Becky Albertalli & Adam Silvera - Here's to Us

Některá setkání jako by v sobě měla zapsáno, že jsou osudová, bez ohledu na to, k čemu nakonec vedou. Arthur a Ben se potkali na poště, a i když si byli dobře vědomi toho, že jejich vztah má omezenou dobu trvání, rozhodli se do něj jít po hlavě. Uplynulo pár let, oba dva se v životě posunuli dál a našli si nové partnery, ale teď mají příležitost znovu se vidět. Jak to může dopadnout?

Arthur plánoval strávit prázdniny se svým přítelem Mikeym u jeho rodiny v Bostonu. Pak se mu ale naskytla možnost stát se stážistou u slavného režiséra zkoušejícího novou hru pro off-broadwayské uvedení. Arthur miluje divadlo a představa, že se může přímo podílet na vzniku něčeho nového, je pro něj víc než lákavá. Ani nemluvě o tom, že se díky tomu znovu podívá do svého milovaného New Yorku. Mikey sice není ze situace zrovna dvakrát nadšený, nechce však svému příteli v ničem bránit. Nemluvě o tom, že Boston není zas tak daleko, aby se nemohli příležitostně vídat.

Ben začal studovat kreativní psaní a do toho přijal místo v obchodě, jemuž šéfuje jeho otec, aby si něco přivydělal a mohl se potenciálně postavit na vlastní nohy. Nedá se říct, že by byl se směrem, jímž se jeho život ubírá, spokojený, ale zároveň si ani nestěžuje. O Arthurovi už nějakou dobu nemá zprávy, protože ho přestal na sítích aktivně sledovat, takže ho překvapí zjištění, že jeho ex má v plánu strávit část léta v New Yorku. Je to ale skvělá příležitost, jak oprášit jejich staré přátelství. A kdo ví, co dalšího se může stát.

Příběh se odehrává několik let po skončení prvního dílu a sleduje oba hlavní hrdiny v době, kdy jsou dospělejší, ale spolu s tím i vystaveni novým problémům. Očekává se od nich totiž, že budou vědět, co od života očekávají a kam vlastně směřují a jaká by měla být jejich budoucnost. Najednou by se měli mnohem víc spoléhat sami na sebe a přijímat zodpovědnost za vlastní rozhodnutí, je to však těžší, než by se mohlo na první pohled zdát. Tím spíš, že si sami nejsou jistí, co vlastně chtějí. U obou postav je znát určitý vývoj, zároveň však pořád zůstávají v životní situaci, kdy se hledají a vyrovnávají sami se sebou.

Pokračování se opět zaměřuje na vztah Bena a Arthura, to, jakým způsobem se proměnil a jak se vyvíjí, trochu mu však dochází dech. Vyprávění je zbytečně natahované a vlastně to vypadá, že pořádně k ničemu nesměřuje ani se v něm nic zásadního neděje. Hrdinové řeší stále dokola totéž a problematizují věci, které by se daly vyřešit jedním rozhovorem. Z příběhu se zároveň vytrácí atmosféra New Yorku, která částečně definovala první díl, a s výjimkou několika letmých zmínek chybí i zakomponované popkulturní narážky. Celé vyprávění je tak v konečném důsledku vlastně poměrně zdlouhavé a i když mu nechybí čtivost, neplyne moc rychle. V rolích vypravěčů se opět střídají oba hlavní hrdinové, kteří jsou stejně jako v případě prvního dílu dobře rozpoznatelní na základě vyprávěcího stylu. Přestože je vidět, že se oba posunuli, ponechávají si své základní charakterové vlastnosti, které je definovali už předtím. Arthur je tak i nadále neřízenou střelou se sklony k ukvapenému jednání, kdežto Ben je tím, kdo všechno opatrně zvažuje a vrhat se do věcí po hlavě mu není vlastní.

Here's to Us je pokračováním, které de facto uzavírá už uzavřený příběh. Oproti původnímu románu vlastně nedodává téměř nic navíc a jenom znovu řeší vztah hlavních hrdinů a dilemata s ním spojená. Text je příjemně čtivý, příběh sám však ničím nepřekvapí a některé momenty působí možná až lehce překombinovaně. Zároveň jako by se vytratila atmosféra New Yorku i prázdninové bezstarostnosti. Ve výsledku tak sice jde o mile odpočinkové čtení, kvalit prvního dílu však nedosahuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat