Sue Monk Kidd - Křídla ve větru

Co se stane, když se dívka narozená na otrokářském Jihu rozhodne začít bojovat proti systému, v němž vyrostla a byla vychována? Autorka se inspirovala skutečným příběhem jedné z prvních bojovnic za ženská práva i práva otroků a rozhodla se její život zbeletrizovat. Nejde však o čistě životopisný román, jelikož problematika otroctví je zde nahlížena z více úhlů a do kontrastu se zde staví, jak jej vnímá otrokář a proti tomu otrok osobně.

Sarah je členkou prominentní plantážnické rodiny, její rodina vlastní zástupy otroků a jakmile dívka doroste do určitého věku, má nárok na vlastní otrokyni. Sarah se představa, že by měla vlastnit živou bytost s vlastním rozumem ani trochu nezamlouvá, nemá však, jak by tomu zabránila, protože rodiče zůstávají k jejím prosbám hluší. Sarah touží stát se právničkou a měnit svět, i v tomto případě však tvrdě narazí. Nacházíme se totiž na začátku 19. století, kdy je otázka ženských práv něčím naprosto absurdním a nepředstavitelným. Přesto se Sarah rozhodne pro určitou formu vzdoru a nabídne své otrokyni aspoň určitou formu svobody - začne ji totiž učit číst, což je zakázané.

Hetty zvaná Drobek se v otroctví už narodila a nic jiného nezná. Její matka je na tom stejně, ale zároveň má v sobě obrovský vzdor proti zaběhnutým pravidlům a touží po svobodě nejen pro sebe, ale i pro svou dceru. Čas od času provede nějakou sabotáž a celkově se snaží svým majitelům ztrpčovat život a vychutnávat alespoň malé kousíčky svobody. Drobek se o ni bojí, jelikož se pouští na tenký led a její jednání by mohlo mít nedozírné důsledky pro všechny, tvrdohlavosti její matky však je těžké se postavit. Jakmile totiž jednou začala snít o svobodě, nenechá si to nikým vymluvit, jelikož jde o jedinou naději, která jí ještě zbývá.

Román je inspirovaný skutečným životem Sarah Grimkéové a její sestry Angeliny. Autorka si bere jejich životy jako základ pro vyprávění o problematice svobody a jejích různých podobách. Využívá navíc toho, že v životě obou žen zejí bílá místa, která je možné beletristickým způsobem zaplnit. Na konci románu je rozsáhlý doslov, v němž autorka ozřejmuje, co se skutečně stalo, co si mírně poupravila pro potřeby příběhu a co si plně vymyslela. Z historického hlediska tak jde o příběh velmi věrný a dobře zachycující atmosféru doby. Hlavní hrdinka je zde zobrazena jako na jednu stranu moderní žena, která předběhla svou dobu, zároveň však nechybí její svázanost s dobovými konvencemi, proti nimž se jen velmi těžko bojuje.

Román je zajímavý především z hlediska zpracovávaného tématu, jelikož se zabývá svobodou a přeneseně také ženskou otázkou a právem každého z nás na vlastní sebeurčení. Tematicky je tudíž překvapivě aktuální navzdory historickým kulisám. Zároveň se však nedá říct, že by šlo o nějak výrazně akční čtení. Místy je text zbytečně popisný, a navíc se zdá, že se točí v kruzích. Autorka se bezpochyby snaží zachytit život své hrdinky v co největší šíři, přesto je její vyprávění místy snad až zbytečně podrobné, děj stagnuje a nikam se neposouvá, čímž ochabuje čtenářova pozornost. Z hlediska vyprávění a příběhu je navíc zajímavější fiktivní linka okolo otrokyně Drobka.

Křídla ve větru jsou vcelku čtivě napsaným románem zpracovávajícím zajímavé téma, které může být stále velmi aktuální. V mnoha ohledech jde o román silně feministický, protože naráží na problematiku žen v mužském prostředí a nutnost nějak se vyrovnat se jejich postavením. Místy je autorka zbytečně popisná a zároveň se dost opakuje, takže vyprávění se točí v kruzích, což je škoda. Vytrácí se tak dynamika a čtenářská pozornost začíná upadat. I přes tyto nedostatky však jde o zajímavý text, který má čtenářům co předat.

Žádné komentáře:

Okomentovat