Axie Oh - XOXO

Zamilovat se je vždycky riziko, propadnout však někomu, koho znáte jenom pár hodin, to je vyloženě risk. Jenny se právě utápí v lehké melancholii, protože na poslední hudební soutěži, kde hrála, jí porota vytkla, že je sice technicky dokonalá, ovšem postrádá jiskru. Klíčem k jejímu nalezení by mohla být větší spontaneita, takže se dívka rozhodne zkusit něco, co by za normálních okolností neudělala. A tím to všechno začne.

Jenny žije jenom s matkou a přivydělává si prací v karaoke baru, který založil její otec se svým přítelem. Poté, co Jennyin otec zemřel, se o něj však stará sám. Jenny sem ráda chodí vypomáhat, ani nemluvě o tom, že strýček Jack pro ni má vždycky pochopení i rady k nezaplacení. Když proto vidí, jak je sklíčená z poslední soutěže, navrhne jí, aby zkusila být trochu spontánnější. A Jenny se rozhodne poslechnout. Začne tím, že vyzve na karaoke souboj kluka, který se u nich v baru zastavil a už mu vypršel zaplacený čas, ale nějak se nemá k odchodu. Jenny mu tedy navrhne, že může ještě chvíli zůstat, pokud ji porazí ve zpěvu. A jelikož se mu to nepodaří, musí odejít.

Ti dva však na sebe mají překvapivé štěstí, protože jen chvíli nato se potkají v autobuse a vlivem dalších okolností spolu prchnou do ulic velkoměsta na právě probíhající korejský festival. Báječně se baví a až překvapivě si rozumí, pak ale musí neznámý jít, protože tak trochu utekl svým společníkům a ti už ho hledají, protože musí odletět zpátky do Koreje. Vymění si telefonní čísla a on slíbí, že se Jenny ozve, na žádnou z jejích zpráv však už nezareaguje. Dívka ho tedy nakonec pustí z hlavy. Když se však po čase vydává s matkou do Soulu za svou babičkou, napadne ji ještě jednou ho kontaktovat. Rozhodně nečeká, že by se spolu mohli potkat ve škole a že dotyčný je navrch členem velmi slavné K-popové kapely s poměrně striktními pravidly vztahujícími se k randění.

Román je typickou romantickou oddechovkou, která nemá nijak hluboký ani překvapivý děj, přesto příběh dovede zaujmout. V centru pozornosti stojí hudba a celkově umění a byť tady hraje důležitou roli popkultura, pro pochopení děje není nutné žádná její hlubší znalost. Hlavní hrdinka je Američanka korejského původu, která ale v Koreji nikdy nebyla, a přestože relativně ovládá jazyk, tamější zvyklosti a tradice jsou jí cizí. Když se proto ocitá na umělecké škole v Soulu, musí se nejen učit zapadnout mezi ostatní, ale také pochopit zdejší mentalitu. I přes svou výchovu a matku zaměřenou na výkon totiž plně nerozumí tendenci zdejších lidí obětovat naprosto vše ve prospěch úspěchu.

Přestože romantická linka hraje v příběhu svou roli, jsou tu velmi důležité také přátelské a rodinné vztahy. Jenny se v průběhu svého pobytu v Koreji učí poznávat sama sebe a svoje sny a přání, zároveň se také učí otevírat jiným lidem a žít víc okamžikem než podle přesně načrtnutých plánů. Svou roli hraje také její vztah s matkou, který je poměrně komplikovaný, a to především v důsledku nedostatečné komunikace, jelikož ty dvě jako by si nebyly schopny sednout a na rovinu promluvit. Jenny má tendence jednat zbrkle a vzdávat se ještě dřív, než dá věcem šanci se stát, učí se s tím však pracovat a má v sobě jistou neústupnost, s níž si jde za svými cíli a sny. Charaktery celkově jsou velmi dobře napsané, jejich jednání dává smysl, nebo přinejmenším koresponduje s jejich věkem, a není těžké vybudovat si k nim sympatie. Text je navíc velmi čtivý a plyne ve svižném tempu.

XOXO je romantická oddechovka spíše pro mladší čtenáře, která se drží osvědčeného schématu a využívá vcelku populárního tématu randění s celebritou. Vztah však zároveň není středobodem příběhu, jelikož velmi stěžejní je proměna hlavní hrdinky, její cesta sama k sobě a její hledání životní opory v přátelství a rodinných vztazích. Bonusem je korejské a umělecké prostředí, která dodávají punc neotřelosti. Román nemá moc čím překvapit a nedočkáte se žádných zásadnějších zvratů, které byste vyloženě nečekali, coby odpočinkové čtení si ho nicméně můžete bez potíží užít.

1 komentář:

  1. No, nejspíš se do ní nepustím, ale přepošlu okaz dál. Vím o někom, komu by tato knížka sedla . Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat