Alfred Lansing - Endurance

Jak velkou odvahu, vytrvalost a vůli k životu musíte mít, abyste se vydali na jižní pól, přežili ztroskotání a navzdory nekončícímu mrazu se vrátili zpátky do civilizace? Ernest Shackleton byl polárním badatelem, který se v roce 1914 rozhodl zdolat Antarktidu a přejít kontinent z jedné strany na druhou. V ten moment nemohl nikdo z výpravy předpokládat, jakým výzvám budou vystaveni.

Loď Endurance se vydala na cestu k jižnímu pólu v prosinci 1914, záhy se však ukázalo, že plavba bude komplikovanější, než by na začátku kohokoliv napadlo. Prostředí Antarktidy je totiž kvůli neustále se pohybujícímu ledu obklopujícímu kontinent velmi zrádné, o čemž se posádka přesvědčila v momentě, kdy uvízla. To nejhorší však mělo teprve přijít. Tlak okolního ledu totiž začal Endurance svírat v nemilosrdném objetí a drtit ji, takže jakákoliv další plavba byla vyloučená. Nakonec se plavidlo poroučelo ke dnu a 28 mužů v čele s Ernestem Shackletonem zůstalo uvězněných v ledové pustině.

Kniha popisuje celou výpravu den po dni a do značných podrobností, jelikož autor vycházel z deníků jednotlivých mužů a povedlo se mu na jejich základě sestavit přesný obraz toho, co se vlastně dělo. Nejde o román, spíše o rozsáhlou reportáž mající za cíl přiblížit statečnost mužů při každodenním boji o přežití v extrémních podmínkách. Plavba na Endurance tvoří pouze malou část, jelikož skutečné drama přichází až ve chvíli, kdy se muži musí vylodit a vydat se na nejistou cestu přes led. Celé jejich dobrodružství je o to působivější, že bojují s přírodou, vlastní slabostí i pochybami, a to za velmi skromného, téměř až nedostatečného vybavení.

Kniha je rozdělena do několika částí, které vždy mapují konkrétní úsek výpravy. Celé vyprávění začíná opuštěním lodi v moři ker, načež se vracíme na začátek a autor ukazuje přípravy a plánování, představuje jednotlivé členy posádky a velmi podrobně mapuje úvod celé expedice. V následujících částech se čtenáři seznamují s plavbou, zimováním na obří kře, následnou cestou přes ledové pole k otevřenému moři a plavbou za záchranou. Jedná se o skutečné historické události, takže vlastně víte, jak to celé skončí, přesto se autorovi daří udržovat čtenáře v napětí a doufat spolu s účastníky výpravy, že pro ně všechno dopadne dobře.

Text je velmi čtivý, a to i přesto, že je faktograficky velmi bohatý a po historické stránce nesmírně podrobný. Autor se snaží čtenáři přiblížit výpravu v její úplnosti, předestřít charaktery jednotlivých účastníků, aby jejich chování působilo pochopitelně, a zároveň ukázat skutečný boj proti přírodě a snahu přežít za každou cenu. Překlad je velmi slušný a velmi současný, přestože kniha vznikla už v padesátých letech minulého století, co by si však zasloužilo větší péči, je redakce. V knize je poměrně hodně překlepů a chyb, jako jsou opakující se slova nebo chybné tvary. Porozumění to vyloženě nekomplikuje, působí to však přece jenom trochu rušivě.

Endurance je velmi dobrá kniha o lidské houževnatosti, vytrvalosti a síle okolnostem navzdory. Přibližuje historické události polární výpravy Endurance, která se uskutečnila v letech 1914-16 a vyvíjela se velmi odlišně od toho, co její účastníci čekali. Autor celý příběh podává v podstatě reportážním způsobem s přihlédnutím ke skutečným lidským osudům utvářeným okolnostmi výpravy, pojímá téma co možná nejobjektivnější, a přestože svým textem bezpochyby vyjadřuje obdiv celé expedici, působí překvapivě nestranně. Endurance je tak skutečně mrazivým dobrodružstvím, z nějž se tají dech a jež své čtenáře dokonale pohltí.

Žádné komentáře:

Okomentovat