Na skok do Ravenny, Rimini a San Marina

Itálie patří k mým zamilovaným destinacím, takže když jsem viděla levné letenky do plážového letoviska Rimini, nedokázala jsem odolat. Tím spíš, že tohle město sice samo o sobě moc vzrušení nenabízí, ale je, co by kamenem dohodil, k dalším zajímavým městům. V půlce května jsem si proto sbalila batůžek a vyrazila na pár dní do zahraničí. Původní plán byl za teplem, ale navzdory pokročilému jaru jsem se v Itálii tentokrát moc nezahřála.

Jak do Rimini a okolí
Předně je třeba podotknout, že Rimini není žádným velkoměstem a odpovídá tomu i vytíženost zdejšího letiště, kam mimo sezónu přiletí v průměru tak jedno letadlo za tři dny. :D Z Prahy sem létá Ryanair a pokud budete mít štěstí, seženete letenky za pár korun. Mě vyšly na necelých 1300 Kč, což je při aktuálních cenách velmi slušné. Let trvá zhruba hodinu dvacet a jelikož letiště je skutečně miniaturní, ani vám nebude trvat nějak extra dlouho dostat se po přistání ven. Do centra města odsud jezdí autobus číslo 9, případně můžete popojít deset minut pěšky na nádraží Rimini-Miramar a vzít to do centra vlakem. Záleží i na tom, kde konkrétně jste ubytovaní.
Přímo v Rimini jezdí několik autobusových linek, jak už jsem však říkala, město není moc velké, takže to tu bez potíží zvládnete uchodit i pěšky. Autobus, případně vlak, se vám budou hodit spíš v momentě, kdy se rozhodnete vyrazit někam do okolí. A že těch možností je poměrně dost. :) V hodinové dojezdové vzdálenosti je mimo jiné San Marino, což je, pokud se nepletu, nejstarší republika na světě, která si tenhle status drží už od 4. století, aspoň podle legend. Od vlakového nádraží v Rimini sem jezdí autobus, který vás do historického centra San Marina doveze za necelou hodinku, vyjde vás to na 6 euro za jednu cestu. Zase necelou hodinu, byť tentokrát vlakem, je to také do Ravenny, která je proslulá především svými chrámy s antickými mozaikami. Jízdné vyjde na 5,20 za jednu cestu a trať vede malebnou venkovskou krajinou. Jen si dejte pozor, ať se sem nevypravíte v období dešťů. To se totiž povedlo mně a v důsledku toho jsem v Ravenně neplánovaně uvízla - trať se totiž ocitla pod vodou a náhradní autobus nepřijel. Jediným řešením nakonec zůstal taxík, takže kdyby vás to zajímalo, cesta z Ravenny do Rimini vás vyjde v závislosti na provozu a sazbě taxikáře na 70-80 euro.

Kde se ubytovat a kde najíst
V tomhle případě se u mě dočkáte klasické odpovědi - záleží na vašich finančních možnostech. Rimini je klasické plážové letovisko, čemuž hodně odpovídá nabídka hotelů. V závislosti na tom, kdy se na místo vypravíte, tak vybírejte bydlení. Pokud je účelem vašeho pobytu koupání v moři, pak je ideální najít si ubytování v blízkosti pláže, kde je bohatý výběr hotelů. Ve většině případů se však jedná o luxusnější resorty, kde si za bydlení připlatíte. Blíže centru je bydlení levnější.
V Rimini se nejvíc podniků, kam zajít na jídlo, nachází poblíž pláže a zdejší promenády. V sezóně by měly být otevřeny i podniky přímo na pláži, takhle v květnu na ně ale ještě bylo brzo. Každopádně tady bez potíží seženete klasickou italskou kuchyni, především těstoviny, ale taky pizzu a tradiční, pizze podobné placky, které se jedí v různých variacích nasladko i naslano. Ceny se pohybují okolo 15 euro za jídlo, ale seženete i levnější; pokud budete chtít víno, nejlevněji vás vyjde vino di casa, které stojí kolem 5 euro za 250 ml a bývá velmi chutné. Kávu si všude bez potíží dopřejete tak za 2-3 eura.
Pokud byste chtěli na jídle ušetřit, povede se vám to v San Marinu. Tahle malá zemička má cenovou politiku nastavenou extrémně příznivě, takže oběd v přiměřeně kvalitní restauraci vás vyjde na necelých 15 euro za hlavní chod i se sklenkou vína, kávu tu pořídíte za 1,50 euro.

Co vidět a rozhodně neminout v Rimini
Jak už jsem jednou říkala, Rimini není moc velké, a navíc je to spíše prázdninové letovisko, kam se lidi jezdí koupat, nikoliv obdivovat památky. Pokud ale dorazíte mimo sezónu, můžete se přece jenom projít po centru a především pozůstatcích antiky. Rimini má totiž historii sahající až do dob Římské říše a něco málo z ní ve městě ještě stále zůstalo. Je tady Tiberiův most spojující dva břehy řeky, Augustova brána střežící v minulosti vchod do města nebo pozůstatky arény/amfiteátru, z nějž už toho skutečně moc nezbylo. Také je tu renesanční hrad proměněný v muzeum Federica Felliniho, náměstí, nějaké ty kostely nebo stará rybárna.
Pokud dáváte přednost moři, pak Rimini má nádherné pláže a také přilehlou promenádu. Můžete se projít po dlouhém molu zabíhajícím poměrně hluboko do moře, na jehož konci je v sezóně otevřená restaurace a kde zkouší své štěstí řada rybářů. Pláž je písčitá, takže pokud si užíváte pocit písku mezi prsty, je pro vás na procházku ideální. Pokud byste mořskou hladinu radši obdivovali z větší dálky, můžete se napojit na úpravnou promenádu, která po cestě nabízí i příjemné vyhlídky.

Co vidět a rozhodně neminout v Ravenně
V první řadě je třeba podotknout, že Ravenna má neskutečně příjemnou atmosféru a dokáže vás naprosto pohltit. To hlavní, proč sem jezdí zástupy turistů, jsou četné chrámy s mozaikovou výzdobou, které jsou pozůstatkem antické historie města. V 5. století tady totiž sídlili poslední římští císaři, než jejich éra vzala pod nájezdy barbarů definitivně za své. Některé památky nicméně pochází také z ostrogótské éry, takže to nebyli jen Římané, kdo město zvelebil.
Ty nejvýznamnější raně křesťanské památky jsou zapsány na seznam UNESCO a za vstup si budete muset zaplatit. K dispozici jsou dva druhy lístků - standardní, v jehož rámci máte vstup do tří z pěti památek, a pak prémiový, do kterého je zahrnuta celá pětice. Rozdíl v ceně jsou dvě eura, takže za 12,50 můžete vidět většinu toho, co Ravenna skrývá. V případě Neonova baptisteria a Mauzolea Gally Placidie dostanete kvůli jejich menší velikosti přesně přidělený čas vstupu, u zbytku můžete přijít, jak vám to vyjde. V ceně lístku je zahrnut ještě chrám San Vitale, arcidiecézní muzeum s kaplí San Andreas a San Apollinare Nuovo, otevřeno je od devíti do pěti, lístek navíc platí sedm dní. Samostatně potom stojí ariánské baptisterium, vstup jsou dvě eura a pozor, ve všední dny mají otevřeno jenom dopoledne do dvanácti hodin, a Theodorichovo mauzoleum, které stojí čtyři eura a ve všední dny má také zkrácenou otvírací dobu do půl druhé.
Vedle zmíněných staveb najdete v Ravenně ještě několik dalších křesťanských chrámů, můžete se také potulovat uličkami, které k procházce přímo svádí, nebo se projít do přístavu. Město je sice od moře vzdáleno nějakých deset kilometrů, ale přesto má přístav vybudovaný na spojovacím kanále. Pokud budete mít štěstí na pěkné počasí, určitě si procházku užijete. Já si ji užila i v dešti, přestože ideální to určitě nebylo.

Co vidět a rozhodně neminout v San Marinu
San Marino je samostatný stát, ale pro vstup na jeho území nepotřebujete žádné speciální doklady ani oprávnění. Při vstupu vám tu nikdo ani nebude kontrolovat občanku nebo pas. Navíc se tu platí eurem, takže ani nemusíte řešit žádné složité vyměňování peněz. Popravdě - kdybyste nevěděli, že jste v jiném státě, ani nepoznáte, že jste opustili Itálii.
Republika je tvořena několika městy, nicméně autobus z Rimini vás zaveze rovnou do toho hlavního a nejkrásnějšího, jelikož má skutečnou dlouhou historii. Při procházení zdejšími uličkami na vás bude naplno působit místní středověká atmosféra. Město navíc leží na kopci, takže každou chvilku se před vámi otevřou nové, fantastické výhledy. Už jen procházka sama o sobě je moc příjemná, pokud chcete navrch ještě poznávat pamětihodnosti, pak zavítejte především do trojice pevností vzniklých v 11. - 14. století. Ta první připomíná historii San Marina, v té druhé je muzeum starých zbraní a momentálně se rekonstruuje, a ta třetí je prostě jenom věž, do níž se ani nedá dostat. Pokud bude otevřený Palazzo Publicco, pak navštivte i ten. Slouží zároveň jako vládní budova k zasedání parlamentu i městská radnice a je velmi pěkný. Pro vstup je potřeba lístek - za 8 euro máte vstup do dvou budou dle vlastního výběru, za 10 euro potom do všech včetně několika muzeí (jakých, vám ukážou na mapce, kterou dostanete spolu se vstupenkou). Je tak jenom na vás, pro co se nakonec rozhodnete.
V San Marinu je také několik kostelů včetně velké hlavní baziliky, která je překvapivě zdobná. Vstup je zadarmo, takže můžete místo bez potíží obdivovat a kochat se, dokonce tady s velkou pravděpodobností narazíte i na kněze, takže pokud jste věřící a chtěli byste se vyzpovídat, nebo si třeba jenom popovídat, máte příležitost. Zastávku si můžete udělat také u sanmarinského divadla, i když do sálu se mimo představení nedostanete. Podle všeho se tu nehraje příliš často ani tady nefunguje stálý soubor. Ve městě je také univerzita, během procházky určitě narazíte na hned několik jejích fakult.
Na celé San Marino vám bude stačit půl den, pokud tedy nemáte v plánu objevovat i další městečka s výjimkou toho hlavního. Jestli to stojí za to, nedokážu posoudit, jelikož mimo historické centrum jsem se nevydala, ale dle průvodců nejsou ostatní sanmarinská města nijak zvlášť zajímavá.

Itálie pro mě vždycky bude srdeční záležitostí, jelikož miluju zdejší kuchyni i atmosféru celé země. Vracím se sem pravidelně už několik let a stále ještě tady toho mám hodně k objevování. Tak uvidíme, kam mě příští italská cesta zavede. A kam se vydám v mezičase, protože plánů by bylo víc. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat