Dagmar Digma Čechová - Víš, že nemusíš?

Uplynulo pár let, hlavní hrdinky románu Nemusíš! se posunuly nejen v čase a jsou připravené na nová dobrodružství. Marie i Katka byly na konci první knihy odhodlané začít nový život, po kterém vždycky toužily. Povedlo se jim to? A jaká další protivenství si pro ně osud přichystal?

Katka v sobě našla odvahu, aby odešla z nefunkčního manželství a postavila se na vlastní nohy. Začala fotit, o zakázky nemá nouzi a zdá se, že je ve svém novém životě spokojená. To jediné, co jí trochu dělá vrásky, je její už dospělý syn, který nemá práci, naplno využívá služeb mama hotelu a příliš ho netrápí, že v jednadvaceti by se měl postavit na vlastní nohy a osamostatnit se. Tím spíš, že jeho o dva roky mladší sestra s něčím podobným problém nemá a nemůže se dočkat, až začne žít podle svého bez rodičovského dozoru.

Marie vystudovala v Anglii a následně si tam i našla práci, čímž si splnila svůj sen a zároveň všechny plány, které od života měla. Teď je však zpátky v Čechách a vypadá to, že tu nějakou chvilku pobyde. Její otec totiž onemocněl Alzheimerem a péče o něj v soukromém specializovaném zařízení není nejlevnější. Marie chce pomoct matce, jelikož jí je jasné, že by si sama nemohla podobný luxus pro manžela dovolit, a navíc má k návratu i další důvod. Je totiž těhotná a lékařská péče u nás je nejen levnější, ale také výrazně lepší. Marie nic podobného rozhodně neplánovala, už se však stalo a ona je odhodlaná se s novou situací nějak vypořádat, protože nic jiného jí ani nezbývá.

Příběh se oproti románu Nemusíš! posouvá o několik let a působí to, jako by si jeho hrdinky prohodily role. Zatímco v předchozí knize byla tou nejistou a tápající, hledající životní roli, která by jí seděla, Katka, teď je to Marie, která se v tom tak trochu "plácá". Z Katky se stala sebevědomá žena plně si uvědomující svou vlastní hodnotu, která nemá potřebu hnát se do jakéhokoliv vztahu, a pokud by měla začít randit, pak jedině jako rovnocenná partnerka, která se nebude přizpůsobovat ani podřizovat, ale zároveň nebude muset celý vztah táhnout a být tou, kdo v něm bude iniciovat naprosto všechno. Marie se nachází v poměrně nezáviděníhodné situaci, jelikož to vypadá, že život jí začal házet klacky pod nohy a ona postupně ztratila sama sebe. Zatímco dřív věděla, co chce, a šla si za tím, najednou se ocitá ve vleku situace, není schopná se jakkoliv rozhodovat a sklouzává do začarovaného kruhu manipulací tvářících se jako dobré úmysly. Romány se v sobě do určité míry zrcadlí, jelikož hrdinky od sebe částečně přebírají vzorce chování, aniž by si to plně uvědomovaly.

Hlavní tematická linka zůstává i v případě pokračování Nemusíš! stejná. Opět jde v první řadě o svobodnou vůli a s ní spojené volby, na které má každý z nás právo, byť ne každý je schopen se jich chopit a vzít život do vlastních rukou. Román ukazuje ženskou sílu a všeobecně lidskou schopnost vyrovnávání se s komplikovanými situacemi a přizpůsobivost okolnostem navzdory. Některé zápletky nicméně působí poněkud vykonstruovaně a účelově - jako by je autorka využila čistě proto, že se jí hodily pro vývoj příběhu, nikoliv proto, že příběh sám by si je vyžádal. Tyto "zvraty" jsou navíc až překvapivě předvídatelné.

Text je členěn do řady velmi krátkých kapitol, čímž se umocňuje tempo, navíc je i sám o sobě velmi čtivý. Autorka už si našla svůj styl, který nijak výrazně nemění, což s ohledem na to, že funguje, vlastně ani není potřeba. Občas sice uvozovací věty působí až zbytečně košatě, ne-li vyloženě navíc, nejde však o věc, která by při čtení přímo rušila.

Víš, že nemusíš? je rozhodně důstojným pokračováním prvního románu, které ho sice nepředčí, ale minimálně se mu vyrovná. Osudy obou hlavních hrdinek se v něm posouvají, určitým způsobem v podstatě uzavírají, byť prostor pro další případné pokračování zůstává. Román není jediným tematicky uzavřeným celkem, v němž by se odvíjel lineární příběh s pevnou zápletkou. Jde spíše o zachycení konkrétního okamžiku v životech hlavních hrdinek, na němž se dají demonstrovat konkrétní témata. Jde o vcelku odpočinkové čtení, které vychází z naší žité reality, takže pro čtenáře není těžké se s ním ztotožnit a najít si k oběma hrdinkám cestu.

Tímto děkuji autorce za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu pořídíte zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat