovolí, dopřejte si jeden den na poznávání Versailles. Dostanete se tam pohodlně příměstským vlakem, a byť je tady hodně turistů, zámek, a především zahrady za to stojí. Nakoupit si můžete různé druhy vstupenek, já osobně ale doporučuju pas zahrnující úplně všechno. Vyjde vás na necelých 30 euro a máte v něm prohlídku zámku, zámecké zahrady a areál Trianonů včetně uměle vybudované vesničky.
Zámek má dva okruhy - jeden zahrnuje komnaty následníka trůnu a princezen, druhý královské a reprezentační komnaty. I když v druhém případě jsou sály větší, počítejte s tím, že tu bude hlava na hlavě. Pokud si chcete vychutnat zámecké prostory, kde se netísní davy, najdete je v obou Trianonech. Ten Velký je v podstatě úplně klasickým zámkem, ten Malý připomíná spíš luxusní venkovskou vilu. Vesnice Marie Antoinetty žádné budovy nezpřístupňuje, ale i tak je roztomilá.
Zahrady jsou naprosto svébytnou kapitolou a nemůžete je vynechat. V parku je tolik rozmanitých zákoutí, že by to vydalo na řadu různých druhů zahrad. Vedle nejrůznějších rostlin tady narazíte také na řadu fontán, které se spouští podle předem daného harmonogramu a nabízí vodní show. V sezóně je navíc procházka částí parku doprovázena také dobovou hudbou, takže se tu můžete cítit jako dvořan za časů Ludvíka XIV., když se panstvo procházelo zahradou a k tomu jim hráli hudebníci.


Paříž je městem mnoha tváří, které má mnoho co nabídnout. Ať už se necháte zlákat památkami nebo francouzskou kuchyní, pojmete svůj pobyt jako poznávací, nebo se rozhodnete spíš pro odpočinek, určitě si to užijete. Tak neváhejte a vyrazte, stojí to za to. :)

1 komentář:

  1. 13 hodin v autobuse je ještě docela přijatelné, ale asi bych taky raději volila letadlo.
    Vysoké ceny jsou asi ve všech takových městech. A na horách. A prostě všude, kam rádi jezdí turisti. :D
    Pěkné fotky. :)

    OdpovědětVymazat