Becky Albertalli & Adam Silvera - What If It's Us

Věříte na osud? Nebo třeba na zvláštní moc Vesmíru? Arthur a Ben jsou dva cizinci, kteří vlastně nemají nic společného a za normálních okolností by se jen těžko poznali. Zvlášť v mnohamilionovém New Yorku, který je lidským mraveništěm. Jejich první setkání je navíc tak krátké, že ani nemají šanci si vyměnit telefonní čísla. Povede se jim přesto najít v přelidněném velkoměstě jeden druhého?

Arthur přibyl do New Yorku na léto jako stážista ve firmě své matky. Práci ale dvakrát moc nedá a radši se poflakuje po městě a nechává na sebe působit jeho atmosféru. Je totiž z New Yorku naprosto nadšený. Během jedné z výjimečně pracovních pochůzek vedou jeho kroky na poštu, kde čistě náhodou narazí na chlapce, který ho na první dobrou zaujme. Právě se chystá poslat krabici s věcmi svého expřítele, jelikož odmítá mít je doma déle, než bude nutné. Arthur sám neví, proč se s ním dá do řeči, ale ten kluk se mu jednoduše líbí, tak to zkusí. Rozhovor plyne, ale pak jej přeruší teatrální žádost o ruku a tajemný neznámý se Arthurovi ztratí. Mohlo by to znamenat konec vztahu, který vlastně ani nezačal. To by se však Arthur nesměl rozhodnout vzít situaci do vlastních rukou.

Ben má za sebou rozchod, přes který se pořád ještě úplně nepřenesl, a aby toho nebylo málo, nečekají ho žádné příjemné prázdniny, nýbrž letní škola. Pokud chce postoupit do maturitního ročníku, bude se muset i během léta šprtat chemii a úspěšně napsat postupové testy. To ale pořád není to nejhorší. Jedním z jeho prázdninových spolužáků je totiž taky jeho ex, což znamená trávit s ním podstatně více času, než by Benovi bylo milé. Tím spíš, že se nerozešli úplně v dobrém. Kluk, na něhož náhodou narazil na poště, ho ale něčím upoutal, takže si říká, že by možná nebylo od věci pokusit se ho najít...

Příběh by se dal označit za letní romanci, jelikož v jeho centru stojí vztah s omezeným datem trvání. Arthur je v New Yorku pouze na několik krátkých letních týdnů, poté se vrátí zpátky do Georgie a je otázkou, jestli má smysl udržovat vztah na dálku. S ohledem na žánr je vývoj děje vcelku předvídatelný, nechybí uměle vykonstruovaná dramata a zbytečně impulzivní jednání, obojí však má s ohledem na věk obou hlavních protagonistů své opodstatnění a čtenář to dokáže pochopit. I přes jistou šablonovitost, které se v případě romantických příběhů prostě vyhnout nedá, má však román řadu originálních prvků, jimiž si dovede čtenáře získat.

Ve vyprávění se střídají Ben i Arthur, kteří jsou každý úplně jiný. Arthur je velmi spontánní, všude je ho hodně, má tendenci pořád mluvit, čímž zahání nervozitu, a dovede se chovat jako perfektní drama queen. Je snadné ho nadchnout pro sebemenší hloupost, navíc se vyžívá ve velkých romantických gestech a podobných věcech, protože je obrovským fanouškem broadwayských muzikálů a rád by svůj život viděl jako podobnou show. Ben je o poznání uzavřenější, nemá ve zvyku své emoce nějak bouřlivě projevovat a v mnoha ohledech upřednostňuje klid. Je extrémně loajální a na lidech okolo mu velmi záleží, zároveň je však trochu chaotik a zmatkář, není schopen si rozplánovat čas a neustále všude chodí pozdě, což ho může mnohdy přivádět do problémů nebo nepříjemných situací.

Text je velmi čtivý a příjemně plyne. Autorům se povedlo od sebe oba hlavní hrdiny výrazně odlišit, takže dokonale naplňují rčení o tom, že protiklady se přitahují. Zároveň každý z nich volí jiné výrazové prostředky a způsob komunikace, takže oba mluvčí jsou od sebe snadno rozeznatelní, i kdyby v úvodu každé kapitoly nebylo jasně řečeno, kdo hovoří. Autoři navíc skvěle zvládli zachytit atmosféru neustále pulzujícího New Yorku, zdejších davů a chaosu, na nichž je však něco podivně uklidňujícího a dotváří to kolorit metropole. V textu jsou také vhodně rozmístěny popkulturní narážky především na broadwayské muzikály, které znalci a milovníci ocení, a ty ostatní možná ponouknou k troše googlení.

What If It's Us je příjemně odpočinkovou romantickou knihou, která sice nemá nijak originální zápletku ani rozuzlení, ale zachycuje poměrně reálně vztah dvou dospívajících chlapců, kteří hledají sami sebe, to všechno v kulisách New Yorku, jehož silná atmosféra se do textu promítá. Román je velmi čtivý, nechybí mu humor ani to správné romantické jiskření, ovšem bez zbytečného patosu a přeslazenosti. Pořád je to čtení primárně pro dospívající, ovšem své si v něm najdou i čtenáři mimo cílovou skupinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat