N. K. Jemisinová - Páté roční období

Svět právě skončil. Nebo k tomu přinejmenším nemá daleko. Nastává totiž páté roční období, čas vystavující všechny obyvatele země zkouškám, protože přežít můžou jen ti nejsilnější a nejpřipravenější. Komu se to povede a kdo naopak přijde o život? Během tohoto času mají všichni jedinou jistotu - že jistého není vůbec nic a může se stát řada nepředvídatelných věcí.

Essun právě přišla o syna. Venku nastává konec světa a ona navrch ztrácí rodinu, o níž věřila, že se stane jejím bezpečným přístavem. Její syn byl zavražděn svým vlastním otcem, který následně vzal svou dceru a společně s ní zmizel neznámo kam. Essun netuší, co se s její holčičkou stalo a jestli jí její manžel náhodou nepřipravil stejný osud jako synovi, stále však může doufat. Navzdory hroutícímu se světu se tak vydává na cestu za nalezením svého milovaného dítěte a možná i za pravdou o tom, co se vlastně stalo.

Damaja má strach, jelikož k nim domů právě přišel obchodník s lidmi a všechno nasvědčuje tomu, že si ji chce odvést s sebou. Dívka ale nechce opustit svoje rodiče ani domov, ve kterém vyrostla. Tím spíš, že nemá nejmenší tušení, co se s ní má dít dál. Muž, který pro ni přišel, ale působí laskavě a jako člověk, který by jí nechtěl ublížit. Proč by se ho tedy měla bát? A pak tady máme Syenit, které byl právě svěřen důležitý úkol. Má se vydat do přístavního městečka a odstranit tam bariéru korálů, která omezuje tamější obchod. Zároveň však má mnohem důležitější poslání. Doprovod jí totiž bude dělat Alabastr, jeden z nejsilnějších žijících orogénů, a jejich spojení má jediný účel - přimět je spolu zplodit silného a mocného potomka, který by mohl kráčet v jejich šlépějích.

Příběh se odehrává v několika časových rovinách. Tou hlavní je současnost, v níž končí svět, ostatní jsou zasazeny do minulosti. Autorka na to nicméně nijak neupozorňuje ani to nezdůrazňuje, takže čtenář na to na základě nejrůznějších indicií musí přijít sám. Stejně tak není od začátku jasné, jak spolu jednotlivé vyprávěcí linky a hrdinky souvisejí, celkový obrázek se vykreslí teprve postupně. Autorka má nicméně všechno velmi dobře promyšleno a průběžně trousí jemné náznaky, kterých si někdy možná ani nevšimnete, anebo vám nedojdou v plné šíři.

Svět, v němž se příběh odehrává, je velmi komplexní, Přestože to není explicitně řečeno, mohlo by jít o Zemi po sérii nejrůznějších katastrof a změn, jelikož čtenář narazí na nejrůznější odkazy k naší civilizaci. Například se tady využívá elektřině nebo velmi pokročilá medicína. Zároveň však jde o svět, v němž existují lidé se speciálními schopnostmi, takzvaní orogéni, kteří jsou citliví na pohyby zemské kůry, dovedou cítit její vibrace a zamezovat jim nebo je odklánět, aby tak zabránili potenciální katastrofě. Stejně tak se v tomto světě nachází také kamenožrouti, kteří, jak už jejich označení napovídá, se živí kameny, mají specifické způsoby cestování, a nikdo netuší, co jsou ve skutečnosti zač a jestli nejsou nebezpeční, jelikož plný rozsah jejich schopností nikdo nezná.

Vyprávění je poměrně komplikované, jelikož je mnohovrstevnaté a čtenář se musí soustředit, aby se v něm neztratil. Autorka otevírá řadu zajímavých společenských otázek a problémů, jimiž se odkazuje i k naší současné společnosti. Jedním z nejvýraznějších témat je problematika moci, to, jakým způsobem ji lidé získávají a uchovávají si ji, jak moc je na ni navázaná zodpovědnost a jaká jsou s ní spojena úskalí. Zároveň se tady však poměrně výrazně řeší také diskriminace nebo rasová otázka, stejně tak sexualita nebo životní prostředí. V jednotlivých příběhových linkách jsou jednotlivá témata zastoupena s různou četností, přesto se s nimi výrazně pracuje.

Autorka má velmi specifický vyprávěcí styl, protože vlastně téměř nevysvětluje a nemá sklony ke zbytečným popisům. Neustále předpokládá, že čtenář naprosto přesně ví, v jakém světě se nachází a jaká v něm fungují pravidla, takže až na pár výjimek nic neobjasňuje. Zpočátku si tak můžete připadat trochu ztracení, pokud však vytrváte, časem se vám podaří do problematiky proniknout. Text je navíc velmi čtivý, takže byť zpočátku vlastně netušíte, která bije, stránky příjemně plynou. Autorka má velmi specifickou, poměrně drsnou poetiku, která ale k celkovému ladění příběhu dobře sedí. Navíc používá poměrně neobvyklou druhou osobu, v níž jsou vyprávěny všechny pasáže z pohledu Essun, i to však má ve výsledku svůj význam. Zbylé dvě příběhové linie jsou klasicky v er formě.

Páté roční období je vynikající fantasy/dystopie s promyšleným světem a silným celospolečenským přesahem. Jde rozhodně o náročnější čtení, jelikož nějakou dobu trvá, než se čtenář ve veškerém dění zorientuje, zároveň v něm však všechno dává smysl a všechno do sebe nějakým způsobem zapadá. Ve své podstatě nejde o nijak akční jízdu, přesto se toho v románu odehrává hodně a záleží na každém detailu. I díky zvolené tematice navíc román výrazně překračuje pole svého žánru a má co nabídnout i čtenářům, kteří klasickou fantasy nevyhledávají. Jde o silný a zajímavý úvod do série, která má nepochybný potenciál.

Žádné komentáře:

Okomentovat