Zítra swing bude zníti všude

Autor: Ondřej Havelka, Martin Vačkář

Premiéra: 30. 6. 2021
Uvádění: Divadlo ABC

Režie: Ondřej Havelka

Obsazení
Anita - Nina Horáková
Otec - Jiří Štrébl
Jan - Kryštof Krhovják
Helena - Evellyn Pacoláková
Viktor - Jan Meduna
Arne Kirschbaum / Zřízenec - Petr Konáš
Velitel kriminálky / Dr. Berger - Hanuš Bor
Funkcionář KSČ / Provokatér - Zdeněk Vencl
Maminka/Vrchní - Martin Zbrožek
Plk. Mikulin / Boxér Fanoš - Vojtěch Havelka
Číšník / Sovětský důstojník - Martin Klapil / Filip Červenka
Letuška / Choť amerického důstojníka - Tereza Rychlá / Dana Marková
Potápka / Major StB - Miroslav Lacko

Délka představení: 2 h 35

Druhá světová válka právě skončila, do Prahy se vrací lidé, kteří město už před dlouhou dobou opustili, a spolu s nimi přichází i energický jazzový esprit, jenž má už záhy naplnit kavárny svým rytmem. Píše se však rok 1945 a celé Československo čekají velmi turbulentní časy. Válka totiž nemá být tím jediným, co dějinami této malé středoevropské zemičky otřese.

Matthew Omacka se po šestnácti letech vrací do Prahy a setkává se se svým synem, kterého od jeho dětství neviděl. Pravidelně mu sice přispíval penězi na studium, ovšem na osobní návštěvu nikdy nedošlo. Teď je však zpátky a rád by viděl, do čeho celou dobu investoval nemalé částky. Syn Jan mu namluvil, že studuje na právníka, ve skutečnosti však peníze od otce polykal jeho jazzový orchestr, s nímž se snaží v Praze prosadit. Pokud to praskne, bude to ohromný průšvih, jelikož jeho otec zjistí, že mu syn celou dobu lhal, další peníze mu jen tak nedá. Což bude pro orchestr likvidační...

Děj je ve své podstatě prostinký - sleduje osudy Matthewa a jeho syna Jana v poválečné Praze, kde se rozhodnou otevřít kavárnu a hrát jazz. Nechybí ani "záškodníci", kteří je za každou cenu chtějí připravit o jejich majetek i postavení, ani vcelku očividná romantická linka. To vše na pozadí dějin a jejich turbulentních poválečných změn. Příběh sice není nijak zvlášť objevný a nejspíš vás nezasáhne svou promyšlenou hloubkou, jako základ a spojnice jednotlivých hudebních čísel však slouží dobře. A právě o hudbu a tanec jde v tomto případě především.

Představení doprovází živý orchestr, v tomto případě Melody Makers Ondřeje Havelky. Muzikanti jsou dokonce přímou součástí představení, tedy neslouží pouze jako hudební doprovod, nýbrž vystupují coby svébytný charakter. Chtělo by se říci, že plní funkci antického chóru, byť to by bylo přece jenom trochu nadnesené. Přesto se do děje aktivně zapojují a často hrají úlohu poradce, případně jakéhosi svědomí, které má postavám pomoci v rozhodování či řešení jejich dilemat. Pokud jde o herce, část z nich se dá považovat za hlavní, část z nich hraje spíše vedlejší role, respektive zastupuje v rámci příběhu různé charaktery, nikoliv jeden jediný.

Scénografie je vcelku jednoduchá, sestává všehovšudy z dvojice posuvných šedých stěn, které zakrývají orchestr a uzavírají prostor, aby vznikl dojem intimnějšího prostředí, v případě potřeby jsou doplněny jednotlivými kusy nábytku jako stoly nebo židle. Kostýmy odpovídají dobové stylizaci, vyvolávají dojem civilnosti ovšem líznuté trochou bohémské elegance. Jejich primárním účelem je nicméně funkčnost, jelikož musí hercům umožňovat volný pohyb pro množství tanečních čísel. Choreografie nejsou ve své podstatě složité, vycházejí ze swingu a obvykle jsou párové. Zatímco některé mají s ohledem na obsah písní intimnější charakter, jiné vyžadují účast většího množství tanečníků a zaplněnou scénu.

Herecky nejvýraznější jsou Kryštof Krhovják a Nina Horáková, kteří mají nejvíce prostoru, a to jak hereckého, tak pěveckého a tanečního. Horáková tradičně ukazuje, že je vynikající zpěvačka s dobře položeným hlasem, která si umí poradit i s náročnějšími party. Na jevišti je suverénní a její Anita je zásobárnou radosti a živoucí energie. Krhovják působí jako trochu nejistý kluk od vedle, který sice má velké sny, ale stejně velké obavy a strach z neúspěchu. I on je je na scéně nesmírně energický a jeho postava navíc má značný komický potenciál. Jediné, co úplně stoprocentně nefunguje, je párová dynamika s Horákovou, jelikož mezi těmi dvěma schází ta správná chemie. Silný komický potenciál má také postavy Matky ztvárňovaná Martinem Zbrožem, která je lehce na hraně parodie, již se však daří vybalancovat a nepřepadnout přes okraj, takže zůstává vtipná, nikoliv však přehnaná. Podobně komický nádech má i postava Viktora v podání Jana Meduny.

Zítra swing bude zníti všude je příjemnou odpočinkovou komedií v jazzovém rytmu, která sice neohromí promyšleným příběhem, ale díky kombinaci hudby, tance a přesvědčivých hereckých výkonů dokáže příjemně naladit. Pokud máte rádi hudební komedie a swing vám není cizí, pak si písně znějící ze scény zaručeně užijete. Celý ansámbl má navíc velmi živou energii, která proudí i do publika a dovede vás pozitivně nabít.

Žádné komentáře:

Okomentovat