Veronika Jonešová - Minutky

Patricie umírá. Lékařství sice výrazně postoupilo a dovede vyléčit prakticky cokoliv, přesto jsou ojedinělé případy, kdy si neporadí. Přesně k takovým patří i Patriciina nehoda, která má fatální následky. Nechat ji odejít je však neskutečně těžké. Tím spíš, že to není tak dávno, co všem vstoupila do života a vnesla do něj spolu se svou neutuchající energií i spoustu radosti.

Někdy stačí málo, aby se vám život obrátil vzhůru nohama. Všechno to začalo jako úplně obyčejné ráno - Patricie si dala kávu v posteli, políbila Samuela a vyrazila na lov fotek k nové pohádkové knížce. V tu chvíli ani jeden z nich nemohl tušit, že je to naposledy, co se vidí, a že z plánovaného rodinného oběda se nečekaně stane tryzna. Patricie má na své výpravě nehodu a její zranění se ukážou jako neslučitelná se životem. Zatím přežívá díky přístrojům, jak dlouho to ale může takhle pokračovat?

Samuel nedokáže uvěřit tomu, že by jeho život po boku Patricie měl skončit. Vždyť spolu strávili tak málo času. Oba věřili, že po dlouhém odloučení a znovushledání před sebou mají budoucnost plnou radosti, osud jim však ani tentokrát nepřál. Patricie umírá a nikdo tomu nedokáže zabránit. Samuel v sobě jenom musí najít dost síly, aby svolil k jejímu finálnímu odpojení od přístrojů. Odhodlat se k činu, který znamená definitivní konec jejich vztahu, je však těžší, než by se na první pohled mohlo zdát.

Druhý díl posouvá čtenáře v čase o několik let dopředu. Patricie a Samuel se rozhodli dát svému vztahu ještě jednu šanci a začít znova. Vzhledem k tomu, kolik času uplynulo a kolik lidí mezitím vstoupilo do jejich životů, je však jasné, že už to nemůže být pouze příběh jich dvou. Čtenář opět dostává možnost oba poznávat prostřednictvím jejich minulosti, ke slovu se však dostávají i další lidé, kteří v jejich životech hrají nebo hráli nějakou roli. Na scénu se tak například vrací Samův nejlepší kamarád David, slovo dostává jeho psycholog a značná pozornost se upírá také na jeho syny a jejich partnerky.

Zatímco v prvním díle byli vypravěči primárně Patricie se Samuelem, tady se o tuto pozici dělí sedm různých lidí. Největší prostor má Sam, hodně silné slovo však dostává také jeho snacha Emma. Opět se jedná o mozaiku jednotlivých epizod, které se odkazují k minulosti hrdinů, charakterizují je samé i jejich vztahy. Ani tentokrát se nedá říct, že by autorka šla v psychologii svých postav nějak extra do hloubky, zároveň však mizí dojem celkové plochosti. U některých marginálnějších charakterů se přesto čtenář těžko ubrání dojmu, že nechápe jejich pohnutky a vlastně mu tak úplně nedávají smysl. Text je kompletně v ich-formě a jednotliví vypravěči dostávají vlastní hlas, takže jsou svým projevem rozeznatelní. Neplatí to stoprocentně, některé charaktery však mají poměrně výrazné rysy promítající se do toho, o čem a jak hovoří

Román do větší hloubky rozvádí některé události pouze naťuknuté v předchozím díle a ukazuje určité události z dalších úhlů pohledu. Autorka se nicméně viditelně posunula v tom, co chce vlastně svým vyprávěním předat a také vybrousila svůj styl. Text je do značné míry poetický, má v sobě příjemnou lehkost a skoro by se chtělo říci snovost, zároveň je však příjemně čtivý. Stránky rychle utíkají a příběh plyne vpřed, a to navzdory skutečnosti, že po dějové stránce je vlastně poměrně chudý.

Minutky jsou stejně jako první díl příběhem o lidech a jejich vzájemných vztazích, ovšem také o jejich celkové komplikovanosti. Příběh ukazuje banalitu našeho života a situace, které jej formují, zároveň však poukazuje na to, že právě v této banalitě je největší síla. Text je dobře a čtivě napsaný, nezapře určitou poetiku a především silnou atmosféru, kterou se autorce daří budovat. Povahokresba jednotlivých charakterů nejde úplně do hloubky, to je však dáno i tím, že na jejich detailní prokreslení není v románu dostatek prostoru. Navzdory tomu se jedná o sympatické čtení s nepopiratelným poselstvím.

Tímto děkuji autorce za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat