Martin Moravec - David Hecl: Mluví k vám kapitán

Jaké to vlastně je létat? Sedět v kokpitu, mít v ruce ovládání a díky tomu vládu nad celým mnohatunovým strojem přesouvajícím se z místa A do místa B? Co všechno musí pilot umět a jak vůbec vypadá jeho pravidelný režim? Martin Moravec vyzpovídal předního českého pilota Davida Hecla, který se s ním podělil o podrobnosti ze světa aviatiky, nad nimiž by nejspíš mnohé z nás ani nenapadlo přemýšlet.

Rozhovor je velmi dobře strukturovaný, jelikož je rozdělený do pěti tematických celků. Ty se sice navzájem prolínají, ale přesto jsou od sebe dostatečně odděleny, aby členění dávalo smysl, ale přitom čtenář, v tomto případě posluchač, neměl pocit, že jde o nesouvisející samostatné úseky. Rozhovor má celkem pět částí, každá z nichž je zaměřena na jednou konkrétní téma. Ta první pojednává o létání jako takovém, řeší, jak vůbec letecká doprava funguje a co se s letadlem děje ve vzduchu. V té druhé jsou poodkryty nejrůznější katastrofické scénáře, k nimž potenciálně může dojít, jsou zde zmíněny některé známé letecké nehody a jejich příčiny, zároveň však jde o část, která je paradoxně velmi uklidňující, protože čtenáře přesvědčí o tom, že létání je skutečně velmi bezpečných druhem cestování. Třetí část je příběhem samotného Davida Hecla a jeho cesty do kokpitu. Ve čtvrté části se mluví o povolání pilota všeobecně, podmínkách, které musí splňovat, i tom, jak a na jakých principech fungují letecké společnosti. Závěrečná část se poté věnuje Airbusu A380, největšímu dopravnímu letadlu světa, na němž Hecl v minulosti létal.

Jedná se o klasický rozhovor, na jedné straně je proto Martin Moravec, který klade otázky, na druhé David Hecl, který odpovídá. Přestože dialog, který spolu vedou, má pevně danou strukturu, zachovává si dojem určité spontaneity, jelikož tazatel se průběžně doptává na věci, které mu nejsou jasné, případně nechává svého respondenta k jednotlivým odpovědím se vracet a průběžně je rozvádět. Text obsahuje řadu zajímavých informací z oblasti letectví, zároveň však dává k dobru i osobní zážitky a zkušenosti, díky čemuž si čtenář vytváří k Heclovi osobnější vztah a zároveň má šanci pochopit díky konkrétním příkladům složitost povolání pilota.

Audio verze rozhovoru velmi sluší, jelikož posluchač díky ní získá dojem skutečného rozhovoru, v němž jeden klade otázky a druhý na ně odpovídá. Místo Davida Hecla mluví Jan Šťastný, který má velmi příjemnou barvu hlavu, a dobře se proto poslouchá. Navíc dokáže vyprávění podat velmi poutavě s mnoha odstíny a nuancemi. Otázky načetla sám Martin Moravec, což z pohledu audioknihy nebyla úplně nejšťastnější volba. Jako novinář je sice zvyklý se ptát, zároveň však nemá hereckou průpravu, což je na jeho přednesu a intonaci dost znát. Při poslechu to vyloženě neruší, zároveň je však rozdíl mezi oběma interprety slyšitelný a dost markantní.

Rozhovor s Davidem Heclem Mluví k vám kapitán je extrémně zajímavý nejen pro milovníky létání a letectví. Odhaluje totiž nejrůznější aspekty zaměstnání pilota, a navíc klade otázky, na které by mnohé nejspíš nenapadlo se zeptat, nebo se na ně naopak vždycky zeptat chtěli, jen k tomu neměli příležitost. Rozhovor je velmi dobře strukturovaný do několika tematických celků a pokrývá proto problematiku ve značné šíří. V audio verzi má navíc přidanou hodnotu už tím, že vyvolává dojem skutečného rozhovoru dvou lidí. Bez ohledu na to, jestli sáhnete pro tištěné verzi nebo té pro uši, však můžete očekávat informačně velmi nabitý zážitek, který toho může hodně dát nejen příznivcům letectví.

Žádné komentáře:

Okomentovat