Kate Spencer - Miláčkové z metra

Lidé se seznamují nejrůznějšími způsoby a dost často k tomu dopomůže naprostá náhoda. Jakou však má šanci vztah, který lidé naprosto zbožňují a fandí mu, aniž by vůbec existoval? Franny a Hayes na sebe narazili v metru za poměrně specifických okolností a ani jeden v ten moment nepředpokládal, že se z nich stane virální senzace.

Franny má ten suverénně nejhorší den. Ráno ji vyhodili z práce, protože firma potřebuje šetřit a snižovat stavy, a aby toho nebylo málo, cestou domů ji potká nemilá nehoda. Povede se jí sice na poslední chvíli doběhnout metro, když však do vagónu naskočí, ve dveřích se jí nešťastně zaseknou šaty a roztrhnout se po celé délce. Vypadá to, že bude muset potupně vyrazit domů s doslova holým zadkem, pomůže jí však neznámý muž, který jí nabídne své sako. Tohle drobné laskavé gesto stačí k tomu, aby se z těch dvou stala absolutní senzace.

Situaci v metru někdo z přihlížejících natočí a umístí na instagram. Dvojice dostane hashtag #milackovezmetra a netrvá dlouho, než jsou oba vypátráni. Lokální newyorská televize si je pozve do studia, protože čichá velký romantický příběh, setkání Franny a Hayese však nejde úplně dobře. Hayes zvládne dívku v podstatě okamžitě urazit, což není nejlepší start pro jakýkoliv potenciální vztah, nemluvě o tom, že jeho vystupování Franny ukazuje, že jde o namyšleného pracháče, se kterým je lepší si nic nezačínat. Ti dva nemají nic společného a náhodné setkání v metru nejspíš zůstane jenom zcela zapomenutelnou epizodou. Anebo ne?

Oba hlavní hrdinové jsou do určité míry společensky neobratní, jelikož žijí uzavření ve svých vlastních bublinách, kam je těžké proniknout. Franny má neustále pocit, že není dostatečně úspěšná a že musí ostatním dokazovat svou cenu. Nepovažuje se za dostatečně zajímavou ani pěknou, aby mohla zaujmout muže, jako je Hayes, a navíc má pocit, že se dostatečně dobře nezná, což umocňuje její pocit vykořeněnosti. Hayes ví, že je úspěšný v tom, co dělá, zároveň si však uvědomuje, že ve vztahu k ženám má mezery. Upřednostňuje svou práci před vším ostatním, má problémy jednat spontánně, a když se dostane do překvapivé nebo nekomfortní situace, neumí si poradit. Oba dva jsou hluboce milující a loajální ke svým přátelům, najít si však cestu k sobě navzájem pro ně může být překvapivě těžké.

Román je vcelku předvídatelnou romancí, která se odvíjí podle dobře známých šablon a vlastně příliš nepřekvapí zásadnějšími zvraty. Nechybí ani uměle vykonstruované drama nebo klišé závěr, který je možná trochu moc, byť k postavám svým způsobem sedí. Velkým plusem nicméně je celková humornost příběhu, jelikož vyprávění je velmi často podáváno s nadsázkou a ironií, postavy se nebojí udělat si ze sebe legraci a také situace, do kterých se dostávají, působí v některých případech směšně. Přidanou hodnotou je také prostředí New Yorku, jehož atmosféru se autorce podařilo dokonale vystihnout, velkoměsto na řádcích knihy ožívá ve vší své chaotické kráse a slouží jako extrémně zábavná kulisa. Autorka má svižný a čtivý styl, takže i když vás vlastně nepřekvapí, dovede vás do příběhu vtáhnout a nechat vás hltat jej stránku za stránkou.

Miláčkové z metra je příjemná romantická oddechovka plná milého humoru, a navíc prodchnutá atmosférou New Yorku. Hlavní hrdinové jsou poněkud neobratní a v určitých momentech jejich chování nedělá čest jejich věku ani postavení, přesto je na jejich vztahu něco mile upřímného. Autorka píše čtivě, s humorem a nadhledem a přestože její styl není hluboce vybroušený, dovede si čtenáře získat. Hledáte-li tedy letní odpočinkové čtení, u kterého můžete vypnout, bude to pro vás to pravé.

Žádné komentáře:

Okomentovat